8. prosince 2022

Pinot Noir: Srovnání světových regionů naslepo

Královská odrůda vinařského radixu začíná být z krajiny svého původu dostupná jen pro krále a tak mě napadlo zkusit naslepo porovnat styly Pinotu Noir z různých oblastí světa. Jsem dalek ambici vytvořit žebříček Pinotů hodných pozornosti, což je zřejmé už ze zařazení vín různých kvalitativních úrovní, cenových hladin a ročníků. Jde tu čistě o styl a výraz.

Celou degustaci jsem záměrně udělal naslepo. Ne z důvodu, abychom soutěžili o „nejsprávnější“ přiřazení vína oblasti, ale hlavně z důvodu možné vrozené předpojatosti, že (třeba) víno z Burgundska „musí být to nej“. A to přesto, že Pinoty z Burgundska obecně nej jsou. ;-) Sestava na startu je dost rozmanitá (foto 1), s účastníky ze zemí s obrovským potenciálem i členskou základnou, stejně jako těmi, kteří jsou v celosvětovém ranku zastoupeni jen „šafránově“.

Degustovaná vína

Leon Beyer, Pinot Noir „Comtes de Eguisheim“, AOC, 2015 /Alsasko, Francie/ (foto 2a)
Vůně je poměrně plná a intenzívní, srovnaná a citelně „teplá“, minerálně-ovocná (třešně, višně, peckovina, ostružiny) s tóny květin a sudem na pozadí. Chuť navazuje, jen se přidává lehká zemitost a celý projev je zastřenější. Víno je velmi dobře postavené, svěží (střední kyselina), až na vyšší alkohol srovnané, zatím citelně ve vývoji, má plnější tělo, vyšší vyzrálé ovocné taniny a delší perzistenci. Píšu si „ochutnat za 2 roky“.

Heymann-Loewenstein, Pinot Noir vom Schiefer, 2013 /Mosela, Německo/ (foto 2b)
Vůně je plnější, hodně intenzívní, podmanivá a zábavná, spojitá a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, jahody), s jemnými animálními tóny, troškou střelného prachu a podtextem sudu. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, dokonale harmonické, má střední tělo, elegantní projev, střední až vyšší vyzrálé taniny a dlouhou perzistenci. Žensky svůdné, elegantní a tajemné, vzbuzuje touhu se k němu vrátit.

Four Graces, Pinot Noir, 2014 /Wilamette Valey, Oregon, USA/ (foto 3a)
Vůně je plnější, intenzívnější, vyvýžená a moderní, celkem srovnaná, s troškou těkavek, minerálně-ovocná (višně, peckovina), s tóny vanilky a podtextem dubového dřeva. Chuť dokonale navazuje a působí spojitěji. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a až na mírně vyšší alkohol srovnané, v průběhu působí trochu unaveněji, má plnější tělo, vyšší vyzrálé ovocné taniny a delší perzistenci, které dominuje mineralita na úkor ovocnosti.

Vavasour, Pinot Noir, 2013 /Awatere Valey, Marlborough, Nový Zéland/ (foto 3b)
Vůně je hladká, nazrálá, mírně plnější a poměrně intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (červené plody s dominantními třešněmi) s podtextem dubového dřeva. Chuť navazuje, peckoviny je více, stejně jako minerální slanosti. Víno je velmi dobře postavené, svěží (střední kyselina), nazrálé a srovnané, se středními vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí.

Bindi Wines, „Original Vineyard“ Pinot Noir, 2018 /Victoria, Austrálie/ (foto 4a)
Vůně je elegantní, jemná, čistá, středně plná a intenzívnější, podmanivá a vyvážená, minerálně-ovocná (třešňový a jahodový kompot, jemná citrusová linka) s dotekem sudu na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté, elegantní a dokonale harmonické, má jemnou texturu, plnější tělo, feminní projev, střední vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci.

Domaine Hrabal, Pinot Noir, 2017 /Išperky, Velkopavlovicko, ČR/ (foto 4b)
Vůně je poměrně plná, intenzívní, vyvážená a elegantní, minerálně-ovocná (třešně, višně, peckovina, jemná citrusová linka), s jemnými tóny koření, zemitosti a dubového dřeva. Chuť vůni dokonale kopíruje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté a harmonické, s delším potenciálem zrání, v těle plnější, s vyššími vyhlazenými ovocnými taniny a delší perzistencí.

Philippe Colin, Maranges 1er Cru „La Fussiere“, 2016 /Burgundsko, Francie/ (foto 5a)
Vůně je plná, extrémně výrazná, intenzívní, vyvážená a animální, minerálně-ovocná (ostružiny, višně, citrusová linka) s dotekem vanilky, výrazným střelným prachem a podtextem sudu. Chuť dokonale navazuje, citrusová linka je mnohem výraznější. Víno je velmi dobře postavené, ideálně šťavnaté, mladé, živé, nespoutané a zábavné, moderní a nabušené energií, v těle plnější, má vyšší vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci.

Weingut Schneider, Spätburgunder, 2013 /Baden, Německo/ (foto 5b)
Vůně je plná, výrazná, intenzívní, elegantní a spojitá, lehce nazrálá a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, višně, peckovina) s tóny vanilky a výrazného sudu. Chuť navazuje, přidává se mléčný karamel. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté a až na lehce vyšší alkohol harmonické, v těle plnější až svalnaté, má vyšší hladké ovocné taniny a dlouhou perzistenci.

Závěr

Hodnocení vín (a nemyslím čistě jen kvalitu) je disciplínou dosti individuální. Takže subjektivně z této sestavy tíhnu k překvapivě zábavnému a lehce nazrálému PN z Mosely (až na tu cenu), ohromně (pozitivně) mě překvapilo nejlepší australské vinařství Bindi. Ta symfonie je báječná, ovšem cena šílená. Navíc mi přijde, že lepší už nebude a uvidí se, jak dlouho vydrží. Pinoty od Mirka Hrabala jsou jistota, stejně jako jejich dlouhověkost. Maranges je divočejší, ale ten střelný prach mě prostě bere. A je (teda byl) za vynikající peníze. Super je i Schneider, plnější, s trošku vyšším vlivem sudu, ale parádně vyvážený. Vavasour je taky fajn a sluší mu ta nazrálost. O dost víc bych čekal od Beyera, kor za tu cenu a taky od Four Graces, protože Oregon prostě umí být o dost lepší, byť taky podstatně dražší. Cílem ale bylo ukázat si styly jednotlivých oblastí (a vinařů) a to se myslím podařilo beze zbytku.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.