Bílá vína z Alto Adige, kraje věčných překvapení

Region Alto-Adige v severní Itálii má historickou spojitost s německou kulturou, a přístup k životu i vínům je tu mnohem „přísnější“ než v jižnějších částech země. V minulosti se tu vinařsky jelo na kvantitu, ovšem s poptávkou po kvalitních vínech se mnohé změnilo. Ve specifických podmínkách tak někdy vznikají vína, která člověka přimějí zamrkat překvapením.

Alto-Adige je nejseverněší italský region a je natolik hornatý, že pěstovat se tu dá maximálně na 15 % území. Úrodnější údolí (a vlastně nejen ta), jsou určena pro pěstování ovoce (třeba jablečných sadů je tu spousta), a tak jsou pro vinohrady určeny polohy na úpatích kopců. Je tu zaveden DOC systém a téměř 90 % produkce (dost vysoké číslo) spadá pod něj.

Nejznámější místní bílé odrůdy představují Pinot Grigio, Traminer Aromatico, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc a Riesling, z červených pak Schiava (Vernatsch) a Lagrein. Dnes to sice bude jen o bílých odrůdách, ale o to zajímavějších vínech. A začnu těmi, které ve výčtu nejvíce pěstovaných odrůd chybějí...

Foradori, „Fontanasanta“ Nosiola, IGT, 2016 (foto 1a)
Tohle víno vlastně patří do Trenta, ovšem odrůda Nosiola je natolik zajímavá, že ji nešlo minout. Hrozny pocházejí z 2 ha BIO vinice s hlinito-vápenatým podložím; víno kvasí spontánně a zraje 8 měsíců na slupkách v hliněné amfoře. Vůně je plnější, poměrně intenzívní a dost divoká, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusy), s citelnou slaností. Chuť navazuje, jde více do citrusů a přidávají se kvasinkové a jogurtové tóny. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a přes svou mladost a „nevycválanost“ srovnané, v těle plnější, lehce tanické, a má delší až dlouhou perzistenci. Moc hezké víno s potenciálem zrání, zkusil bych jej znovu tak za 2 až 3 roky.

Elena Walch, Müller-Thurgau, IGT, 2017 (foto 1b)
Základní müllerka udělaná na nerezu; od prestižního vinařství. Vůně je aromatická, srovnaná, intenzívní a plnější, s květinovými a ovocnými (hrozny, jablka, hrušky) tóny, jemnou mineralitou a sušenými bylinkami. Chuť navazuje, přidávají se citróny (včetně hořčinky) a mirabelky. Víno je dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle střední až plnější, a má delší až dlouhou perzistenci. Solidní víno na běžné popíjení.

Tiefenbrunner, Müller-Thurgau „Feldmarschall“, DOC, 2010 (foto 2a)
Úplně jiná liga než předešlé. Hrozny pocházejí z 3 ha vinice v nadmořské výšce 1000 metrů, nejvýše položené vinice s hrozny Müller-Thurgau. Tiefenbrunnerovi jej dělají už asi 40 let a stále je to v podstatě nedostupné víno. Vůně je intenzívní, nazrálá, střední až plnější, minerálně-ovocná (žluté i tropické plody), multivitamínový juice, bylinky (heřmánek), s výraznými minerálními tóny (křísnutí křemeny, střelný prach). Chuť navazuje, je ještě výraznější (slanost, citrusy, bylinné čaje). Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, má střední až plnější tělo a dlouhou perzistenci. Naslepo bych je rozhodně jako müllerku netipoval, působí spíše jako cuvée Rieslingu s trochou Veltlínu z nějaké dobré polohy v Kamptalu/Kremstalu. Krásné víno na vrcholu, na kterém ještě pár let vydrží.

Cantina Terlan, Sauvignon Blanc „Winkl“, DOC, 2016 (foto 2b)
Terlan je hodně známý coop založený v roce 1893. Tento jejich Sauvignon v geniálním ročníku 2016 je z 80 % z nerezu a 20 % z velkých dubových sudů, zraje na kvasinkách. Od vůně plnější, poměrně intenzívní a vyvážené, minerálně-ovocné (zralý žlutý angrešt, lehce citrusy a žluté plody), s tóny bylin. Chuť navazuje, přidávají se tóny listů černého rybízu. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle plnější a spojité, a má dlouhou perzistenci. Není tolik výrazný, ale právě díky tomu má všestranější využití.

Cantina St. Michael-Eppan, Pinot Grigio, DOC, 2016 (foto 3a)
Údajně jeden z nejlepších italských Pinot Grigio. Hrozny pocházejí z vinice položené 420 až 600 m. n. m. s vápenato-štěrkovým podložím a průměrným stářím keřů téměř 25 let. Vynikající ročník. Víno prošlo malolaktikou a zrálo 12 měsíců na kalech částečně v nových tonneau a částečně v nerezu. Vůně je plná, vyvážená a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusy), s výrazným mléčným karamelem. Chuť krásně navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, harmonické a plné, s dobrou texturou a delší až dlouhou perzistencí. Zatím ještě mladé, s potenciálem zrání; sudu je tam na můj vkus víc, ale uvidíme, co s tím udělá čas.

Cantina St. Michael-Eppan, Pinot Grigio, DOC, 2012 (foto 3b)
Totéž víno, jen o 4 roky starší. Vůně je středně intenzívní, plnější, minerálně-ovocná (žluté a bílé plody, citelné hrušky). Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, svěží (střední až lehce vyšší kyselinka; slušela by mu vyšší), v těle plnější, chuťově v čase stále více neutrální, s delší perzistencí. Je třeba jej vypít hned, protože už má tendenci „padat“.

Cantina Terlan, Gewürztraminer, DOC, 2016 (foto 4a)
Vůně je elegantní, aromatická, střední až plnější a poměrně intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (liči, žluté tropické plody), s tóny růží a sladkého koření. Chuť navazuje, přidává se jemná hořčinka. Víno je velmi dobře postavené, celkem šťavnaté, čisté a vyvážené, s dobrou strukturou pojímající alkohol, a delší až dlouhou perzistencí. Skvělé víno do gastronomie, napadají mě spaghetti carbonara nebo špecle se smetanou a houbami.

Elena Walch, Gewürztraminer „Kastelaz“, DOC, 2016 (foto 4b)
A eso na závěr. Gewürztraminer ze single vinice Kastelaz, 350 m. n. m., vápenaté podloží, udělané na nerezu. Vůně je elegantní, středně plná, jemná (na tramín skoro neutrální), vyvážená, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusy), s dotekem badyánu. Chuť navazuje, přidávají se citrusy (grepy, mandarinky, pomeranče) a slanost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, dokonale harmonické, ne tak aromatické, jak tramíny bývají, v těle střední až plnější, s dlouhou perzistencí. Vynikající Gewürztraminer, který potřebuje na své vrcholné představení ještě nějaký rok na lahvi. A se kterým se plánuji znovu setkat.

Závěr

Alto-Adige nemá obecně tu nejlepší pověst. Určitě je to proto, že se tu dělá obrovská většina vín na běžnou denní spotřebu a špičky oblasti jsou o poznání dražší. To ovšem neznamená, že tu neumějí udělat hodně nadprůměrná vína. Nosiolu od Foradori, M-T „Feldmarschall“ od Tiefenbrunnera a Gewürz „Kastelaz“ od Eleny Walch k nim lze směle přiřadit.

Autor článku: PLI