14. srpna 2017

Weingut Tement a Zieregg rulez

Před pár lety jsem si po ochutnání několika ročníků Pouilly-Fumé (včetně Silexu) od Didiera Dagueneau myslel, že Sauvignon Blanc dospěje na vrchol tak po 10 letech. Z omylu mě vyvedl Mirek Hrabal, od nějž jsem pil nejprve ročník 1993 a později i 1973. Jak je tomu u možná nejlepších Sauvignonů (včetně Loiry?), jsem se vydal zjistit na single vinici Zierreg ve Štýrsku.

Jako velký obdivovatel vín z vinařství Weingut Tement ze Štýrska jsem se na letošním Wine Prague účastnil Masterclass s názvem Jedinečnost oblasti Zieregg, kterou na svých vínech představoval Armin Tement. Až neskutečný vývoj vín sledovaný na lahvích ročníků 2015 až 2011 mě přiměl domluvit s Arminem degustaci jeho vín ročníků ještě starších…

Weingut Tement

Weingut Tement je na pohled vinařství ryze moderní (foto 1) a je vidět, že tady rozhodně nic nešili horkou jehlou. Od foyer (foto 2) s terasou s geniálním výhledem na část vinice Zierreg (foto 3) a kopce na Slovinských hranicích přes vstupní místnosti pro příjem hroznů, rozmístění tanků, sudů (foto 4) a vlastně rozložení celého sklepa (foto 5) až po expedici má jasnou myšlenku. Na poslední fotce si povšimněte tmavého pozadí za sudy. Je to nezakrytá vápencová půda se zbytkami ulit…

Degustace aktuálních ročníků

Působí-li vinařství jako moderní, přístup k vinaření je tu hodně tradicionalistický. Minimum nutných zásahů dává vyniknout místním mikroterroir, které jsou nejen po stránce půdního složení hodně rozmanité. Posuďte sami… červený pískovec, břidlice, štěrky, vápenec, jejich mix, různé výsadby odrůd a expozice vinic. Kombinací „neúrekom“. I proto jsem mohl ochutnat „několik různých variant“ stejných odrůd. A smekám… Každé víno má svůj charakter, kterým se liší od ostatních. Uff. Všechno popisovat nelze, tak aspoň seznam vzorků. Docela dlouhý, 30 celkem.
Pár poznámek přidávám v závěru.

Gelber Muskateller
  • Frizzante,
  • Klassik 2016,
  • Hochkittenberg (1er Cru) 2015,
  • Steinbach (1er Cru) 2016,
  • Steinbach (1er Cru) 2015
Weissburgunder:
  • Klassik 2016,
  • PINO.T Sulz (1er Cru) 2015,
  • PINO.T Sulz (1er Cru) 2013,
  • PINO.T (PB, PG, Ch) 2011,
  • Zierreg (Grand Cru) 2013
Morillon (Chardonnay):
  • Muschelkalk 2015,
  • Sulz (1er Cru) 2015,
  • Zierreg (Grand Cru) 2015
Sauvignon Blanc:
  • Klassik 2016,
  • Sausaler (Village) 2015,
  • Berghausen (Village) 2015,
  • Grassnitzberg (1er Cru) 2015,
  • Sernau (Grand Cru) 2015,
  • Zieregg (Grand Cru) 2015,
  • Grassnitzberg Reserva (1er Cru) 2011
Červená:
  • Zweigelt (Village) 2012,
  • RT Alte Reben 2012 (60 % Zweigelt, 40 % Cabernet Sauvignon),
  • Pinot Noir 2007 (foto 6a),
  • Arachon „Evolution“ (T-FX-T) 2014,
  • a’ Kira (T-FX-T), Blaufrankisch 2014.

Degustace archivních kousků

Je vidět, že se Armin vyzná a nepotřebuje nic předstírat. Automaticky totiž vybral ke srovnání nazrálá vína z teplého (2003) a chladnějšího (2004) ročníku. Velmi oceňuji.

