Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
24. března 2022
Nedávno jsem si na dvou příkladech vyzkoušel, že vína z mé oblíbené oblasti Valtellina nemají problém vyzrávat ani 40 let a tak jsem se rozhodl udělat trochu detailnější průzkum. V aukcích jsem vydražil vína známých vinařství i místních družstev z apelací Grumello, Inferno a Sassella až do roku 1970. Dnes je na řadě Sassella...
O lombardské oblasti Valtellina a jejich vínech už jsem pár článků napsal, namátkou Vinařství AR.PE.PE.: Klenot ze svahů Valtelliny nebo nedávný Vína z Valtelliny a potenciál zrání, takže místní „zeměpis“ přeskočím a přejdu rovnou k vínům. O vínech z apelace Grumello a Inferno jsem psal minule, teď je na řadě Sassella (foto 1).
Fratelli Bettini, Valtellina Superiore Sassella, DOCG, 2013 (foto 2a)Vůně je plnější, středně intenzívní a vyvážená, působí chladně, minerálně-ovocná (směs červených plodů) s tóny růží, náznakem čaje a sudem na pozadí. Chuť navazuje, jen jde více do čajů. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a vyvážené, na Nebbiolo štíhlejší (chladný ročník), v těle střední, s citelnými vyššími taniny a delší perzistencí. Je to takové syrové, štíhlé, nevím, zda je to záměrem výrobce, chladným ročníkem nebo prostě tím, že je to zatím mladé.
G. Franco Balghera, Valtellina Superiore Sassella, DOCG, 1979 (foto 2b)Vůně je elegantní, podmanivá, aromatická a poměrně plná, intenzívní, vyvážená a nazrálá, minerálně-ovocná (směs červených plodů) s tóny šípků, čaje, medu a mintu, plus sud na pozadí. Chuť navazuje, přidává se zemitost, koření a citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, harmonické, živé a zábavné, v těle plnější, má vyšší vyzrálé ovocné taniny, a dlouhou perzistenci. Víno v ideální kondici na pití, krásné a vyvážené.
Fratelli Bettini, Valtellina Superiore Sassella, DOCG, 1974 (foto 3a)Vůně je elegantní, nazrálá, zábavná a aromatická, plnější až plná, intenzívní, vyvážená, lehce nasládlá směs bylinných extraktů, čaje, medu, zemitosti, sladkého koření a minerality; na pozadí sud. V chuti vše navazuje; konec je víc kořenitý. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, vyzrálé a harmonické, je v super kondici, v těle plnější, má střední až vyšší hladké taniny a dlouhou perzistencí. V průběhu druhého kola se citelně zlepšovalo, moc hezké víno.
Nino Negri, Valtellina Superiore Sassella Riserva, DOCG, 1974 (foto 3b)Vůně je vyzrálá, zábavná, lehce nasládlá, plnější a intenzívní směs jitrocelového sirupu, karamelu, čaje, bylinných extraktů, medu, koření a ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, komplexní a harmonické, kompaktní, přímější než předešlé, v těle střední, se středními až vyššími hladkými taniny a delší až dlouhou perzistencí. Úžasně vyvážené víno, které stojí na jemnosti, přímočarosti, přirozenosti, navíc v perfektně střiženém kabátku. Baví mě moc.
A. Pelizzatti, Valtellina Superiore Sassella, DOC, 1973 (foto 4a)Vůně je vyzrálá, plná, intenzívní, elegantní a spojitá směsice jitrocelového sirupu, čaje, medu, mintu, karamelu, bylinných extraktů, koření, minerálních solí a sudu na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, komplexní a harmonické, nejkompaktnější ze všech zatím degustovaných, má plnější tělo, vyšší hladké taniny a velmi dlouhou perzistenci. Takto by to za mě mělo vypadat. Krásný zážitek...
Nino Negri, Valtellina Superiore Sassella, DOC, 1970 (foto 4b)Vůně je nazrálá, elegantní a neskutečně podmanivá, spojitá a dokonale vyvážená, vrstevnatá, minerálně-ovocná (směs červených plodů) s tóny čaje, bylin, šípků, jeřabin a mintu, a sudem na pozadí. Chuť navazuje, jde více do čajů. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je slinosbíhavě šťavnaté, kompaktní, komplexní a harmonické, působí výrazně mlaději než uvedený ročník i vůči ostatním vínům na degustaci, má plnější tělo, vysoké vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Super víno v super kondici a určitě vítěz degustace. Tohle chce člověk pít častěji…
Nezbývá než navázat na závěr první části tohoto článku. Padesát let pro Valtellinu prostě není (nebo možná lépe řečeno nemusí být) žádný věk. Vlastně bych je dnes srovnal na stupně vítězů pěkně od konce. Jejich kondice je prostě neuvěřitelná. A není to nějeké „otevřít a vypít s 5 kamarády“. Vína potřebují otevřít hodinu až dvě dopředu a snadno si užijete celou lahev i sami...
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.