Pár vrcholných krásek z Châteauneuf du Pape

Na Châteauneuf du Pape, a raději rovnou upřesňuji, že červeném, mě asi nejvíc baví jeho rozmanitost. Rozmanitost odrůdová, stylová a díky úžasnému nazrávání i ročníková. Vína z téhle apelace jsem pil tolikrát a přesto se mi nejen že neomrzí, ale vždy přinesou nějaký nový, nečekaný zážitek. A o to tu vlastně jde. O to dobrodružství, emoce, překvapení...

O Châteauneuf du Pape už jsem párkrát psal, několik málo základních údajů o oblasti a vínech najdete třeba tady. Dnes to ale bude hlavně o vínech, protože právě ta níže popisovaná patří k tomu nej, co se dá v téhle oblasti najít. Domaine du Pégau v „rezervě“ i „vlajkovce“, absolutní jistota Château Beaucastel v rozmezí let 2007 až 1995 a ještě jedno od génia Henri Bonneau (foto 1). Nějaké otázky?

Domaine de Pégau, Châteauneuf du Pape “Cuvée Reservée”, 2008 (foto 2a)
Cuvée z 80 % Grenache, 6 % Syrahu, 4 % Mourvèdre a 10 % dalších neuváděných odrůd rostoucích na hlinito-vápenatých půdách s příměsí železa a písku, s typickými valouny na povrchu. Hrozny se neodstopkovávají, kvasí v betonových nádobách a zrají 2 roky v 50 hl starých dubových sudech. Hodnocení ročníku 86 RP.

Vůně je plná až objemná, poměrně intenzívní, nazrálá a vyvážená , minerálně-ovocná (třešně, višně, trocha lesních jahod) s tóny podhoubí, uzenosti, vlhkého dřeva, bylinek, sudu a dotekem mintu. Chuť navazuje, jde více do ovoce, přidává se citrusová linka. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je svěží (střední až vyšší kyselina), harmonické, v těle plnější, má vyšší ovocně-zemité taniny a delší až dlouhou perzistenci. Moc hezké víno, jen mu trochu schází plasticita. Ve druhém kole lepší, než v prvním.

Château Beaucastel, Châteauneuf du Pape, 2007 (foto 2b)
Ekologicky pěstované cuvée z 30 % Grenache, 30 % Mourvèdre, 10 % Syrahu, 10 % Cunnoisse, 5 % Cinsault a 15 % dalších povolených odrůd. Keře jsou v průměru 50leté, výnosy pod 30 hl/ha, zrání rok v dubových sudech a rok v lahvi. Hodnocení ročníku 98 RP.

Od vůně elegantní, úžasně fresh, podmanivé, mírně plnější, intenzívnější a vyvážené, minerálně-ovocné (třešně srdcovky, peckovina), s jemnou uzeností, super sudem a bylinnými extrakty. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je svěží (střední až vyšší kyselina), až na zatím vyšší alkohol harmonické, v těle plnější až plné, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Úžasné víno v super kondici, komplexní a hluboké, byť zatím mladé. Spousta potenciálu k dalšímu zrání!

Château Beaucastel, Châteauneuf du Pape, 2001 (foto 3a)
Hodnocení ročníku 96 RP. Vůně je elegantní, vyzrálá, středně intenzívní i plná, vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, citelná citrusová linka), s počínajícími čajovými tóny a ušlechtilým dřevem. Chuť dokonale navazuje, postupně se přidávají rozinky. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté (vyšší kyselina) a srovnané, má střední až mírně plnější tělo, střední až vyšší vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Báječný kousek, hodně šťavnatý a poměrně štíhlý a přímý, působí jako by už lepší byl, ale myslím, že utrpěl časným otevřením (32 hodin před degustací).

Château Beaucastel, Châteauneuf du Pape, 1995 (foto 3b)
Hodnocení ročníku 90 RP. Vůně je nádherně nazrálá, elegantní, plná, intenzívní, vyvážená a komplexní, s lehkým (a zábavným) Brettem, minerálně-ovocná (třešně, višně, peckovina), s lehkou uzeností, bylinnými extrakty, kamenitou mineralitou a ušlechtilým dřevem. V chuti vše navazuje, postupně se přidává podtón červených pomerančů. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté (vyšší kyselina) a harmonické, v těle plnější, s parádním komplexním projevem, výraznými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Špičkové víno ve vrcholném stádiu, přesto na této degustaci pro mě „až“ na třetím místě.

Henri Bonneau, Châteauneuf du Pape „Réserve des Célestins“, 2012 (foto 4a)
Tradicionalistické rodinné vinařství, 12 generací, jen 6,5 ha. Vína stojí na odrůdě Grenache (zde 90 %), kvasí v cementových tancích a zrají ve velmi starých sudech z Burgundska. Lahvují se po 6, 8 nebo 10 letech! Hodnocení ročníku 92 RP.

Vůně je poměrně plná a intenzívní, na takto mladé víno nebývale komplexní, elegantní a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, višně, fíky), s tóny vanilkového pudinku, mléčného karamelu, bylinek, koření a ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, až na vyšší alkohol harmonické, má noblesní průběh, plnější až plné tělo, výrazné vyzrálé ovocné taniny, dlouhou perzistenci i potenciál zrání. To víno má vše. Hmotu i texturu. Dotýká se dokonalosti. Za 15 let…

Domaine de Pégau, Châteauneuf du Pape „Cuvée da Capo“, 2003 (foto 4b)
Vlajkovka z Domaine du Pégau, Robert Parker mu pravidelně dává 100 bodů. Je ze všech 13 povolených odrůd, nejvíce 70 % Grenache z legendarní vinice „La Crau“, Mourvèdre ze 100letých vinic, atd. Vinifikace stejná jako vzorek 1. Hodnocení ročníku 90 RP.

Vůně je jemná, noblesní, plnější a intenzívnější, lehce limitovaná mladostí, jinak vyvážená, minerálně-ovocná (višně, třešně, peckovina, citrusová linka), s kořenitostí a ušlechtilým sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, až na vyšší alkohol harmonické, v těle plné, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny, velmi dlouhou perzistencí a stále velkým potenciálem zrání. Další víno hraničící s genialitou. A třeba k ní za 10 let opravdu dorazí.

Závěr

Nádherná kolekce špičkových vín. Srovnání Domaine du Pégau v průměrném ročníku 2008 a geniální vlajkovky „Da Capo” ve výborném 2003. Tři ročníky Beaucastelu, přičemž 2007 je mladá s obrovským potenciálem, 2001 hodně svěží a spíše přímější a 1995 nejkomplexnější a na vrcholu sil. Až jsem si musel sehnat lahev… :-) A pak je tu můj vítěz: Henri Bonneau. S burgundským štychem a hvězdným závojem. Tohle chci znát aspoň dvacetileté…

Autor článku: PLI