10. května 2021

Bordeaux: Suchá vína ze Sauternes a Barsac

Regiony v oblasti Bordeaux, Sauternes a Barsac, jsou vyhlášené komplexními sladkými víny, která platí za světovou špičku. Doba a nároky na potraviny se ale mění a zájem o vína s vysokým zbytkovým cukrem upadá. A tak vyhlášená chateaux z těchto oblastí přicházejí i se suchými variantami svých skvostů. A ta rozhodně mají milovníkům vína co nabídnout.

Sladká vína z Bordeaux (regionů je celkem pět včetně nejznámějších Sauternes a Barsac) mohou tvořit hrozny odrůd Sauvignon blanc, Sémillon a Muscadelle, přičemž ta třetí je spíše doplňková. U některých vín jsem viděl i použití Sauvignonu gris. Jsou specifická tím, že pocházejí z oblastí, kde se nejčastěji vyskytují podmínky pro napadení hroznů ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, která vysaje z hroznů vodu a tím zahustí jejich šťávu při zachování přirozené kyseliny a cukernatosti. Vína jsou neskutečně komplexní a mají obrovský potenciál zrání (i 100 let).

Sladká vína dnes ale nejsou v kurzu a tak chateaux reagují na poptávku a nabízejí i vína suchá, označovaná prvním písmenem názvu chateau a samotným jménem chateaux, např. R de Rieussec. A právě těmto vínům je věnována tahle degustace. V naprosté většině se jedná o cuvée odrůd Sauvignon blanc a Sémillon, často v poměru 1:1, ale výjimkou nejsou ani 90 % Sauvignony.

S různými poměry těchto odrůd se dá doslova čarovat a vytvářet stylově hodně odlišná vína. Sauvignon totiž dodává aromatiku, kyselinku a říznost, Sémillon zase tělo, opulentní ovocnost a vyšší alkohol. Tak se pojďme podívat, jak se jednotlivá vinařství prezentují a taky jaká mají vína potenciál zrání...

Blanc Sec de Suduiraut, AOC, 2017 (foto 1a)
Základní suchá verze u Suduiraut,51 % Sauvignon, 49 % Sémillon. Vůně je poměrně plná, středně intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (žluté plody, přezrálý angrešt) s tóny bylinek a dotekem sudu. Chuť navazuje, přidávají se bílé tropické plody. Víno je dobře postavené, příjemně šťavnaté a srovnané, lehce tanické, v těle plné a výrazné, s delší perzistencí. Super do gastra, jinak příliš plné a zároveň s volnější strukturou.

R de Rieussec, AOC, 2017 (foto 2a)
První z velikánů, 52 % Sauvignon, 48 % Sémillon, 20 % vína zrálo v bariku. Vůně je elegantní, svěží, aromatická, intenzívní a plnější, minerálně-ovocná (citrusy, grep, meruňky, tropické plody), s dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a harmonické, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí a citrusovou dochutí. Seriózní a zábavné zároveň. Baví mě moc.

Y d’Yquem, AOC, 2017 (foto 2b)
Obvykle 80 % Sauvignon a 20 % Sémillon. Vůně je noblesní, jemná a zároveň silná, vrstevantá, vyvážená, plnější a intenzívní, minerálně-ovocná (výrazné vyzrálé meruňky, lehce citrusy), s podtextem sudu. Chuť navazuje, přidávají se tropické plody a citelná slanost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté a až na mírně vyšší alkohol harmonické, má plnější tělo, jemnou texturu a dlouhou perzistenci. Úplně jiná liga. Koncentrát. Neskutečné víno. Ale za tak šílené peníze, že si to asi může dovolit jen d’Yquem. Víno pro pár vyvolených s „endlessly deep pockets“ nebo těmi, kteří nevědí, že si za ty prachy mohou přát i víc jinde...

