Články

Říjen 2020

Vinné párování s Foie Gras

26. října 2020

Vinné párování s Foie Gras

Foie gras, francouzská (nebo možná spíš maďarská) specialita, hojně zastoupená v lepší gastronomii. Úpravy na spoustu způsobů a vděčný objekt vinného párování. Dnes je vyzkoušíme ve třech variantách se čtyřmi typy vín. Některá spojení jsou na jistotu, jiná na zkoušku. A hlavně na pocit. Co to bude? Bílé burgundské, Chenin blanc z Loire, Sauternes a Porto 1994. Celý článek

Feinburgunder 1995: Chardonnay z Wachau

19. října 2020

Feinburgunder 1995: Chardonnay z Wachau

Když se řekně Wachau, většina lidí si asi představí Riesling nebo Veltlín. Pravdou je, že se tu může pěstovat (a taky pěstuje) mnohem více odrůd, byť podle apelačního zákona na Ried (single vinici) patří jen dvě výše zmíněné. Někteří vinaři vám ale občas představí i top vína z jiných odrůd. A mě při nedávné návštěvě Wachau oslovil právě Feinburgunder... Celý článek

Pár vrcholných krásek z Châteauneuf du Pape

12. října 2020

Pár vrcholných krásek z Châteauneuf du Pape

Na Châteauneuf du Pape, a raději rovnou upřesňuji, že červeném, mě asi nejvíc baví jeho rozmanitost. Rozmanitost odrůdová, stylová a díky úžasnému nazrávání i ročníková. Vína z téhle apelace jsem pil tolikrát a přesto se mi nejen že neomrzí, ale vždy přinesou nějaký nový, nečekaný zážitek. A o to tu vlastně jde. O to dobrodružství, emoce, překvapení... Celý článek

Říjnové tipy vineval

1. října 2020

Říjnové tipy vineval

Nastává regulérní podzim a tohle období roku fakt miluju. Spadané listí, chladná rána a odpolední slunce, které hřeje, ale už nepálí. Plus má nejoblíbenější odrůda, která právě teď ožívá: Pinot Noir. Takže co? Takže si ho dáme. Pod názvem Spätburgunder, od Němců. Fakt? Ano. Ochutnejte. Nebudete litovat. Mám hned tři... tři regiony, tři odlišné filozofie, tři „objevy“. Celý článek

Září 2020

Jak se vyvíjí stejné víno v „sedmičce“ a magnumce?

21. září 2020

Jak se vyvíjí stejné víno v „sedmičce“ a magnumce?

Schopnost pozitivního vývoje, nebo chcete-li zrání, v lahvi je u vína jedním z hodně podstaných atributů; objem lahve zase jednou z důležitých proměnných. Debaty o tom, jak by vypadalo víno, kdyby zrálo v jiném formátu, jsou celkem běžné. Jen... sehnat špičková vína v sedmičce i magnumce ve stejném ročníku a stáří minimálně 20ti let je zkouškou trpělivosti. Celý článek

Schloss Johannisberg a Rieslingy ze sedmdesátek

14. září 2020

Schloss Johannisberg a Rieslingy ze sedmdesátek

Kdo někdy ochutnal nazrálý německý Riesling, už nikdy nevynechá příležitost tuhle zkušenost zopakovat. A už vůbec ne v případě, kdy se jedná o vinařství Schloss Johannisberg z Rheingau, navíc s víny ze 70. let. Vysoká kyselina ve spojení se zbytkovým cukrem a úchvatnou nazrálostí vás totálně pohltí, ikdyž cukr ve víně nemusíte. Dojezd dochuti je totiž suchý... Celý článek

Jaký vliv na projev vína má jeho teplota?

8. září 2020

Jaký vliv na projev vína má jeho teplota?

Může stejné víno chutnat jinak při různých teplotách? Hned na úvod řeknu, že ano. A to dost podstatně. Příliš studené víno má potlačenou velkou část vjemů, což vysvětluje nezřídka hodně podchlazená nekvalitní vína podáváná v restauraci po skleničce. A příliš teplé zase působí nepřirozeně a „alkoholicky“. Projevy se u různých typů vín ale liší. Jak? Celý článek

Zářijové tipy vineval

1. září 2020

Zářijové tipy vineval

Letní prázdniny jsou u konce, večery už bývají chladné, babí léto ale stále slibuje ještě trochu tepla a slunce. A tak budou zářijové tipy bílé, a v rámci poznávání tentokrát španělské. Čeká nás šťavnaté Albariño, oblíbenec michelinských restaurací, raritní jemná bílá Rioja v nerezu v podobě Tempranillo Blanco a naopak typické barikové cuvée ze stejné oblasti. Celý článek