Roman Fabig a jeho Sauvignony blanc 2018

Loni jsem Romana na základě jeho vín v ročnících 2015 až 2017 pasoval na Krále moravských sauvignonů. S přehřátým a (mnohde) až spáleným ročníkem 2018 ovšem přišla pro vinaře další výzva. A výsledky jsou hodně zajímavé. Obecně ukazují na možnou (ne)stabilitu kvality produkce hroznů z vlastních vinic, a hlavně pak z těch zakoupených. A Roman?

Romanova produkce Sauvignonů blanc se (zatím) ustálila na šesti (foto 1), ale třeba to do budoucna nebude finální číslo. Já si (bohužel finálně) smazal fotky jeho vín v ročníku 2018, takže nabízím „jen“ ty loňské. Etikety naštestí zůstaly stejné a tak to není takové neštěstí. Stále tu tedy máme jedno cuvée z různých vinic a čtyři parcelovky (z nichž tři už má Roman ve vlastnictví) na nerezu a další cuvée „BIG“, což jsou nejlepší hrozny vinifikované na bariku. Jaké jsou v ročníku 2018?

Fabig, Sauvignon blanc, suché, 2018 (foto 2a)
Vůně je výrazná a vyvážená, intenzívní a plnější, primárně ovocná (citrónová tráva, limetka, náznak angreštu) s jemnou mineralitou a bílými květy. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté, v těle plnější a zajímavě „hutné“, s delší až dlouhou perzistencí.

Cuvée z Romanových vinic Na výsluní, Růženy a Stará hora mi přijde plnější a hlavně „hutnější“ než 2017, a (nejen) na teplý a mnohde až spálený ročník 2018 má příkladnou kyselinu a chuťovou vyváženost (kyselina 7,8 g/l, cukr 3,9 g/l). Je přes svou mladost komplexní, s příjemnými 12,5 % alkoholu. Cena na vinařství je 295 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Růženy“, polosuché, 2018 (foto 2b)
Vůně je poměrně plná a lehce nasládlá, méně aromatická a intenzívní než u předešlého, vyvážená a ovocná (vyzrálé pomelo, citrónová tráva, postupně angrešt), s jemnou mineralitou. Chuť navazuje, přidávají se další citrusy. Víno je velmi dobře postavené, s lehkou nasládlostí, vyváženou vyšší šťavnatou kyselinkou,chuťově výrazné, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí a hořčinkou v dochuti.

Víno je klasifikováno jako polosuché a zbytkový cukr (6,8 g/l) je znát nejen v chuti, ale i v plnějším těle. Kyseliny jsou ale vyšší (7,4 g/l) a drží víno v dobře pitelném pásmu. Vysoký alkohol (14 %) je dobře integrovaný a nikde nečouhá. Na můj vkus je jeho projev až příliš expresívní, což může naopak jinému vyhovovat. Cena na vinařství je 325 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Stará hora“, suché, 2018 (foto 3a)
Vůně je přímá a podmanivá, intenzívnější, střední až plnější, vyvážená, minerálně-ovocná (mandarinky a další citrusy, vyzrálé meruňky na pozadí). Chuť dokonale navazuje, působí ale mnohem minerálněji. Víno je velmi dobře postavené, příjemně šťavnaté a přes svou mladost harmonické, v těle plnější, s jemnou texturou a dlouhou perzistencí.

Po předchozím víně návrat na mou oblíbenou linku. Baví mě moc. Víno z nejvýše položené vinice v Hustopečích má výraznou mineralitu, méně svalů a více elegance. Vysoká kyselina (7,9 g/l) je vyvážená vyšším cukrem (5 g/l), alkohol 13,5% je taky trochu výš, ale když se člověk na tento vjem nesoustředí, ani jej nepostřehne. Cena na vinařství je 325 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Na Výsluní“, suché, 2018 (foto 3b)
Vůně je perfektně vyvážená, jemná, elegantní a svůdná, středně plná až plnější, intenzívnější, minerálně-ovocná (bílé grepy, citróny, citrónová tráva), s jemnými tóny vanilky. Chuť dokonale navazuje, přidává se minerální slanost. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a přes svou mladost vyvážené a harmonické, v těle střední až mírně plnější, přímé a zatím syrové, s dlouhou perzistencí.

