Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
21. listopadu 2016
V sobotu 19. listopadu proběhl v Hotelu Centro Hustopečích v pořadí již sedmý ročník akce s názvem Světový duel vín. Znovu to byla přehlídka špičkových lahví, která se (na jednom místě) hned tak nevidí. Spousta vynikajících a vzácných kousků, jejímž vrcholem byla neskutečně nabitá sekce burgundských vín. Člověk měl možnost sáhnout si až na vrchol…
Výběr vín na tuto akci pravidelně zaštiťuje Mirek Hrabal (foto 1 vlevo), bývalý ředitel Šlechtitelské stanice Velké Pavlovice. Letos měli návštěvnící příležitost ochutnat 460 různých vín z celého světa. Výstava probíhala v pěti různě velkých sálech, v nichž byla vína rozdělena podle odrůd. Chválím přehledný degustační karnet, který usnadňuje orientaci a díky němuž snadno najdete víno, které hledáte.
Početnou návštěvu (foto 2) neodradila cena vstupenky 1200 Kč na místě (1000 Kč v předprodeji), která je dle mého soudu nastavena tak, aby odradila „pijáky“ a zároveň dala prostor zúčastnit se všem, kteří o poznání skvělých vín stojí.
A nic na tom nemění fakt, že drtivá většina lidí netuší, s jak velkými víny se setkávají. Je úsměvné, jak moc jsou místní milovníci vín (a potažmo vinaři) separovaní od stylů a projevů světových vín. Věta „No, na Francii to není tak hrozné…“ mě dost pobavila.
Vloni jsem se věnoval vínům na všech stáncích dost podrobně, letos si naopak užíval primárně vín burgundských, která festivalu dominují. I tak jsem ale ochutnal kousky, které prostě nejde nezmínit:
Je úžasné sledovat, jak rychle se změní zájem lidí o víno, když k němu dostanou příběh. Pár informací o vinařství nebo místě, kde vyrostly hrozny pro jeho výrobu, a složitě vyslovitelné cizí názvy na etiketě dostávají význam. Drobné detaily se začnou spojovat, logicky splynou v celek a člověk najednou pochopí, proč je víno právě takové, jaké je.
Tak zase za rok…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.