14. října 2019

Španělská Garnacha ze starých keřů

Garnacha (nebo též Grenache) je odrůda, která miluje světlo a horko. Dává pouze střední (někdy i nižší) kyselinu a střední taniny, a naopak vysoký alkohol. Nezřídka je využívána pro cuvée, třeba se Syrahem, Mourvédrem nebo Cinsault. Jak si ale stojí sama o sobě? Navíc v dresu horkokrevného Španělska, zrozena ze starých keřů, dávajíc krev země v každém doušku?

Jsou lidé, kteří Garnachu/Grenache milují pro jeho sílu a nekomplikovanost a naopak tací, pro něž je příliš alkoholická a postrádá eleganci. Popravdě, stejně jako život, není ani Garnacha černobílá. Umí předvést vrcholná představení (některá Chateauneuf du Pape nebo třeba l’Ermita Alvara Palacia) a taky základní unylá vína pouťového charakteru. Taková tu ale dnes nebudou...

Proč? Protože tato degustace má jiný jmenovatel a tím jsou staré keře. Staré 30 a více let. A bude tu dokonce jedna ze stoletých. Všechna vína jsou z portfolia společnosti Petrus Víno.

Calzadilla, „Paysan“ Garnacha, VdP Pago Calzadilla, 2015 (foto 1)
Vinice 900 metrů nad mořem, stáří vinic 40 let, vápenato-hlinité podloží, 14 měsíců zrání ve francouzských sudech. Od vůně mladé a syrové poměrně izívní, minerálně-ovocné (třešně, jahodový kompot), trocha bylin a slaměnek, jemná uzenost a sud. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, až na vyšší alkohol srovnané, v těle střední, se středními taniny a střední až delší perzistencí. K jídlu fajn, byť hodně mladé, osobně bych sáhl po jiném kousku.

Tobelos, Garnacha, DOCa Rioja, 2016 (foto 2a)
Stáří keřů 50 až 60 let, zrání 14 měsíců ve francouzských a amerických dubových sudech. Od vůně podmanivé, intenzívní, plnější a vyvážené, minerálně-ovocné (třešně, višně, citrusová linka), s tóny mléčného karamelu, vanilky a ušlechtilého dřeva. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, v moderním stylu, se středním tělem, citelnými vyzrálými taniny a dělí až dlouhou perzistencí. Mladé, ale dost zábavné. Za pár let pobaví ještě víc. Jdem to ověřit u 2010...

Tobelos, Garnacha, DOCa Rioja, 2010 (foto 2b)
Od vůně nazrálé, elegantní, plnější a intenzívní, minerálně-ovocné (višně, třešně, ostružiny), s tóny bylinných extraktů, dotekem mintu a sudu. Chuť navazuje, jen působí tlumeněji. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, se středními až vyššími vyzrálými tanimy a delší až dlouhou perzistencí. Baví mě moc, roky na lahvi mu rozhodně pomohly.

Coto de Hayas, Garnacha „Centenaria“, DO Campo de Borja, 2015 (foto 3a)
Víno z keřů starších 100 let, 4 měsíce zrání ve francouzských dubových sudech. Od vůně mladé, ale neskutečně elegantní, vyvážené, plnější a poměrně intenzívní, minerálně-ovocné (třešně, maliny, citrusová linka), s tóny ušlechtilého dřeva a dotekem vanilky a koření. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, harmonické a výborně pitelné, má střední až plnější tělo, citelné hladké vyšší taniny a delší až dlouhou perzistenci. Tohle mě baví hodně a dávám jej na třetí místo degustace. Ahoj za pět let...

Aragonia, Garnacha „Selection Especial“, DO Campo de Borja, 2015 (foto 3b)
Keře starší než 50 let, sklizeň méně než 1 kg z hlavy, zrání ve francouzských a amerických sudech 8 měsíců. Od vůně hodně moderní až podbízívé, intenzívní, plnější, vyvážené, minerálně-ovocné (červené plody, třešně), s tóny mléčného karamelu (tofifee) a sudu. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, srovnané, má střední tělo, střední vyzrálé taniny a střední až delší perzistenci. Čím déle ho člověk pije, tím je stejné a tedy nudnější. Za mě zklamání, čekal jsem víc.

Finca La Emperatriz Garnacha Cepas Viejas, DOCa Rioja, 2012 (foto 4a)
Z cca 70letých vinic, zraje 11 měsíců ve francouzských dubových sudech. Od vůně elegantní, spojitá, vyvážená, Intenzívní a plnější, minerálně-ovocná (jahodový džem, citrusová linka), s tóny vanilky, smetany a sudu. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, báječně šťavnaté a harmonické, poměrně mladé a zábavné, v těle střední až plnější, s hladkými vyššími taniny a delší až dlouhou perzistencí. Jemné a elegantní víno spíše pro zkušené milovníky vína než masy.

Coto de Hayas, Granacha „Fagus“ Selección Especial, DO Campo de Borja, 2011 (foto 4b)
Keře ve věku 40 až 50 let, zraje ve francouzských dubových sudech. Od vůně noblesní, zábavné, vyvážené a doslova hedvábné, intenzívní a plné, minerálně-ovocné (sušené švestky, citrusová linka), s tóny lékořice, černého čaje, jehličí, koření a sudu. Má pevnou a přesnou strukturu, je nádherně šťavnaté, harmonické, chuťově bohaté a vyvážené, s jemnou texturou, elegantním projevem, s citelnými vyzrálýámi vyššími taniny, plnějším tělem a velmi dlouhou perzistencí. Úžasné víno, takhle nějak si to představuju. Za mě jednoznačně vítěz této degustace.

Acústic, Granacha „Auditori“, DO Montsant, 2013 (foto 5)
Víno ze tří vinic 300 až 700 metrů nad mořem, stáří keřů 55 až 80 let, zrání 12 měsíců v ročních francouzských baricích. Od vůně noblesní, plnější, intenzívní a vyvážené, minerálně-ovocné (švestky, moruše) s tóny bylinných extraktů, koření a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, přidávají se čajové tóny. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, harmonické a elegantní, v těle ale „jen“ střední, má hladké vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Moc hezké elegantní víno, které je vysoce hodnocené. Na mě ale působí až příliš „řidce“. Možná dostalo trochu za uši po tom předešlém. V každém případě hezké víno, druhé místo na degustaci mu sluší.

Závěr

Hezké srovnání, některá z vín určitě nejsou pro mě, jiná naopak hodně překvapila. Fagus bych mohl i v množství větším než malém, stejně jako Centenarii nebo Fincu. A na Auditori si ještě budu muset posvítit, protože jeho pověst je větší, než by si podle mého zasloužilo.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.