Bodegas Naia: Definice odrůdy Verdejo

Odrůda Verdejo je pýchou španělského regionu Rueda. Pěstuje se tu na více než 6.000 ha, což je cca třetina vinic na Moravě. Dává charakterní aromatická vína s herbálním podtextem, vyšším extraktem i potenciálem zrání. Nedávno jsem na dvě parádní Verdejo narazil. Od vinařství Bodegas Naia. Jedno stylově klasické a druhé úplně jiné, vinifikované v sudu...

Bodegas Naia se nachází ve španělském regionu Rueda, přesněji ve vesnici La Seca, která je rodištěm odrůdy Verdejo. Od roku 2002 vytváří místní etalon odrůdy. Z keřů vysázených před více než 30 lety dělají „základní“ víno s názvem Naia, a z více než 100letých (prefyloxerových) keřů vlajkovku Naiades. Právě ta byla důvodem, proč jsem se o toto vinařství začal zajímat více. Na Galadegustaci Foltýn Wine se pro mě ve velké konkurenci stala nejzajímavějším a nejpřekvapivějším vínem.

Oblast Rueda je z pohledu vín hodně zajímavá. Mísí se tu kontinentální a středozemní vlivy a (nejen) díky nadmořské výšce 700 až 800 merů je tu velký sezónní výkyv teplot (až 50 °C). Když k tomu připočteme velmi nízké srážky, je to pro keře skoro na hranici přežití a pro vinaře naopak výzva ve vyváženosti kyselin a obsahu alkoholu.

Soudě podle kvalit a projevu výsledných vín je třeba říct, že vinař musí být skutečný mistr. O vínech vám povím trochu víc, ale už dopředu říkám: „Žádné povídání vám nenahradí vlastní zkušenost“. Tato dvě vína (foto 1) vyžadují své, a myslím, že zkušenost je u nich nepřenositelná.

Bodegas Naia, Naia, D. O., 2016 (foto 2)
Hrozny na toto víno pocházejí z více než 40letých keřů odrůdy Verdejo z vesnice La Seca (místní Grand Cru oblast) v regionu Rueda. Podloží je hlinito-písčité s horní vrstvou z hlíny a vápence. Víno kvasilo částečně v nerezovém tanku (85 %) a částečně v 10 hl francouzských dubových sudech, následně strávilo 4 měsíce na jemných kalech.

Vůně je středně intenzívní, plnější, přirozená a vyvážená, minerálně-ovocná (limeta, meruňka, zralé kiwi), s citelnými florálními tóny (citronová tráva, listy). Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a přes své mládí vyvážené, má střední až plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci. Krásně udělané Verdejo, které potřebuje rok až dva, aby ukázalo, co vše se v něm nachází.

Bodegas Naia, Naiades, D. O., 2011 (foto 3a)
Klíčovou roli pro kvalitu tohoto vína hrají dva aspekty: více než 100leté prefyloxerové keře a nevšední kombinace podloží od pískovcových přes žulové po břidlicové. Hrozny jsou následně odstopkovány, macerovány za studena a lehce lisovány. Poté kvasí a 8 měsíců zrají na kalech ve francouzských barikových sudech. Pravidelná batonáž napomáhá vytvořit plné, výborně strukturované a chuťově komplexní víno.

Vůně je podmanivě elegantní, plná, intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (tropické plody – ananas, physalis, jemná citrusová linka), s tóny nedozrálých lískových ořechů, bylinek, vanilky a mléčného karamelu. Chuť dokonale navazuje, jen podíl citrusů a slanost jsou ještě vyšší. Víno má pevnou a přesnou strukturu, krémový projev a jemnou texturu, je úžasně šťavnaté a harmonické, se středním až plnějším tělem a dlouhou perzistencí. Vynikající (barikové a ne úplně typické) Verdejo s větším potenciálem zrání. Budu se těšit za 3 až 5 let.

Závěr

Ať už jste ve svém životě Verdejo pili nebo ne, obě tahle vína rozhodně stojí za vyzkoušení. Naia je klasická a typická. A Naiades? Připomíná mi směsici Verdejo, mladého Rieslingu z Mosely a Sauvignonu Blanc ze Saint-Bris (Chablis) udělané vinařem v Meursault. Neskutečně bláznivé a zároveň přitažlivě zajímavé víno. Doporučuji ochutnat!

Autor článku: PLI