30. března 2020

Cupano: Nejlepší Rosso di Montalcino vůbec?

Když (aspoň trochu vína znalý) člověk uslyší spojení „Rosso di Montalcino“, zrodí se mu v hlavě jakási představa jeho základních vlastností. Kdyby ale vynechal fakta o odrůdě, regionu a počasí v daném ročníku, a napsal na papír vše, s čím se kdy setkal, mohl by u Rossa di Montalcino od vinařství Cupano popsaný list rovnou zmačkat a hodit do koše…

Ano, až takhle jiné Rosso od Cupano je. Kdo jste o tomhle vinařství ještě neslyšeli nebo si je chcete připomenout, tady je odkaz na jeden z mých starších článků. Ale abych se vrátil k tomu jejich Rosso. V kvalitě si s přehledem strčí do kapsy dvě třetiny Brunello. Na druhou stranu, stojí (skoro) tolik, co ta Brunello. Zajímat se o něj? Rozhodně. Když už nic jiného, a ono je toho spousta, je to unikát. Rosso na francouzský způsob. Rarita.

Takže asi chápete, že pro mě uhnout vertikální degustaci Rosso od Cupano v ročnících 2016 až 2005 nedává smysl. Proč? No, i kdybych neznal veškerá výše zmíněná fakta, i kdybych několikrát osobně nepotkal majitele a vinaře v jednom, Lionela Cousina, a neznal jeho vášeň pro víno a život, pořád by tu byl jeden neoddiskutovatelný důvod. Tahle vína v tomto rozsahu (snad kromě vinařství) a pořádajícího dovozce (Alifea) nikdo nemá.

Účast na téhle degustaci tak byla pro vyvolené zážitkem značně ojedinělým. Světovým. Vždyť i hlavní obchodník a zástupce vinařství projevil zájem degustaci osobně vést. Tak se na ně pojďme podívat…

Rosso di Montalcino vertikálně

Rosso di Montalcino, DOC, 2016
Vůně je elegantní, vyvážená, plnější a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (třešně, višně, peckovina, jemná citrusová linka), s tóny bylin a ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje. Je velmi dobře postavené, šťavnaté, zatím mladé, ale ušlechtilé, až na vyšší alkohol srovnané a v těle plnější, má vysoké vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. V tomto stádiu je škoda ho pít. Uvidíme se tak za 5+ let.

Rosso di Montalcino, DOC, 2015
Vůně podobná 2016, jen hladší a trochu intenzívnější, navíc s tóny zemitosti. Chuť navazuje, jde více citrusů. Působí maličko „tepleji“ než předešlé, a aktuálně má i lepší piterlnost. Jinak je vidět, že pochází ze stejného zdroje. Teď nepít. Čekat 5 let.

Rosso di Montalcino, DOC, 2014
Vůně jemnější, středně plná, poměrně intenzívní a srovnaná, minerálně-ovocná jako předešlé, jen s dotekem mintu a kávy. Chuť navazuje, citrusy, citelná hořčinka. Struktura fajn, šťavnaté, ale v centrální chuti se ztrácí ovocnost a zůstávají jen svíravé a lehce vysušující taniny. Tělo je střední, stejně jako perzistence. Citelně horší ročník, v kategorii Rosso + ročník stále v pořádku, jen ta cena už nedává smysl. Rozpačitost.

Rosso di Montalcino, DOC, 2013 (Magnum)
Vůně je elegantní, lehce nazrálá, středně plná, poměrně intenzívní a srovnaná, lehce živočišná, minerálně-ovocná (kompot z třešní a višní), s dotekem mintu a pěkným sudem. Chuť báječně navazuje, jde více do bylinek. Struktura v pořádku, šťavnaté a až na trochu vzstupující alkohol harmonické, se středním tělem, vyššími vyzrálýmí ovocnými taniny a delší perzistencí. Pěkné a krásně šťavnaté. Ještě potřebuje čas. Ochutnat za dva až tři roky.

