Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
19. března 2018
Téma bylo jasné… Moravská archívní vína. Ne ta ze supermarketu s letopočty aktuál mínus dva. Fakt solidní archív. A to i za cenu, že budou smyslově v propadlišti dějin. I to se stalo. Ale taky se nám vyloupla vína, která stále stojí za to pít. S potěšením. Tak pojďme na ně. Šest bílých a šest červených, různí vinaři a různé ročníky v rozmezí let 2004 až 1999…
Všechna ta vína patřila v minulosti k těm (nej)lepším u nás. Jaká jsou dnes? Umíme udělat víno na delší archivaci? A naplňují pak po čase lahve prodávané s velkou pompézností prezentovaný potenciál?
Mezi vybranými modely (foto 1) není žádná zvláštní spojitost. Je to prostě „náhodný“ výběr ze sklepa. Pár vín, která kdysi nebyla úplně laciná a která už (možná) měla být vypitá…
Miloš Michlovský, Veltlínské červené rané, kabinet, 2002 (foto 2a)Víno bylo v roce 2003 v Salonu vín a samozřejmě od něj v tomto věku vzhledem k odrůdě nelze nic čekat. Pochčůraný myší kožíšek na nose vám zrychlí cukací reakci. C’est la vie…
Petr Skoupil, Chardonany, p.s., polosuché, 2003 (foto 2b)Vůně je nazrálá, středně plná a středně intenzívní, ovocná (broskve, mandarinky, kandované ovoce), s citelnou mineralitou, tóny medu a slaměnek. Chuť navazuje, mineralita je výraznější. Víno je dobře postavené, krásně šťavnaté, v těle střední až plnější, má vyšší alkohol a delší perzistenci s ovocně-hořčinkovou dochutí. Stále pitelné, ale rozházeně nespojité (mezi cukrem a kyselinkou). Žádná hitparáda.
Spielberg, Rulandské bílé, v. z h., polosuché, 2003 (foto 3a)Vůně je nazrálá, plnější a intenzívnější, působí jako jablečný mošt v lahvi za komančů (včetně té sladkosti), s tóny ořechů a medu. Chuť navazuje, přidávají se rozinky, zemitost a hořčinka jablečných jader. Víno je dobře postavené, šťavnaté (až překvapivě na 2003), stále pitelné, ne úplně vyvážené (vyšší alkohol, nespojitost), v těle plnější, s delší perzistencí s hořčinkovou dochutí. Pít se dá, to lepší má dávno za sebou.
Zámek Mělník a Lobkowicz, Ryzlink rýnský, p.s., suché, 2002 (foto 3b)Hodně zajímavé, nazrálé, vjemově postavené na citrusech s medem a petrolejovými tóny, s vysokou kyselinkou. Bohužel TCA – korková vada… :-(
Miloš Michlovský, Pálava, v. z h., suché, 1999 (foto 4a)Vůně je středně plná i intenzívní, nazrálá směsice medu, žlutých a tropických plodů, sklepního smrádku a minerální soli. Chuť navazuje, přidávají se citrusy a citrónová kůra. Víno je dobře postavené, šťavnaté, harmonické a přímé, v těle štíhlé, a má střední až delší perzistenci. Svého času bylo v Salonu vín a musím říct, že mě docela baví i dnes.
Ludvík Maděřič, Sauvignon, v. z h., polosladké, 2004 (foto 4b)Vůně je plnější, středně intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (primárně žlutý přezrálý angrešt, plus rebarbora a kdoule), s tóny slaměnek, medu a soli. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, báječně šťavnaté a harmonické, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Jako tohle je pořád parádní kousek, byť úplně neodpovídá mým chuťovým preferencím. Ocenění Gold Forum Moravium 2005, Top 77 ČR 2006 a Vítěz kategorie Víno a lidé 2005 i po těch letech chápu…
Petr Skoupil, Zweigeltrebe barrique „Mineral Elixir“, 2004 (foto 5a)Vůně je poměrně plná, středně intenzívní, hladká a vyvážená, ovocná (třešně, višně), s tóny framykoinové masti, bylin, minerality a dotekem sudu. Chuť navazuje, jde více do višní s peckami. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, ve výborném stavu (stále ovocné), má citelné vyšší taniny a střední až delší perzistencí. Ačkoli na mě působí (uměle) líbivě, na skoro 14letý kousek překvapivě zajímavé víno.
Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice, Svatovavřinecké, p.s., 2002 (foto 5b)Vůně je intenzívní, plnější, elegantní a parádně vyvážená, ovocná (třešně, švestky), s prachovou mineralitou, houbami a animálním podtextem. Chuť navazuje, přidávají se ovocné čaje. Víno je dobře postavené a šťavnaté, v těle střední, se stále citelnými taniny a střední perzistencí. Má parádní a přirozený nos, na nějž chuť bohužel nenavazuje (kyselina oddělená od těla)…
Petr Skoupil, Cabernet Sauvignon Barrique, v. z h., 2002 (foto 6a)Vůně je poměrně plná, středně intenzívní, minerálně-ovocná (tmavé plody), s tóny dřeva a masti; působí nepřirozeně. Chuť navazuje, přidávají se listy černého rybízu a čaj. Víno je velmi dobře postavené a šťavnaté, v těle střední až plnější, má citelné hladké taniny a střední až delší perzistenci. Mám pocit, že by se spoustě lidí dost líbil, mně ale přijde vyumělkovaný a nepřirozený. Na druhou stranu za výdrž má určitě plusové body.
Otto Ilčík, André Barrique, 2001 (foto 6b)Vůně je plnější a poměrně intenzívní, elegantní a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), se zajímavou nasládlostí medu a mléčného karamelu, tóny mintu a dotekem sudu. Chuť navazuje, přidávají se čaje a červený rybíz. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a elegantní, v těle střední (štíhlé), s citelnými hladkými ovocnými taniny a delší perzistencí. Parádní záležitost a velké překvapení. Krásně vyvážené nazrálé víno v báječné formě.
Springer, Pinot Noir, v. z h., 2000 (foto 7a)Vůně je plnější a intenzívnější, minerálně-ovocná (třešně, jahody), s tóny bramborových klíčků, zemitosti, kořenitosti a lehké uzenosti. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, lehce nasládlé, v těle střední, má citelné ovocné taniny a delší perzistenci. Je znát, že to bývalo parádní víno, ale čas nezastavíme a tak už teď poměrně rychle padá, objevují se zeleninové tóny a víno jde chuťově do hořka. Kdo jej stále máte, vypijte hned, ideálně ve 4 až 7 lidech, ať si jej ještě užijete.
Vinařství Hrdina, Frankovka Barrique, p.s., 2000 (foto 7b)Vůně je plná až hutná, středně intenzívní, hladká a vyvážená, ovocná (černý rybíz včetně listů), s tóny kávy, čaje a dřeva. Chuť navazuje, přidávají se švestky, citrusová linka a výrazná kořenitost. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, na svůj věk působí až nezvykle mladě a ovocně, má střední tělo, hladké citelné vyzrálé taniny a delší až dlouhou perzistenci. No, tak to je další hodně pozitivní překvapení, které by se i dnes krásně popíjelo…
Zajímavá degustace s nejedním překvapením… V bílých beru jako pozitivní projev suché Pálavy 1999 a hlavně parádní stav polosladkého Sauvignonu od Maděřiče. Hodně mě mrzí korek v Ryzlinku z Mělníka. Ale co už člověk nadělá. A přemýšlím nad polosuchým výběrem z hroznů od Spielbergu se 14,1 % alkoholu… Hmm.
Ještě zábavnější byla červená část degustace. Ani jeden propadák, stále solidní Pinot od Springera a hlavně dvě velká překvapení: André 2001 od Ilčíka a Frankovka 2000 od Hrdiny. To jsou vína, která se s radostí dají pít a která i po těch letech ukazují pomyslnou špičku ledovce…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.