Tak jo. Tady se mi Roman trefil do vkusu. Jemnost, přirozenost, elegance a super vyváženost mezi ovocností a minerální slaností. Sauvignon par excellence. Skvělé propojení kyselinky (8 g/l), cukru (3,1 g/l) a 12,5 %alkoholu. I když… Na analytiku u tohoto vína zapomínám. Tohle je celistvý film, ne „jen“ výkon několika herců. Cena na vinařství je 355 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Sahara“, suché, 2018 (foto 4a)
Vůně je středně intenzívní a středně plná, přímá, srovnaná a až překvapivě jemná, působí (hlavně zpočátku) utlumeně, postupně se otevírá a je výrazně minerální a ovocná (primárně citrusy). Chuť navazuje, přidávají se citróny a slanost. Víno je velmi dobře postavené, má ale výraznou (až agresívní) kyselinu, která mi připomíná chuť krystalků kyseliny citrónové (které jsem si jako dítě nacpal u babičky do pusy) a strhává na sebe veškerou pozornost (kvůli čemuž víno působí neučesaně), v těle střední, s delší perzistencí.

Loni jsem byl ze „Sahary“ unešený, letos je prostě… příliš kyselá. V tuto chvíli ji chybí vyváženost, spojitost i zábavnost. Moc bych si přál, aby se „zvetila“ a naplnila účel, za kterým byla vytvořena. Bude to chtít čas. Což je u ročníku 2018 hodně překvapivé. A parametry? Kyselinka 7,9 g/l, cukr 2,3 g/l, alkohol 12,5%. Cena na vinařství je 355 Kč.

Fabig, „BIG“ Sauvignon blanc, suché, 2018 (foto 4b)
Vůně je poměrně intenzívní, plnější, vyvážená, elegantní a podmanivá, minerálně-ovocná (zralý angrešt, bílé grepy, meruňky na pozadí) s citelnou vanilkou a ušlechtilým dřevem. Chuť navazuje, citrusů je více. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté, v těle plnější, zatím mladé a syrové, přesto poměrně srovnané, má jemnou texturu, výborně integrovaný alkohol a dlouhou perzistencí.

Vynikající Sauvignon blanc s citelným sudem. Aktuálně možná až příliš citelným, zasahujícím do sauvignonovské linie. Ale můžete si být jisti, že se postupně integruje a výsledek bude úchvatný. Velmi nadstandardní víno nejen na moravské poměry. Výběr nejlepších hroznů, který fermentoval a zrál po dobu 10 měsíců ve francouzském sudu. Víno, které definuje limity, kam až lze tuzemským vínem dosáhnout. Kyseliny 7,6 g/l, cukr 2,1 g/l, alkohol 13 %. Cena na vinařství je 655 Kč.

Závěr

Ročník 2018 byl hodně teplý a na některých tratích dokonce spálený. Pro Romanova vína to ale neplatí, byť třeba „Růženy“ musel nechat jít při 14 % alkoholu do polosucha. Ve vínech není po spálenosti ani památky a spíše udivuje výrazná kyselina, na kterou jsme ale u Romanových vín zvyklí.

Kyselina je pro mě příliš agresívní (a hodně překvapivě) hlavně u „Sahary“, která mě v předešlých ročnících bavila nejvíc. O to více chci vyzdvihnout „Na Výsluní“ a „Starou Horu“. Každé je jiné a obě jiným způsobem zábavné. To vlastně platí i pro „základní“ cuvée.

A pak je tu „BIG“. Ten narostl asi nejvíc. Velké víno, které bude ještě větší. Ale to už  jsem vlastně psal…

Autor článku: PLI