Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
24. října 2022
Na akci pořádané Německým velvyslanectvím jsem narazil na sekt vyrobený metodou Champenoise, který mě hodně zaujal. Až tak, že jsem vinařství Sekthaus Solter oslovil s žádostí ochutnat další jejich vína a blíže poznat jejich produkci a filozofii. A tak vám dnes představím jejich úchvatné sekty z Rieslingu, Blanc de blancs, Blanc de Noirs i klasické Champagne cuvée.
Vinařství Solter bylo založeno v roce 1988, dnes vlastní 8 ha vinic a sídlí v Rüdesheimu, tedy v Rheingau. Možná se vám tímto vybaví spíše tiché Rieslingy, ale tady je to trochu jinak. Ne že by nevyráběli tichá vína, ale jejich primárním cílem jsou sekty. Proč? Vlastně je to spojení vášně a osobních preferencí s podmínkami, které na vinicích mají. Sklon svahů a podloží, stejně jako chladnější podnebí s dostatkem slunečního svitu vás k této úvaze prostě přivedou.
Výsledek? Špičkové sekty na úrovni vín z Champagne (a přesto s trochu jinými povahovými rysy), které už tři dekády řadí Sekthaus Solter do německé top ten mezi vinaři produkujícími šumivá vína. Vlastně lze jejich filozofii vyjádřit ideou, kterou si zvolili jako své motto: „Nespěchej“. Což milovníci šumivých vín ležících roky na kalech, určitě ocení.
Kořeny úspěchu každého vinařství leží na vinici, odkud pocházejí hrozny. A v tomto ohledu má Sekthaus Solter opravdu vynikající karty: Rüdesheimer Berg Roseneck, Geisenheimer Rothenberg a Assmannshäuser Höllenberg jsou klasifikovány úplně nejvýš a mají obrovskou mezinárodní reputaci. Všechny tři také mají ideální aspekt vůči slunci a jejich terroir je dotvářen speciální kombinací půdního složení: břidlicí (záhřevná půda, která přes den akumuluje teplo a v noci jej vyzařuje) a quartzitem (naopak chladná půda) s inkluzemi vápence. Půda je to hodně neúrodná a pro vinaře představuje výzvu. Výsledky ale stojí za to. Malé hrozny mají vysokou aromatiku a výrazný minerální podtext, což je pro místní sekty požehnáním.
Jsme v Rheingau a tak nebude překvapením, že nejvíce zastoupenou odrůdou je Riesling (téměř polovina). Následují jej odrůdy, které vyplývají z odkazu Champagne: Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir a Meunier. A pak tu mají taky trochu Gewurtztramineru, který z mně neznámého důvodu přidávají k některému cuvée s Rieslingem. Ale proti gustu...
Abych si udělal představu o stylu vinařství, vybral jsem základní a vrcholný sekt z Rieslingu a „Champagne styl“, tedy Blanc de Blancs, Blanc de Noirs a klasické cuvée. K tomu jsem dostal možnost ochutnat ještě vrcholný Riesling v úžasně nazrálém stádiu, což mě moc těší. Výsledná sestava (foto 1) je docela výmluvná.
Riesling Sekt Brut „Art de Marianne“, 2016 (foto 2a)Vinifikace v nerezu, dozáž 8,5 g/l, min. 30 měsíců na kalech. Vůně je intenzívní, plnější, výrazná a vyvážená, minerálně-ovocná (broskve, citrusy). Chuť navazuje, přidává se náznak tropických plodů a briošek. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, v průběhu přímé, s překvapivě jemným perlením, v těle plnější a vyvážené, s delší perzistencí. Ohromně zábavné a živé víno s prostorem pro další progres.
