Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
24. května 2021
Německých Rieslingů je asi jako kapek v moři. Aha, a čím se teda ty Meierovy liší? Když to celé zjednoduším, jejich kapky jsou prostě jiné. Proč? Vinařství, která (v Německu) pěstují Riesling na břidlici, je spousta. Ale na žule? Těch je rozhodně míň. Ale kdo ho pěstuje na žule a ještě nechá zrát v žulové nádoběi? A kdo ho z té žulové nádoby ještě následně šoupne do sudu?
Rodinné vinařství Weingut Meier sídlí ve vesničce Weyher v regionu Pfalz. První zmínky o jejich vinaření jsou někdy z roku 1885, kdy začínali na 3,5 ha jako prodejci sudového vína. Dnes hospodaří na 14 ha a pěstují 14 odrůd. Většinu tvoří bílá vína, tedy hlavně Riesling a burgundské odrůdy, ale za zmínku rozhodně stojí i červená: Pinot Noir, Merlot nebo Cabernet.
Dnešní degustace ale bude primárně o Rieslingu. A taky o podloží a trochu o vinifikaci. Vinice totiž leží nejen na břidlici (červená s vyšším obsahem železa), ale taky na žule. Ta podloží totiž mají dost odlišné vlastnosti. Zatímci břidlice je záhřevná (tedy přes den akumuluje teplo a v noci jej vyzařuje), žula je prostě vevnitř studená a dává vína přísná, přímější, s jinou mineralitou a ještě vyšší kyselinou.
Ve Weingut Meier berou jako základ práci na vinici. To zní dobře, ale základní vína přesto sklízejí mechanizovaně a až ta vyšší ručně. Dokonce selektivně v několika kolech. Sázejí na dlouhou dobu kvašení (u bílých 30 až 35 dní) a dlouhé ležení na kalech. Až na výjimky zůstávají bílá vína v nerezu pro zachování svěžesti a jemnosti (např. první dvě z této degustace). A výjimky? 1.100litrové betonová nádoba (třetí vzorek) a další beton plus následné zrání ve 2.400litrovém dřevěném sudu...
Weingut Meier, Riesling Trocken „Burrweiler - Schiefer“, 2020 (foto 1)Vůně je poměrně výrazná, intenzívní a plnější, hodně mladá a čerstvá, celkem urovnaná, minerálně-ovocná (citrusy, jablíčka a lehce i tropické plody), s tóny bílých květů. Chuť dokonale navazuje. Víno je dobře postavené, hodně šťavnaté (vysoká kyselina), srovnané, ale potřebuje čas ještě lepší propojení a hlavně vyzrávání, v těle plnější, s delší perzistencí. Mladé, zatím ještě trochu rozvrkočené nekomplikované víno. Působí chladivým dojmem a aktuálně je ideální jako osvěžení do horkých dní. Až se za dva až tři roky spojí, bude mít mnohem větší využití.
Weingut Meier, Riesling Trocken „Burrweiler - Rotlieigendes“, 2020 (foto 2)Vůně je příjemná, přímá a podmanivá, osvěžující, poměrně intenzívní a plnější, srovnaná, minerálně-ovocná (citrusy, citrónová tráva), s citelnou slaností. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté (vysoká kyselina), celkem vyvážené, přímé a zábavné, v těle plné, s delší perzistencí. Přístupnější a vyváženější než předešlé, se zajímavou minerální slaností i citelným potenciálem zrání. Za dva až tři roky bude vítanou návštěvou jakékoli tabule…
Weingut Meier, Riesling Trocken „2G“, 2018 (foto 3)Vůně je elegantní, podmanivá, vyvážená a vrstevnatá, plnější a intenzívní, minerálně-ovocná (citrusy, grepová kůra, tropické plody), s tóny bílých květů. Chuť navazuje, přidává se pomerančová kůra. Víno je velmi dobře postavené, ideálně šťavnaté (vysoká kyselina), přes svou mladost harmonické (možná i v důsledku hodně teplého ročníku), v těle plnější, s delší perzistencí. Citelně vyšší liga než předešlá dvě, velmi příjemné víno prezentované jako “žula v žule”. Baví mě, přesto nemohu nezmínit, že by mu slušela delší perzistence.
Weingut Meier, Riesling Trocken „Steinwerk“, 2017 (foto 4)Vůně je elegantní, zakulacená, vyvážená, plnější a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (citrusy, tropické plody), s náznakem medu a vanilky. Chuť navazuje, přidávají se citróny. Víno je velmi dobře postavené, parádně šťavnaté (vysoká kyselina), harmonické a koncentrované, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí. Hodně zajímavé spoejní: přímost a přísnost dané betonovým podložím a nádobou na částečné zrání a následné zjemnění sudem. Moc hezké víno, kulatější než předešlé, ten lehký sud mu sluší. Víno, které je hodně o preferencích koncového spotřebitele. Mě baví…
Styl Rieslingů vinařství Meier se mi líbí. První dvě (jednodušší) vína jsou aktuálně hodně svěží a mladistvá, což je předurčuje jako supoer osvěžující moky do teplých letních dní. Za dva, tři roky se ale více ustálí a budou zajímavější do gastra nebo pro příjemné neformální večírky. Druhá dvě vína jsou z vyššího výkonnostního koše a patří do kategorie “chci pít”. Čas na lahvi jim určitě ještě pomůže. Líbí se mi jejich projev a textura, stajně jako chladná “žulová” aura. A tak pro mě jedinou otevřenou otázkou zůstává délka perzistence u “2G”. Na to se ještě budu muset zaměřit…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.