Jak se vyvíjí stejné víno v „sedmičce“ a magnumce?

Schopnost pozitivního vývoje, nebo chcete-li zrání, v lahvi je u vína jedním z hodně podstaných atributů; objem lahve zase jednou z důležitých proměnných. Debaty o tom, jak by vypadalo víno, kdyby zrálo v jiném formátu, jsou celkem běžné. Jen... sehnat špičková vína v sedmičce i magnumce ve stejném ročníku a stáří minimálně 20ti let je zkouškou trpělivosti.

Další ze skvělých večerů RareWine v podání Rosti Kuneše začal povídáním o tom, jak celá akce vznikla. No, zkrátím to. Sehnat všechny ty lahve po aukcích zabralo asi čtyři roky. Sestava je to ale skvostná a její vypovídací hodnota pokrývá velkou část typů vín. Posuďte sami: Champagne, Vino Nobile di Montepulciano, Pomerol a Shiraz z McLaren Vale. Vlastně tu z toho nejpodstatnějšího chyběl jen Riesling. Ale zase nebuďme „nenažraní“, že?

Všechna vína byla servírována najednou do dvou sklenic. Do první vzorek z klasické lahve (sedmičky, tedy 0,75 litru), druhý z lahve magnum (objem 1,5 litru). Stejné víno ve stejném ročníku a jen z jiné lahve... Fakt tam může být rozdíl? Ano. Propastný.

Deutz, Champagne Brut Millesime, 1988

Prvním vínem je klasické Champagne (foto 1) cuvée (cca 65 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay a 5 % Meunier) ve špičkovém ročníku 1988 (hodnocení ročníku od Roberta Parkera 95 bodů).

Sedmička
Vůně je dost nazrálá, poměrně plná a jen středně intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (žluté a bílé plody, pomelo), s citelnou chlebovinkou. Chuť navazuje, přidávají se čajové tóny. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je hodně šťavnaté a harmonické, s jemným perlením, plným tělem a dlouhou perzistencí. Zároveň se ale tváří chvíli unyle a nezábavně, a za chvíli velmi svěže a komplexně.

Magnum
Vůně je jen lehce nazrálá, ovocná (citrusy, bílý grep, žluté plody), s výraznou mineralitou, chlebovinkou a kamením. Chuť navazuje, jen mineralita a chlebovinka jsou ještě výraznější. Víno je stále v “ovocném pásmu” a na cestě k vrcholu.

Můj verdikt
Ač oddaný milovních vyzrálých vín (a Champagne zvlášť), hlasuji pro magnum, protože je prostě okouzlující a nepodléhá nečekaným výkyvům nálad. A jen pro představu… rozdíl v nazrálosti je patrný už z barvy (foto 2); tmavší je nazrálejší a tedy z menšího formátu (0,75l).

Avignonesi, Vino Nobile di Montepulciano Riserva „Grandi Annate“, 1999

Top producent v Montepulcianu, cuvée (foto 3) 85 % Sangiovese a 15 % Cabernetu Sauvignon, zrání 30 měsíců ve francouzkých sudech, vynikající ročník (RP 94).

Sedmička
Vůně je elegantní, nazrálá, vyvážená, plnější a intenzívní, minerálně-ovocná (višně, ostružiny), s tóny koření a podtextem sudu. Chuť navazuje, postupně se přidává lehká zemitost a čajové tóny. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, příjemně nazrálé a harmonické, v těle plnější, s vyššími vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. V tomto stavu je pro mě na vrcholu.

Magnum
Od vůně stále výrazně ovocné (třešně, višně), s citelnou mineralitou. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno je v projevu kompaktní a hladké, s vystupujícím alkoholem a citelně vyššími (a dosud neintegrovanými) taniny než předešlé.

Můj verdikt
Tady hlasuji pro “sedmičku”, protože je připravená. Magnumka taky super, ale ještě potřebuje zrát.

Chateau Conseillante, 1996

Vynikající Chateau (foto 4) z Pomerolu (kousek od Cheval Blanc), hospodaří na 12 ha, cuvée z 80 % Merlotu a 20 % Cabernetu Franc, 50 až 80 % nové bariky; průměrný ročník (RP 85).

Sedmička
Vůně je potlačená, zavřená, středně intenzívní, plnější a nazrálá, s citelnou mineralitou a tóny čajů, vlhkého dřeva, koření a bylin. Chuť navazuje, přidávají se tóny višní. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté (vyšší kyselina), v těle střední, s vyššími, lehce nedozrálými taniny a delší perzistencí.

Magnum
Vůně je elegantní, plnější, poměrně intenzívní a vyvážená, lehce nazrálá, minerální, s lehkou ovocností švestek, šípků, čaje, koření a bylin. Díky stále zachovalé ovocnosti působí harmonicky a umně skrývá nedozrálé taniny.

Můj verdikt
Tak tady jednoznačně magnum, která ještě drží ovocnost, jež dokáže zahladit stopy nedozrálých taninů horšího ročníku.

Fox Creek, Shiraz Reserve, 1998

Super vinařství, nejstarší keře Shirazu (foto 5) vysázeny v roce 1910, zrání 21 měsíců v nových i použitých sudech z Francie, Ameriky i Austrálie; vynikající ročník (RP 90).

Sedmička
Vůně je plná, intenzívní, vyvážená a podmanivá, působí zajímavě chladným dojmem, minerálně-ovocná (tmavé plody), s citelným eukalyptem a sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté (vysoká kyselina), až na vysoký alkohol srovnané, v těle plné, s vyššími vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí.

Magnum
Vůně je elegantní a vyvážená, minerálně-ovocná (višně, ostružiny), s tóny euklalyptu a sudu. Chuť navazuje, přidávají se citrusy. Víno je oproti předešlému ovocitější, má lepe integfrovaný alkohol a dokonale vyhlazené taniny.

Můj verdikt
Tady není rozdíl tolik markantní, protože Shirazy z Austrálie zachovávají ovocnost dlouhá léta. Přesto na mě magnumka působí lepší kondicí. A je fuk, jestli je to částečně dáno i skladovacími podmínkami.

Závěr

Rozdíl ve zrání vína v „sedmičce“ a magnumce může být u starších vín propastný. A čím má víno větší potenciál zrání, tím je propastnější. Proč? Na stárnutí vína má (vedle dalších) vliv průchodnost vzduchu skrze korek. Při stejném průměru hrdla lahve a délky korku tak má vzduch vliv na různý objem vína. Zbytek je nasnadě.

U Champagne se lahve Magnum houfně doporučují. Jasně, hůř se to z nich nalévá a člověk s nižším sebevědomím si někdy může připadat trochu jako alkoholik. Ale jak praví starý dobrý vtípek ze společnosti: Lahev Magnum je ideální velikost pro gentlemana, jehož žena není doma.

Autor článku: PLI