Pinot Noir z Oregonu a špičkový Cabernet z Napy

Před časem jsem měl možnost na Americké ambasádě ochutnat za účasti kalifornských vinařů spoustu parádních vín. A byla mezi nimi taková, která mě přiměla se k nim vrátit. Zapomeňte na marketová vína za dvě stovky, stejně jako já zapomínám na své předešlé dvě návštěvy ambasády s převoněnými testosteronově-dřevěnými obludami. Tohle je jiná liga.

Ta vína mě zasáhla natolik, že jsem se ve vineval rozhodl udělat červen měsícem kalifornských vín. Nějaká šla v tipech, nejlepší Cabernet pokládám na oltář dnes.

A co mě na těch vínech tak zaujalo? Jejich provedení a energie. To, že kalifornská vína umějí být plná, strukturovaná a vymakaná, víme, ale že dokážou pracovat s nebývalou elegancí, šťavnatostí a podmanivostí, není u nás tolik známé. Samozřejmě špičkovou Kalifornii doprovázejí (z českého pohledu) vyšší ceny a i to je jedním z důvodů, proč jsou tato vína u nás složitěji uchopitelná.

Společnost Californian Wines se ale rozhodla jít svou cesta a dovezla ze Spojených států skvosty, kterým je potřeba se postavit čelem. A tak tu dnes mám Pinot Noir z oregonského Willamette Valley a hlavně Cabernet z Napa Valley, který mě na zmíněné akci na ambasádě dostal ze všech vín nejvíc.

Union Wine Co., Pinot Noir „Alchemist“, 2015

Společnost Union Wine Company založil v roce 2005 Ryan Harms, který po zkušenostech s cenami vín v Oregonu přišel s myšlenkou, že by tato vína měla být dostupnější více lidem a ne „si jen hrát“ na extra zboží. S tímto heslem rozjel celý projekt. Nakupuje špičkové hrozny od malovinařů, které podle svých zkušeností „přetavuje“ v typicky oregonská vína, která mají lidi spojovat.

Pinot Noir „Alchemist“ (foto 2) je jedním z nich. Zraje 11 měsíců ve francouzských barikových sudech a má takový zvláštní, spíše evropský styl. Něco mezi Pinotem Noir z Alto-Adige a jižními částmi Burgundska.

Vůně je plnější, poměrně intenzívní a vyvážená, primárně ovocná (červené plody – třešně, maliny), s lehkou mineralitou a tóny vanilky, sudu a bylinek. Chuť na vůni dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené (14,1 % alkoholu nikde nevyčnívá), šťavnaté, živé, mladé a zatím dost syrové, přes svou mladost vyvážené, v těle plnější, s citelnými vyzrálými ovocnými taniny, a delší až dlouhou perzistencí.

O’Shaughnessy, Cabernet Sauvignon „Howell Mountain“, 2014

Vinařství O’Shaughnessy leží v Howell Mountain v apelaci Napa Valley a její nejlepší vinice se nacházejí cca 550 metrů nad mořem. Zajímavá je jejich skladba, protože na nich lze nalézt spoustu různých klonů Cabernetu Sauvignon a také všech sedm historicky využívaných odrůd v Bordeaux. Vína procházejí spontánní fermentací a nejsou čiřena, ani filtrována.

Cabernet Sauvignon „Howell Mountain“ (foto 3) je cuvée všech sedmi odrůd na vinici: primárních je 79 % Cabernetu Sauvignon, zbytek tvoří podíly Malbecu, Merlotu, Cabernetu Franc, Carmenére, Petit Verdot a zapomenuté odrůdy St. Macaire. Vyrábí se pouze 3300 krabic ročně a proti 95bodovému hodnocení Roberta Parkera nebo Antonia Galloniho lze těžko něco namítat.

Vůně je plná, intenzívní, koncentrovaná a zároveň noblesní, komplexní a podmanivá, minerálně-ovocná (vyzrálé ostružiny, moruše, černé třešně a černý rybíz), s jemnými tóny vanilky, sušených bylin, koření a čokolády. Chuť na vůni dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, hutné a přesto noblesní a skvěle pitelné, dokonale harmonické (15,2 % alkoholu je znát, ale rozhodně nikde nevyčnívá), v těle plné a propracované, s perfektně vyzrálými plnými a hladkými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Velké víno, odhalující se postupně ve vrstvách, jež znovu a znovu vyvstávají jako bájný Fénix, a u nějž ani extrémně vysoké body nevypoví o jeho příběhu víc než jediný doušek…

Závěr

Jsem moc rád, že se k nám parádní vína ze Spojených států odhodlal někdo dovážet a umožňuje nám je poznávat a porovnávat s chutěmi vín, na které jsme v Evropě zvyklí. Pro mě byla většina vín pozitivním překvapením, byť třeba Pinot Noir „Alchemist“ za 999 Kč asi v této cenové kategorii burgundské pinoty „nepřetlačí“. Na druhou stranu Cabernet Sauvignon „Howell Mountain“ je výjimečný zážitek, k němuž se i přes cenu přesahující tři tisíce korun za lahev vyplatí aspoň jednou za život najít cestu.

Autor článku: PLI