Domaine de la Solitude: Výjimečná Châteauneuf du Pape

Vinařství Domaine de la Solitude je výjimečné. Vlastně ještě dřív, než přičichnete k první skleničce. Kolik rodinných vinařských podniků o sobě může říct, že dělají víno více než čtvrt tisíciletí a navíc stále pod stejným jménem? V Châteauneuf du Pape žádné. A tak když dostanete pozvánku na MasterClass s představením vín včetně exkurze do historie...

Tak po něm prostě skočíte, že? Nešlo totiž jen o exkurzi v podobě historických faktů, ale také představení vrcholného Cuvée Châteauneuf du Pape „Réserve Secrète“ v ročnících 2015 až 2001, plus další vína vinařství včetně specialit. Masterclass vedl současný majitel a duše vinařství, Florent Lançon (foto 1), a musím říct, že je to nejen člověk na svém místě, ale také ohromný sympaťák, který ví a přitom si na nic nehraje.

Počátky vinařství Domaine de la Solitude spadají do 17. století, kdy si Helene z italské rodiny Barberini vzala Claude Martina, majitele vinařství v Châteauneuf du Pape. Dnes vlastní rodina 37 ha vinic s keři modrých odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre, a bílými Clairette, Roussane a Grenache Blanc.

Filozofií vinařství je přirozenost veškerých procesů, kde má každý svou roli: ptáci, divoká tráva, keře a člověk-vinař. Víno vzniká na vinici s veškerou úctou a respektem k rostlinám, půdě a terroir, ve sklepě navazuje na tradici předků s využitím technologií a zároveň zachováním přirozenosti.

Soudě podle prezentovaných vín, je jejich přístup velmi úspěšný. Od vín základních, až po ta, jejichž hodnocení každoročně atakují maximální hodnocení předních vinařských kritiků.

Côtes de Rhône

AOC Blanc, 2018 (foto 2a)
Vyvážené víno s pevnou stavbou, minerálně-ovocné (žluté plody, jablečná linka), šťavnaté, plnější, s citelnou hořčinkou a střední perzistencí. Super do teplejších měsíců, jako doprovod k jídlům nebo na skleničku v restauraci. Za pár korun.

AOC Rosé, 2015 (foto 2b)
Plnější, srovnané a hlavně suché minerálně-ovocné (pomeranče, včetně suché kůry), osvěžující, velmi dobře postavené, s citelnou hořčinkou, jemným taninem a delší až dlouhou perzistencí. Použití podobné jako předešlé.

AOC Rouge, 2016 (foto 2c)
Od vůně plnější, primárně ovocné (višně, ostružiny, švestky), s jemnou mineralitou. V chuti jde více do tmavých plodů. Velmi dobře strukturované, šťavnaté, s vyššími až vysokými vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí. Fajn víno, které potřebuje čas na lahvi. Miláček ke kachně s červeným zelím.

Châteauneuf du Pape a speciality

Châteauneuf du Pape „Tradition“, AOC Rouge, 2016 (foto 3a)
Elegantní, intenzívnější a středně plné, minerálně-ovocné (třešně, višně, citrusová linka), dotek sudu. Výborně postavené, šťavnaté a srovnané, plnější, s citelnými taniny, super pitelností a dlouhou perzistencí. Super víno už teď k pití, 55 % Grenache, 25 % Syrah, 15 % Mourvédre, podloží z půlky písek a z půlky skála, zrání 18 měsíců na bariku (jen 10 %), 90 % v betonu. Víno s úchvatným rozsahem použitelnosti a uchopitelnosti v rozličných fázích zrání.

Châteauneuf du Pape „Cornellia Conztancia“, AOC Rouge, 2017 (foto 3b)
Specialitka se 30 % odrůdy Counoise, plus Grenache, Syrah, Mourvedre a další. Od vůně elegantní, jemné, do červených plodů, s tóny vanilky, jehličí a sudu. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, přes svou mladost srovnané, s jemnou texturou, vyššími ovocnými taniny, mírně plnějším tělem a dlouhou perzistencí. 70 dní macerace a zrání 18 měsíců na 3lerých baricích. Dělá se jen 1.200 lahví a moc by mě zajímalo aspoň 10tileté. Velmi příjemné překvapení.

Vin de la Solitude, 2017 (foto 4a)
Vůně hladká, noblesní, minerálně-ovocná (třešně, jahody), chuť navazuje. Pevná a přesná struktura, vyváženost, jemnost, vysoké hladké taniny, střední až mírně plnější tělo, elegance, dlouhá perzistence. Nádherné víno, 100 % Grenache ze 130letých keřů, potřebuje čas na zrání. Dělá se jen v nejlepších letech, max. 3000 lahví. Zrání 1/3 nové bariky, 1/3 foudre, 1/3 beton. Snad se potkáme u maturity, tohle je velká kráska.

