Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
3. listopadu 2016
Na konci září nalahvovaná čtyři nová bílá vína Vinařství Nepraš ročníku 2015 jsou na trhu. Pocházejí povětšinou z panenské sklizně a zrála na různě starých dubových sudech Doppelstuck o objemu 2500 litrů. Ryzlink vlašský, Riesling a Chardonnay v pozdním sběru, i Sauvignon blanc ve výběru z hroznů přicházejí s novými etiketami. Jaká vína jsou a je na co se těšit?
Všechna vína jsem ochutnával ještě v době, kdy zrála v sudech a moc jsem se na ně těšil. Hlavně Chardonnay se mi líbilo moc. Bylo takové „burgundské“. Citrusové, přímé, minerální a vyvážené. Ryzlink i vlašák také hodně slibovali, zajímavý byl i sladký Sauvignon s 52 g/l zbytkového cukru.
Radek Nepraš se rozhodl „zahodit“ nerezové tanky a všechna vína teď zpracovává ve velkých rakouských sudech Doppelstuck. Ten se samozřejmě různým způsobem (podle odrůdy a stáří sudu) projevuje i ve vínech. Všechna popsaná vína jsem chutnal cca měsíc po nalahvování a chci hned na úvod říct, že ještě potřebují alespoň dva měsíce na lahvi, než so více ustálí. Hlavně Chardonnay aktuálně potřebuje čas…
S novými víny představilo Vinařství Nepraš & Co. také novou řadu etiket. Grafický pohled je hodně subjektivní, přesto si myslím, že ty starší byly přehlednější. Z mého pohledu je u vína nejdůležitější to, kdo jej vyrábí, dále odrůda, viniční trať a ročník. Nové etiketě dominuje řada (Maidenstein), což je dlouhý název, který se na bordeaux lahvích (Riesling a vlašák) hůře čtou. Také grafický symbol je hůře identifikovatelný a je umístěn příliš vysoko (blízko k hornímu kraji), čímž vytváří optickou nevyváženost. Vinařství a ročník na etiketě zanikají.
Pojďme se ale podívat na obsah lahví, který je určitě podstatnější. :-)
Maidenstein Ryzlink vlašský „Spodenberg“, p. s., 2015 (foto 2)Ryzlink vlašský má cukr na 2,1 g/l, kyselinu 6,3 g/l a alkohol 13 %. Odrůdově je typický, vliv sudu příjemný. Pil jsem jej 4 dny a čas mu rozhodně prospívá. Třetí a čtvrtý den působil nejvyváženěji a bavil mě nejvíc. Dá se usuzovat na velmi dobrý potenciál ke zrání. Cena na vinařství je 250 Kč.
Vůně je svěží, středně plná i intenzívní, vyvážená, ovocná (ryngle, mirabelky, peckovina, s dotekem tropických plodů), jemnou mineralitou, vanilkou a náznakem lipového květu a bylinek. Chuť navazuje včetně jemné peckoviny. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, v těle poměrně plné, přes svou mladost vyvážené, má delší až dlouhou perzistenci a potenciál ke zrání (minimálně 5 let).
Maidenstein Riesling „Altenberg“, p. s., polosuché, 2015 (foto 3)Riesling je z těchto nových vín aktuálně nejučesanější a je zábavný už teď. Je polosuchý (9,7 g/l cukrů a 6,5 g/l kyselin), což vytváří dojem plnějšího těla. 13,5 % alkoholu je výborně integrováno do struktury a půdobí harmonicky. Na panenskou sklizeň vynikající počin. Cena na vinařství je 290 Kč.
Vůně je šťavnatá, středně plná i intenzívní, minerálně-ovocná (tropické plody, přezrálé meruňky včetně jemné peckoviny), s podtónem dubového sudu. Chuť navazuje, přidávají se citrusy. Víno je velmi dobře strukturované, šťavnaté a harmonické, v těle plné, má dlouhou perzistenci a větší potenciál zrání (určitě 10 let).
Maidenstein Chardonnay „Valtická“, p. s., 2015 (foto 4)Jak už jsem psal v úvodu, Chardonnay mě v sudech bavilo asi nejvíc. Po nalahvování se jeho projev dost změnil, víno je plnější a bohatší v ovocnosti, teď (čerstvě) po nalahvování jej ale provází výrazná složka připomínající vanilkový pudink, která pro mě není zábavná. Postupně se v čase ztrácí, přesto je tam pro mě tak trochu navíc. Víno zrálo ve dvouletém sudu a jeho vliv je poměrně výrazný. Věřím, že s postupnou stabilizací vína na lahvi se bude tento projev vytrácet. Analyticky má víno 7,3 g/l cukrů, 6,5 g/l kyselin a 13,5 % výborně integrovaného alkoholu. Cena na vinařství je 290 Kč.
Vůně je šťavnatá, syrová a srovnaná, minerálně-ovocná (citrusy, mirabelky, peckovina, náznak tropického ovoce), s výrazným aroma vanilky (až pudinkovým). Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, s delší perzistencí a potenciálem zrání (minimálně 5 let).
Maidenstein Sauvignon Blanc „Steinriegel“, v. z h., 2015Sauvignon jsem chutnal pouze v sudu, na lahvi jsem neměl tu čest. Je sladké (52 g/l cukrů, 6,2 g/l kyselin), alkohol je na 11,5 %. Pochází z panenské sklizně z vinice Steinriegel - U Božích muk a vzniklo tak trochu náhodou, kdy rozhodnutí o jeho výrobě přišlo až v okamžiku, kdy hrozny byly přezrálé. Ty ale byly v perfektní kondici a myslím, že jeho finální podoba přinese spoustě milovníků sladkých vín hodně radosti. Cena na vinařství je 350 Kč.
Víno je tělnatější, s vyšší viskozitou, ovocné (do žlutých plodů a citrusů), s medovými tóny a dlouhou perzistencí.
Nová vína z dílny Radka Nepraše rozhodně stojí za pozornost. Jsou precizně udělaná a mají potenciál zrání, který není u většiny českých a moravských vinařství úplně běžný. Zrání na lahvi jim dodá větší komplexnost a homogenitu, a za pár let si budou jejich majitelé blahořečit, že je do sklepa nakoupili. Mám ale pocit, že pokud je nenakoupí hned, moc dalších šancí už nedostanou.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.