R de Rieussec, AOC, 2015 (foto 3a)
Vůně aromatická, ale ne tolik jako 2017, vyvážená, střední až plnější, intenzívnější, minerálně-ovocná (citrusy, zralý angrešt, žluté plody), s dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, hezky šťavnaté, vyvážené, v těle plnější, má elegantní průběh, a delší až dlouhou perzistenci. Pěkné, ale působí trochu utlumeně. Možná bylo otevřeno příliš brzy před degustací.

D de Doisy Daene, AOC, 2015 (foto 3b)
Snažil jsem se dohledat poměr odrůd, ale výsledky se natolik různí, že nevím. Podle projevu by to ale klidně mohl být 100 % Sauvignon. Vůně je elegantní, vyvážená, intenzívní až výrazná, plnější, minerálně-ovocná (vyzrálý angrešt, citrusy), s citelným sudem. Chuť navazuje, jen jde více do citrusů. Víno je velmi dobře strukturované, úžasně šťavnaté, vyvážené a skvěle pitelné, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí. Totální přirozená „vesnická“ zábava, čisté veselí bez skrupulí a elegance.

S de Suduiraut, AOC, 2010 (foto 1b)
55 % Sauvignon, 45 % Sémillon. Vůně je nazrálá, plná, intenzívnější a vyvážená, působí nasládle, jinak minerálně-ovocná (žluté a bílé plody), s citelným medem, ořechy a podtextem sudu. Chuť navazuje, přidává se jablečný závin. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté (a bohužel s oddělenou kyselinou), s plnějším tělem a delší perzistencí. Je nespojité a neurovnané, chybí mu ovoce. Vzhledem k ročníku vypadá předčasně vyzrálé, ale barva je v pořádku. Možná chyba lahve...

R de Rieussec, AOC, 2007 (foto 4a)
Vůně je hodně nazrálá, středně intenzívní a plnější, celkem srovnaná, minerálně-ovocná (žluté plody), s tóny bylinek, medu, slaměnek a samozřejmě sudu. Chuť navazuje, objevuje se lehká naoxidovanost. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté, srovnané a přímější, v těle střední až plnější, s delší až dlouhou perzistencí. Další zajímavost… víno krásně voní, ale chuť je spíše střídmější, plus ta naoxidovanost mě dost ruší. S jídlem by se to nakombinovat dalo, samostatně maximálně skleničku…

D de Doisy Daene, AOC, 2007 (foto 4b)
Vůně je nazrálá, výrazná a poměrně plná, vyvážená, minerálně-ovocná (sušené meruňky, žluté plody) s tóny sušených bylin, slaměnek a výrazným sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté a vyvážené (včetně výrazného sudu a vysoké kyseliny), v těle plné, s delší až dlouhou perzistencí. Názrálé, přímé víno s hodně zajímavým poměrem kyseliny a vlivu sudu…

Y d’Yquem, AOC, 1979 (foto 5a)
Úplně jiný příběh než všechna ostatní. Do roku 2004 se totiž i “Y” dělalo z botrytických hroznů a nechávalo se mu 10 až 12 g/l cukru. Vůně je elegantní, nazrálá, plná, intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (kandovaná pomerančová kůra, citrusy) s tóny sladkého koření, medu a rozinek, plus dotekem sudu. Chuť navazuje, přidává se osvěžující citrusová hořčinka. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, s lehkým zbytkovým cukrem, až na mírně vyšší alkohol harmonické, s jemnou texturou, plným tělem a dlouhou perzistencí. Jiný styl, tak trochu „oranžové“ víno. Parádní zkušenost, Boží víno...

Závěr

Krásné srovnání bílých Bordeaux cuvée, které jsou cenově dostupnější než (třeba) vína z Pessac-Léognan. Kvalitativně a (brutálně) cenově vystupuje d’Yquem. Kdybych ho nebral v potaz, vyhraje u mě R de Rieussec 2017. A potenciál? Tady hodně záleží na ročníku, ale 10 až 15 let je při správném skladování úplně v pohodě. A když pak vezmu víno jako G de Guiraud nebo Clos de Lunes, které stojí v En Primeur něco přes tři stovky, není co řešit. Můžete ho pít až 15 let a bude čím dál lepší.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.