Riesling Sekt Brut Reserve „Rüdesheimer Berg Roseneck“, 2012 (foto 2b)Hrozny z Rüdesheimer Berg Roseneck , vinifikace v nerezu, dozáž 7,9 g/l, min. 60 měsíců na kalech. Vůně je intenzívní, plnější, lehce nazrálá, podmanivá a spojitá, minerálně-ovocná (broskve, citrusy) s jemným podtextem briošek. Chuť dokonale navazuje, přidávají se tropické plody, primárně ananas a výrazná slanost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté, harmonické, komplexní a nehorázně zábavné, má jemné perlení, plnější tělo a dlouhou perzistenci. Nádherně spojité, elegantní a vyvážené víno, pro mnohé akorát na vrcholu. Jiný typ než předchozí, kvalitativně o dost výš.
Riesling Sekt Brut „Rüdesheimer Berg Roseneck“, 2001 (foto 3a)Vinifikace v nerezu, 11 let na kalech, degorzáž 2012! Vůně je vyzrálá, plná, intenzívní, komplexní a podmanivá, minerálně-ovocná (broskve, meruňky, mirabelky, citrusy), s úžasnou chlebovinkou. Chuť navazuje, přidávají se tropické plody, med, sůl a mléčný karamel. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je příjemně šťavnaté, komplexní, vyzrálé a harmonické, nádherně pitelné, s plnějším tělem a dlouhou až velmi dlouhou perzistencí. Nádherný exemplář vrcholného sektu z Rieslingu na vrcholu lahvové zralosti (a blaha). Kéž bychom se ještě někdy potkali.
Chardonnay Sekt Brut Nature Reserve, 2014 (foto 3b)Hrozny z Geisenheimer Rothenberg, vinifikace v nerezu, dozáž 0 g/l. Vůně je přísná, přímá, středně intenzívní, plnější a srovnaná, minerálně-ovocná (citrusy, nedozrálé banány). Chuť navazuje, jen jde výrazněji do citrusů. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, hodně řízné a přísné, v těle mírně plnější, jinak srovnané, s delší až dlouhou perzistencí. Zatím trochu připomíná břitvu, ale já mám tenhle styl rád. Řekl bych, že tak 5 let na lahvi mu výrazně prospěje, trošku obrousí hrany a naučí jej komunikovat.
Pinot Noir Blanc de Noir Sekt Brut, NV (foto 4a)Vinifikace v nerezu, dozáž 10,5 g/l, min. 60 měsíců na kalech. Vůně je poměrně intenzívní, plnější až plná, vyvážená a působící poněkud nasládle, minerálně-ovocná (tropické plody, banány, citrusy), s dotekem medu a bílých květů. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, hezky šťavnaté a v těle plné, působí nasládle a na Blanc de Noirs tak trochu „jamajsky“ až vyumělkovaně, na druhou stranu je srovnané, má plnější tělo a delší až dlouhou perzistencí. Možná mi jen nesedí ten happy styl a vyšší sladkost, ale tady jsem se prostě nenašel.
Cuvée "Henri" Sekt Brut Nature Reserve, 2012 (foto 4b)Klasické Champagne cuvée (52 % PN, 38 % CH a 10 % Meunier), vinifikace na baricích a nerezu, dozáž 1,2 g/l, min. 60 měsíců na kalech. Víno je pojmenováno po synovi zakladatele. Vůně je plná, výrazná, intenzívní a nazrálá, elegantní, vyvážená a oxidativní, minerálně-ovocná (jablka, citrusy), s citelnou chlebovinkou, mléčným karamelem, medem a ořechy. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté, vyzrálé, harmonické a v těle plné, příjemné a zábavné, s jemnou texturou a velmi dlouhou perzistencí. Parádní kousek. A vlastně i důvod, proč tato degustace vznikla.
Tentokrát to nechám otevřené a vyjádřím spíše přání. Bylo by moc fajn, kdyby vína Sekthaus Solter začal někdo vozit i k nám. Protože ty Rieslingy jsou super a takových u nás moc není. Blanc de Blancs a klasické cuvée jsou taky fajn, jen tady bude stěžejní koncová cena v porovnání s Champagne.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.