Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
8. června 2020
Kdo někdy slyšel o vinařské oblasti Jura a něco odtud ochutnal, pravděpodobně už jméno Stéphane Tissot slyšel. A pokud ne, je čas to změnit. Vína tohoto pána totiž region Jura definují; stejně jako odrůda Savagnin. Srovnání podobně hodnocených, ale počasím odlišných ročníků 2015 a 2014 je přes mládí vín velký zážitek, byť jejich čas přijde až za dlouho...
O Stéphanu Tissotovi a jeho Vins Jaunes, už jsem psal. Teď tu mám jeho další klasiku, dva Savagniny v ročnících 2015 a 2014. Co jsou zač a jaký je mezi nimi (kromě času stráveném na lahvi) rozdíl?
Savagnin je bílá odrůda typická pro region Jura. Stéphane Tissot ji pěstuje na biodynamicky opečovávané vinici o rozloze 2,3 ha. Keře tu dosahují stáří cca 50 let. Samotné víno pak zraje více než 3 roky v burgundských baricích pod vrstvou flóru (odumřelé kvasinky). Ten dává výsledným, na plech suchým vínům, specifické aroma i chuť…
Tohle je docela zajímavé… Robert Parker hodnotí (na body) tyto ročníky téměř stejně. 2015 má u něj 94 bodů, 2014 o bod méně, 93. To nemusí nic znamenat, protože oba ročníky jsou prostě… hodně nadstandardní. V čem je tedy primární rozdíl?
Ročník 2015 byl suchý a horký (dalo by se říct až příliš), ale narozdíl od Burgundska sem v srpnu dorazil déšť, půda se napila a vinaři zase oddechli. Kdo neprováhal termín sběru, získal perfektně vyzrálé hrozny s dostatečnou kyselinou. A 2014? Ta byla chladnější, s dostatkem slunečných dnů, ale v globálu nižší teplotou a dostatkem vláhy. Pro bílá vína ideál.
Robert Parker ovšem upřednostňuje vína plnější (ve skutečnosti spíše plná), s ne tolik výraznou kyselinou. A to může být jedním z důvodů jeho hodnocení. Tak se pojďme podívat na vína detailněji a zjistit, jak se vliv ročníků projevil na nich…
Stéphane Tissot, Savagnin, AOC, 2015 ( foto 2a)Vůně je velmi plná, intenzívní a podmanivá, krémová a úžasně vyvážená, s výraznými tóny flóru, minerálně-citrusová, s tóny vanilky, másla, ořechů a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, přidávají se tóny sušeného mléka. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je příjemně šťavnaté (vyšší až vysoká kyselina), harmonické a komplexní, chuťově bohaté, v těle plné, s velmi dlouhou perzistencí a potenciálem zrání tak 20 let.
Stéphane Tissot, Savagnin, AOC, 2014 ( foto 2b)Vůně je poměrně plná, intenzívnější, elegantní a vyvážená, jemnější a přímější než předešlá, s méně výrazným flórem, minerálně-citrusová, s tóny bylinných výluhů (citený heřmánek), droždí a podtextem medu a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, flór je naopak ostřejší než u 2015. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté (vysoká kyselina), vyvážené, ale přímější než 2015, v těle plnější, s velmi dlouhou perzistencí a potenciálem zrání tak 25 let.
A jaký z toho dělám pro sebe závěr? 2015 je nádherné plné víno, které se umí nabídnout hned. Je vyvážené, plnokrevné, krémové, s obrovskou dávkou elegance a půvabu, a taky širokou paletou vjemů. Prostě hudba, zpěv a tanec v jednom, na teplý ročník 2015 doslova umělecké dílo. Svaly a elegance. 2014 je naopak jemnější, štíhlejší a přísnější, v chuti s ostřejším flórem, postavená na jiných chuťových pilířích, ovšem neméně přitažlivá. Jen potřebuje více času. Úžasně propracované a vyrýsované. Prostě radost. Tak si vyberte. Já to neumím. A tak beru obě… :-)
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.