21. srpna 2017

Vinařství Nepraš: První vína 2016 v prodeji

První část vín ročníku 2016 vinařství Nepraš & Co. je již v prodeji a po čase nezbytném pro jejich usazení nastal čas se na ně podívat trochu blíže. Na co se můžeme těšit? Na Ryzlink rýnský pro každodenní potěšení, jež je předvojem „namakanějších bratří“, přitažlivé Savrie, a také dvě Rosé. Základní svěží Zweigelt a propracované a elegantní Cuvée Gravettien.

Při zkoumání vín loňského ročníku jsem se trochu zamýšlel i nad etiketami, které letos doznaly drobných změn v pozicování i poměru obrázku a textů vůči podkladu. Osobně si myslím, že jim to prospělo. Zůstaly jednoduché a přehledné a získaly lepší optickou vyvyváženost.

Ale pojďme k vínům. Oproti loňsku se repertoár trochu změnil. Skončilo Chardonnay, zato přibylo Rieslingů. První z nich je takovou branou a malým náznakem toho, co teprve přijde při druhé vlně lahvování…

Riesling Cuvée, mzv, 2016 (foto 1)
Dříve sesbírané hrozny (19,8° NM) ze tří vinic a tří různých klonů (proto Cuvée). Zbytkový cukr 1,9 g/l, kyselina 7,8 g/l a alkohol 12 % z něj dělají výborného průvodce do gastronomie. Cena na vinařství je 190 Kč.

Vůně je svěží, středně plná, intenzívnější, přímá, srovnaná, ovocná (citrusy, jablka), s jemnou mineralitou. Chuť dokonale navazuje. Víno je dobře postavené, úžasně šťavnaté, vyvážené, přímé (ale propracované), má střední tělo a delší perzistenci s citrusově-slaným závěrem.

Savrie „Steinriegel“ Cuvée, kabinet, 2016 (foto 2)
Cuvée z cca 2/3 Sauvignonu blanc a 1/3 Rieslingu. Obecně mám z cuvée ze dvou „výrazných odrůd“ smíšené pocity kvůli dvěma paralelním chuťovým linkám, tomuto vínu jsem ale přišel na chuť. Možná proto, že rieslingová linka je spíše na pozadí a víno je laděno primárně do „sauvignonova“. Za mě výrazný posun vpřed oproti loňsku. 4,9 g/l cukru mu oproti předešlému přidává trochu na těle, kyselinka 7,9 g/l ho drží v zábavně pitelném spektru a dává i zajímavý potenciál zrání. 12 % alkoholu nabízí výbornou pitelnost. Vinifikace v 2500 litrů velkém rakouském dubovém sudu Doppelstuck. Cena na vinařství je 230 Kč.

Vůně je velmi svěží, poměrně intenzívní a středně plná, vyvážená, minerálně-ovocná (zelený angrešt, jablko, citrusy a postupně i kiwi), s jemným podtónem dubového sudu. Chuť navazuje, jde výrazněji do angreštu. Víno je velmi dobře strukturované, šťavnaté a harmonické, má přirozený průběh, střední až plnější tělo, hezkou texturu a delší perzistenci.

Zweigeltrebe Rosé, mzv, 2016 (foto 3)
Základní, přímé a hodně suché Rosé, letní osvěžující pití nebo do kombinace s jednoduchou gastronomií. Přirozené, na nic si nehraje. Má 1,8 g/l cukrů, 6,8 g/l kyselin a 12 % alkoholu. Cena na vinařství je 180 Kč.

Vůně je šťavnatá, středně plná i intenzívní, syrová a přímá, ovocná (maliny, jahody, červený rybíz, jemná citrusová linka). Chuť navazuje. Víno je dobře postavené, hodně šťavnaté, má přísnější projev, střední tělo, a střední perzistenci.

Gravettien Rosé „Ober Hertalberge“, p. s., 2016 (foto 4)
Cuvée z odrůd Merlot (cca 2/3), Cabernet Sauvignon a Zweigeltrebe (jen doplněk) pěstovaných na nejteplejší vinici u nás zvané Sahara. Úplně jiný příběh než předešlé. Vynikající a hodně seriózní Rosé s nadhledem. 2,4 g/l cukru, 6,4 g/l kyselin, skvěle integrovaný alkohol je na 13 %. Vinifikováno ve 2500 litrů velkém rakouském dubovém sudu Doppelstuck.

Víno a jídlo patří k sobě, tohle víno si ale báječně užívám i samostatně. Spolu s Rosé Honzy Stávka jej řadím k tomu nejlepšímu, co lze z moravských „růžovek“ ochutnat. Cena na vinařství je 230 Kč.

Vůně je šťavnatá, podmanivá, plnější a poměrně intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (jahody, červené pomeranče, citrusová linka). Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře strukturované, úžasně šťavnaté a harmonické, chuťově bohaté a vyvážené, s jemnou texturou, plnějším tělem, a dlouhou perzistencí. Kategorie „to chceš“.

Závěr

První vlna vín by šla. :-) Osobně se rozplývám nad Gravettien Rosé, ale už se nemůžu dočkat vlašáku, v sudu vynikajícího Sauvignonu a tří (jakoby podle řad BMW :-) rozdělených Rieslingů. Máme se na co těšit. Bude co degustovat, bude co pít, bude co si užívat. A to jsou v sudech ještě červená. Ikdyž ta jsou zatím nedopsanou kapitolou…

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.