Rosso di Montalcino, DOC, 2012 (Magnum)
Vůně je nazrálá, komplexní a elegantní, s primárním vjemem citrónového čaje a pozadím z ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, jde ještě více do citrusů. Struktura a šťavnatost super, maličko vyšší alkohol, jinak vyvážené, v těle střední, s vyššími vyzrálými taniny a delší perzistencí. Ovocnost červených plodů je v minoritě. Báječně pitelné hned. Baví.

Rosso di Montalcino, DOC, 2011
Vůně je nazrálá, podmanivá, komplexní a elegantní, taková jemnější, feminní, ovocná (kompotované červené plody, citrusová linka) s výraznou mineralitou a dotekem sudu, s tóny čaje a rozinek. Chť navazuje, přidávájí se ryngle. Velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, harmonické, v těle střední až plnější, s vyššími vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí. Úchvatné Rosso na vrcholu sil. Zážitek na celý večer.

Rosso di Montalcino, DOC, 2010 (Magnum)
Vůně: totální noblesa, tváří se podstatně mlaději, je hladká, komplexní a plnější, minerálně-ovocná (třešňový kompot), s tóny bylin. Chuť navazuje, s příjemnou peckovinou. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, harmonické a elegantní, v těle plnější, s vyššími sametovými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Takto prostě vypadá výborné feminní Brunello, a to ho to lepší ještě čeká.

Rosso di Montalcino, DOC, 2009
Vůně je nazrálá, „kyprá“, vyvážená a elegantní, plnjěší a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (kompotované červené plody, jemná citrusová linka), s nádechem likérovosti a postupně čaje. Chuť navazuje, male jde více do tmavých plodů (višně, ostružiny). Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, až n alehce vyšší alkohol harmonické, v těle plnější, s vysokými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Parádní, aktuálně na vrcholu. Nečekat a užívat si.

Rosso di Montalcino, DOC, 2008
Vůně je od prvního přivonění Boží, plná, intenzívní, nazrálá a podmanivá, minerálně-ovocná (třešně, višně, ostružiny), s výrazným podílem francouzkého dubu. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, úžasnou šťavnatost, pevnou konzistenci a jemnou texturu, stylově připomíná nazrálé Bordeaux, má výrazné vyzrálé ovocné taniny, plnější až plné tělo, dlouhou perzistenci a stále zajímavý potenciál zrání. Uff. Tak tohle je velké překvapení a nádherné představení. Tenhle film bych rozhodně rád viděl znovu...

Rosso di Montalcino, DOC, 2007
Vůně je plná, výrazná, intenzívní a vyvážená, působí mlaději, jde do višní a ostružin s jemnou mineralitou, doplněné výrazným sudem a dotekem mintu. Chuť navazuje, jen je vše takové „hůře definovatelné“. Struktura a šťavnatost super, ale pak se tváří nepřístpně (tvrdá skořápka a uvnitř nic), schází finesa, sud dominuje nad zbytky ovoce, výrazné hrubší taniny, v těle střední až plnější, s delší perzistencí. Vůně fajn, ale pak je to taková studená Němka. Hmm.

Rosso di Montalcino, DOC, 2005
Vůně je středně intenzívní i středně plná, tvrdší, minerálně-ovocná (ostružiny, citrusová linka), s citelným francouzským dubovým podtextem. Chuť navazuje, jen jde více do koření až zemitosti na úkor ovoce. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, ovocnost ale poměrně rychle končí a zůstavá primární vjem dřeva spojený s výraznými taniny. Perzistence je střední až delší. Od 2005 jsem čekal trochu větší ovocnost, v každém případě lepší časy tohoto vína už byly.

Závěr

Krásný výlet do historie ročníků a vývoje špičkového Rosso. Bavilo mě sledovat vývoj jeho projevu od tmavých plodů s vysokým podílem sudu až po současnou verzi, pro Rosso typičtější, postavenou více na červených plodech a s jemnějším sudem.

Vína autenticky kopírují vliv ročníků, z nichž vynikají 2010, mladé 2016 a 2015, 2013 a 2009 a trochu překvapivě také 2008. Co se týče potenciálu, není důvod spěchat a dá se spolehnout na cca 10+ let na lahvi.

A... děkuji, že jsem měl možnost tohle zažít.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.