Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
21. prosince 2020
Párovat drahá Champagne s drahými jídly (třeba lanýži) je krása, ale kolik lidí si to byť jedenkrát ročně může dopřát? A tak jsme se rozhodli vyzkoušet párování s víny (relativně) dostupnými a spojili je s jídly za hubičku. Co rozhodně stojí za to vyzkoušet a co není úplně ono? Jak funguje s jídlem Blanc de Blancs a jak klasická „tripartita“? A jak je to se starší degorzáží?
Tak co tu máme (foto 1)? Blanc de Blancs Grand Cru (Le Masnil sur Oger) od Pierre Péters, na němž bohužel není uvedená degorzáž. Určitě jde ale o něco mladšího, tipuji tak rok po dego... Extra Brut „Première Cuvée“ od Bruno Paillard, degorzáž duben 2019, na to se těším moc. A jako třetí starou degorzáž (srpen 2004!) „Cuvée Intense“ Brut od Lenoble. To mě nedávno hodně zaujalo na jedné z vinařských cest a chtěl jsem ho mít doma. A co si k tomu dát dobrého? Tři jednoduché chody, které zvládne doma (skoro) každý.
Pierre Péters, Champagne „Cuvée de Réserve“ Brut, GC, BdB, NV (foto 2a)Vůně je vyvážená, elegantní, středně plná a intenzívnější, jemná a poměrně přímá, minerálně-ovocná (citrusy, trochu i jablka) s tóny briošek, másla a slaměnek. Chuť dokonale navazuje, objevuje se mírná medová nasládlost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté (vysoká kyselina), vyvážené, s jemným perlením, v těle střední až plnější, s dlouhou perzistencí.
Bruno Paillard, Champagne „Première Cuvée“ Extra Brut, NV /degorzáž 4/19 (foto 2b)Vůně je elegantní, plnější a poměrně intenzívnější, lehce nazrálá a vyvážená, minerálně-ovocná (červená jablíčka), s tóny briošků a chlebové kůrky. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je příjemně šťavnaté (vysoká kyselina), harmonické a přirozené, je v ideální kondici, v těle plnější, má velmi jemné perlení a delší až dlouhou perzistenci.
Lenoble, Champagne „Cuvée Intense“ Brut, NV /degorzáž 8/04 (foto 3)Vůně je plná, intenzívní a vyzrálá směsice briošek, medu, vanilky, mléčného karamelu a strouhaných jablek s jemnou minerální slaností. Chuť navazuje, postupně se přidává káva. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté (vyšší kyselina), harmonické, v těle plné, s velmi jemným perlením a delší perzistencí.
Bliny s uzeným lososem a kaviárem, créme fraiche (foto 4)Péters: Super match se vším všudy, spojení dvou duší. Paillard: Zajímavé spojení, jako tanec jin a jang, proplétání těl, dvě individuality při společném tanci. Lenoble: Rozházené, kaviár a kávové tóny vína se míjejí.
Francouzská cibulačka se sýrem Gruyère (foto 5)Péters: Chvíli se spojí a pak vzdálí. Ne ve zlém. Ideál vypadá jinak, přesto zajímavé vyzkoušet. Paillard: Víno přebíjí polévku a následně se spojí se sýrem. V podstatě to jde, ideál to zdaleka není. Lenoble: Velmi zajímavé a zábavné spojení. Z těchto tří rozhodně nejlepší.
Rozpečený sýr Ermitage s čerstvou bagetkou (foto 6)Péters: Sýr s bagetou jsou chuťově dost neutrální a je to takové… neurazí/nepotěší. S opečenou sýrovou kůrkou mnohem lepší. Paillard: Jednoznačně lepší než první. Spojení trvá déle a je příjemné.Lenoble: Příjemné spojení, tak do 60 % je to dokonce super, pak sýr nabere vrch. Chtělo by to víno s delší perzistencí.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.