Châteauneuf du Pape „Barberini“, AOC Rouge, 2016 (foto 4b)
Od vůně mladé a rozverné, minerálně-ovocné (směs plodů, citelné černé třešně), v chuti se přidává citrusová linka. Skvěle strukturované, šťavnaté, v těle plnější, má hladké vyzrálé ovocné taniny, jemnou texturu a velmi dlouhou perzistenci. 60leté keře, 60 % Grenache, 30 % Syrah, 10 % Mourvedre, zrání za 40 % na baricích, zbytek beton. Velké víno s velkým potenciálem, teď je vražda jej pít.

Vertikála Châteauneuf du Pape „Réserve Secrète“

A jdeme na vertikálu „Réserve Secrète“. Tohoto vína se dělá jen 2.000 lahví ročně, hrozny rostou na 100 % pískovcovém podloží a je to cuvée z 60 % Grenache a 40 % Syrahu, které zrají odděleně 18 měsíců na bariku (60 % nových) a poté po scelení ve foudrech.

Châteauneuf du Pape „Réserve Secrète“, AOC Rouge, 2015 (foto 5a)
Od vůně elegantní, spojitá a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně), s tóny vanilky, koření a ušlechtilého dřeva. Pevná a přesná struktura, šťavnaté, mladé a harmonické, s jemnou texturou, plnějším tělem, s citelnými vyzrálými ovocnýmií taniny a velmi dlouhou perzistencí. Subjektivně více dřeva, než by se mi líbilo. Uvidíme za pár let.

Châteauneuf du Pape „Réserve Secrète“, AOC Rouge, 2009 (foto 5b)
Noblesní, jemná nazrálost, spojitost, do červených plodů + citrusy, koření, sud a extrakt z bylin. Komplexní, vyhlazené, stále s citelnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Nazrává úžasně a je spíše elegantní než silné.

Châteauneuf du Pape „Réserve Secrète“, AOC Rouge, 2007 (foto 6a)
Od vůně živé, povznášející, působí mladě, do tmavých plodů a černých oliv, s vanilkou, kořením a sudem, plus v chuti bylinky. Super struktura, harmonické, s plnějším tělem, jemnou texturou, noblesním průběhem, lehkou hořčinou, s vyššími hladkými taniny, super integrovaným alkoholem a dlouhou perzistencí. Uff, tak to ano.

Châteauneuf du Pape „Réserve Secrète“, AOC Rouge, 2005 (foto 6b)
Od vůně lehce nazrálé, takové „zamlžené“, jinak srovnané, spíše do červených plodů, sud, bylinky. Chuť navazuje, ale méně ovoce a více zemitosti a dřeva. V těle střední až plnější, s výraznými ovocně-zemitými taniny a dlouhou perzistencí.

Châteauneuf du Pape „Réserve Secrète“, AOC Rouge, 2004 (foto 7a)
Ve vůni nazrálé, vyvážené a komplexní, do směsi plodů s citelnou mineralitou, bylinkami a kořením. V chuti nižší ovocnost. Super struktura, šťavnatost, citelné zemitě-ovocné taniny, střední až plnější tělo a delší perzistence. V projevu tvrdší, než bych čekal.

Châteauneuf du Pape „Réserve Secrète“, AOC Rouge, 2001 (foto 7b)
Od vůně elegantní, nazrálé, vyvážené a komplexní, minerálně-ovocné (červené plody), bohužel postupně s čím dál zřetelnějším korkem (TCA). Super struktura, šťavnatost, vyváženost, vyzrálé citelné ovocné taniny, plnější tělo, dlouhá perzistence. Někdy korek naštve víc než jindy...

Závěr

Domanine de la Solitude je vinařstvím, které mě baví svým příběhem, energií současného majitele i jasností a přirozeností jejich vín. Ta základní jsou za pár korun ideální do kombinace s gastronomií, Chateauneauf „Tradition“ je vstupenkou do Chateauneuf pro každého, specialitky Cornelia Conztancia a Vin de Solitude odměnou pro milovníky, kteří jej nechají dojít do zralosti a Baberini každoročním lákadlem pro kritiky.

A pak je tu vertikála další specialitky, Réserve Secrète. Baví mě jemná slanost a lehkost vín, daná pískovým podložím. Suché ročníky (2015, 2005) se projevují více taniny a nižší ovocností, naopak chladnější (2007, 2004, 2001) halvně větší vyvážeností a jemností. Do toho vstupuje faktor nazrávání. Úplně nejvíc mě bavil ročník 2007, následovaný 2009 a 2001 (i přes ten korek).

Autor článku: PLI