Sauvignon Blanc „Zierreg“ 2003 (foto 6b)
Od vůně extrémně plné a intenzívní, nazrálé, minerálně-ovocné (žluté a tropické plody, náznak citrusů), výrazný med. Chuť navazuje, ale provází ji výrazná hořčinka. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je svěží (vyšší kyselinka by mu prospěla), v těle až příliš svalnaté, s velmi dlouhou perzistencí dojíždějící na hořčině. Skvělé na ochutnání a k nějakému výraznému jídlu, celou lahev bych samotnou nedal. A myslím, že lepší už bylo.

Sauvignon Blanc „Zierreg“ 2004 (foto 7a)
Od vůně nazrálé a výrazné, s medem, žlutým melounem a minerální slaností. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je parádně šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, s velmi dlouhou vyváženou perzistencí. V tomto chladnějším ročníku mě baví o poznání vice. Hrozny zůstaly na vinici déle, měly šanci dozrát a šťavnatá kyselinka dělá víno lépe pitelným. Parádní kousek.

Morillon „Zierreg“ 2003 (foto 7b)
Vůně je poměrně plná a intenzívní, nazrálá a vyvážená, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusy) s tóny vanilky a soli. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je poměrně šťavnaté, plné a harmonické, má velmi dlouhou perzistenci. Hmm, tak šardonka v tom teplém ročníku obstála výrazně lépe. Baví mě moc.

Sauvignon Blanc „Zierreg“ Reserve 2000 (foto 8a)
Vůně je velmi plná a intenzívní, vybalancovaná, minerálně-ovocná (žluté a tropické plody), med a sůl. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, plné a harmonické, s elegantním průběhem a velmi dlouhou perzistencí. Tak jo... 17 let a Sauvignon ve vynikajícím stavu, který ještě rozhodně nekončí. Skvělé víno.

Morillon „Zierreg“ 1997 (foto 8b)
Vůně je velmi plná a intenzívní, geniálně vyvážená směsice medu, žlutých a tropických plodů, citrusů, soli a sladkého koření. Chuť navazuje, přidávají se stopy mléčného karamelu. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, noblesní, plné a harmonické, s velmi dlouhou perzistencí. Velké víno z vynikajícího ročníku. Zapisuji 98 bodů. Tohle bych chtěl do slepé degustace s nazrálýma burgundama…

Závěr

Pokud na vaší mapě poznávání regionů chybí na místě Štýrska „tick“, doporučuji doplnit. Neumím posoudit, jak moc Weingut Tement nad ostaními ční, ale jeho vína, která jsem měl možnost ochutnat, jsou jedním slovem skvělá. V každé kategorii. Osobně podtrhuji oba suché Gelber Muskatellery z 1er Cru poloh, všechny PINO.Ty a Weissburgunder „Zierreg“, Morillon „Sulz“ a pochopitelně „Zierreg“, vynikající Sauvignon Blanc „Sausaler“, složitý a přísný „Grassnitzberg“ a „Sernau“, a komplexní „Zierreg“. Z ročníků mě uchvátila 2011, příslib má 2012 a skvělá 2015. A ceny? Z Zierregu je to prostě ultraprémiové zboží. Na vinařství aktuální ročník 45 Eurokaček...

Červená od Tementů velmi pěkná, nad všemi (překvapivě) ční Pinot Noit 2007. Naopak vína „T-FX-T“, tedy spolupráce F. X. Pichlera, Manfreda Tementa a Tibora Szemese je pro mě spíše marketingový produkt za nesmyslné peníze než něco, o čem bych „chtěl psát domů“.

A ty archívy? Sauvignon z teplého ročníku bych pil tak desetiletý, Morillon vydrží víc. Sauvignon z chladnějšího ročníku dá určitě 20 let. Trošku mě mrzí, že jsme si nesáhli na 1997. „Ale no tak, nebuď nenažraný…“ Protože Morillon 1997 hvězd se dotýká. Mám ho uložený v paměti. Třeba se ještě potkáme a s nějakým pěkným nazrálým Charlemagne dáme dýchánek…

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.