BIG Chardonnay Romana Fabiga

Když v roce 2016 Roman udělal své první Chardonnay s přízviskem BIG, zařadil jsem jej virtuálně do svých top 10 Chardonnay u nás. Od té doby se spousta věcí změnila. Na Moravě vznikla „cháčka“, že občas až srdce zaplesá, a Roman po trochu rozpačité 2017 nalahvoval nový ročník, 2018. Jaký je, a jak dnes vypadá ona zmiňovaná 2016?

Každý asi ví, že Roman se soustředí primárně na odrůdu Sauvignon blanc. A já se moc těším na to, až nový ročník 2018 ochutnám. Už na mě nějakou dobu čeká. Tak třeba ho zvládnu zpracovat do dalšího článku. Teď je tu ale jeho BIG Chardonnay (foto 1), protože i tady je o čem přemýšlet a debatovat. Ale nejdřív pár slov k tomu „BIG“. Význam slova je asi každému jasný, z pohledu vína (teda vlastně vinifikace) znamená, že strávilo 10 měsíců na starších francouzských barikových sudech François Frères, které mají na jeho projevu nezanedbatelný podíl.

Fabig, „BIG“ Chardonnay, 2016 (foto 2)
Vůně je plnější a poměrně intenzívní, svěží a ovocná (meruňky, jádra meruněk, žlutá jablka, jemná citrusová linka) s výraznou vanilkou, lehkou mineralitou a tóny ušlechtilého dřeva na pozadí. Chuť na vůni navazuje, v ovocnosti jde více do citrusů, výrazná vanilka. Víno je velmi dobře postavené, příjemně šťavnaté, stále působí dost mladě, v těle je plnější, s delší až dlouhou perzistencí a jemnou hořčinkou v dochuti.

Když jsem ho ochutnal hned po otevření, trochu jsem se polekal. Bylo slité, taková „koule bez detailů“. Za hodinku v otevřené lahvi se ale „zvetilo“a dává spoustu šťávy i ovoce. Jen pořád potřebuje tak 2 až 3 roky na lepší integraci sudu (a vanilky) s ovocností a lehce vystouplou kyselinkou. Těch 10 měsíců na bariku je znát. I tak ho prostě chcete pít.

ještě pár informací pro milovníky čísel: kyselina 5,6 g/l, zbytkový cukr 0,7 g/l, alkohol 13 %. Cena na vinařství je 495 Kč.

Fabig, „BIG“ Chardonnay, 2018 (foto 3)
Vůně je výrazná, intenzívní a plnější, mladá a syrová, přesto vyvážená, minerálně-ovocná (citrusy, bílé grepy) s jemnou vanilkou a tóny francouzského dubu na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, mladinké a přitom harmonické a výborně pitelné, má plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci s grepovou hořčinkou v dochuti.

Ve srovnání s 2016 (a vlastně i 2017) znatelný pokrok v ovocném projevu (žádná jablka, jen citrusy a grepy), vyváženost a spojitost všech složek vína už v tomto raném stádiu. Mírně vyšší alkohol (13,5 %) nikde nečouhá a společně se 6 g/l kyseliny a 0,5 g/l zbytkového cukru se jeví jako ideální parametry. Parádní Chardonnay. Baví mě moc. Těším se na setkání za 3 roky. Cena na vinařství je 465 Kč.

Závěr

Romanova Chardonnay nejsou z laciného koše, ale rozhodně si zasluhují pozornost každého, kdo dokáže ocenit nadstandardní víno. 2016 je skvěle připravený model s potenciálem vývoje na další 2 až 3 roky. Díky (nebo kvůli) ovocnému profilu je zařaditelné na Moravu, má na můj vkus stále vyšší vanilku (což mohou jiní naopak ocenit) a jednotlivé složky ještě nezapadly do ideální kombince. Věřím, že čas na to ještě mají.

2018 je rozhodně krokem kupředu. Je postavené na citrusech a k burgundským etalonům má o kus blíž. Líbí se mi jeho forma už takto těsně po vylíhnutí, vyváženost a projev jsou u tak mladého vína parádní. Moc se těším, že se stanu svědkem jeho růstu do vrcholného stádia. Protože by bylo škoda ho minout…

Autor článku: PLI