19. března 2018

Zpod pavučin moravského archívu

Téma bylo jasné… Moravská archívní vína. Ne ta ze supermarketu s letopočty aktuál mínus dva. Fakt solidní archív. A to i za cenu, že budou smyslově v propadlišti dějin. I to se stalo. Ale taky se nám vyloupla vína, která stále stojí za to pít. S potěšením. Tak pojďme na ně. Šest bílých a šest červených, různí vinaři a různé ročníky v rozmezí let 2004 až 1999…

Všechna ta vína patřila v minulosti k těm (nej)lepším u nás. Jaká jsou dnes? Umíme udělat víno na delší archivaci? A naplňují pak po čase lahve prodávané s velkou pompézností prezentovaný potenciál?

Mezi vybranými modely (foto 1) není žádná zvláštní spojitost. Je to prostě „náhodný“ výběr ze sklepa. Pár vín, která kdysi nebyla úplně laciná a která už (možná) měla být vypitá…

Bílá vína

Miloš Michlovský, Veltlínské červené rané, kabinet, 2002 (foto 2a)
Víno bylo v roce 2003 v Salonu vín a samozřejmě od něj v tomto věku vzhledem k odrůdě nelze nic čekat. Pochčůraný myší kožíšek na nose vám zrychlí cukací reakci. C’est la vie…

Petr Skoupil, Chardonany, p.s., polosuché, 2003 (foto 2b)
Vůně je nazrálá, středně plná a středně intenzívní, ovocná (broskve, mandarinky, kandované ovoce), s citelnou mineralitou, tóny medu a slaměnek. Chuť navazuje, mineralita je výraznější. Víno je dobře postavené, krásně šťavnaté, v těle střední až plnější, má vyšší alkohol a delší perzistenci s ovocně-hořčinkovou dochutí. Stále pitelné, ale rozházeně nespojité (mezi cukrem a kyselinkou). Žádná hitparáda.

Spielberg, Rulandské bílé, v. z h., polosuché, 2003 (foto 3a)
Vůně je nazrálá, plnější a intenzívnější, působí jako jablečný mošt v lahvi za komančů (včetně té sladkosti), s tóny ořechů a medu. Chuť navazuje, přidávají se rozinky, zemitost a hořčinka jablečných jader. Víno je dobře postavené, šťavnaté (až překvapivě na 2003), stále pitelné, ne úplně vyvážené (vyšší alkohol, nespojitost), v těle plnější, s delší perzistencí s hořčinkovou dochutí. Pít se dá, to lepší má dávno za sebou.

Zámek Mělník a Lobkowicz, Ryzlink rýnský, p.s., suché, 2002 (foto 3b)
Hodně zajímavé, nazrálé, vjemově postavené na citrusech s medem a petrolejovými tóny, s vysokou kyselinkou. Bohužel TCA – korková vada… :-(

Miloš Michlovský, Pálava, v. z h., suché, 1999 (foto 4a)
Vůně je středně plná i intenzívní, nazrálá směsice medu, žlutých a tropických plodů, sklepního smrádku a minerální soli. Chuť navazuje, přidávají se citrusy a citrónová kůra. Víno je dobře postavené, šťavnaté, harmonické a přímé, v těle štíhlé, a má střední až delší perzistenci. Svého času bylo v Salonu vín a musím říct, že mě docela baví i dnes.

Ludvík Maděřič, Sauvignon, v. z h., polosladké, 2004 (foto 4b)
Vůně je plnější, středně intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (primárně žlutý přezrálý angrešt, plus rebarbora a kdoule), s tóny slaměnek, medu a soli. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, báječně šťavnaté a harmonické, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Jako tohle je pořád parádní kousek, byť úplně neodpovídá mým chuťovým preferencím. Ocenění Gold Forum Moravium 2005, Top 77 ČR 2006 a Vítěz kategorie Víno a lidé 2005 i po těch letech chápu…

Červená vína

Petr Skoupil, Zweigeltrebe barrique „Mineral Elixir“, 2004 (foto 5a)
Vůně je poměrně plná, středně intenzívní, hladká a vyvážená, ovocná (třešně, višně), s tóny framykoinové masti, bylin, minerality a dotekem sudu. Chuť navazuje, jde více do višní s peckami. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, ve výborném stavu (stále ovocné), má citelné vyšší taniny a střední až delší perzistencí. Ačkoli na mě působí (uměle) líbivě, na skoro 14letý kousek překvapivě zajímavé víno.

Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice, Svatovavřinecké, p.s., 2002 (foto 5b)
Vůně je intenzívní, plnější, elegantní a parádně vyvážená, ovocná (třešně, švestky), s prachovou mineralitou, houbami a animálním podtextem. Chuť navazuje, přidávají se ovocné čaje. Víno je dobře postavené a šťavnaté, v těle střední, se stále citelnými taniny a střední perzistencí. Má parádní a přirozený nos, na nějž chuť bohužel nenavazuje (kyselina oddělená od těla)…

Petr Skoupil, Cabernet Sauvignon Barrique, v. z h., 2002 (foto 6a)
Vůně je poměrně plná, středně intenzívní, minerálně-ovocná (tmavé plody), s tóny dřeva a masti; působí nepřirozeně. Chuť navazuje, přidávají se listy černého rybízu a čaj. Víno je velmi dobře postavené a šťavnaté, v těle střední až plnější, má citelné hladké taniny a střední až delší perzistenci. Mám pocit, že by se spoustě lidí dost líbil, mně ale přijde vyumělkovaný a nepřirozený. Na druhou stranu za výdrž má určitě plusové body.

Otto Ilčík, André Barrique, 2001 (foto 6b)
Vůně je plnější a poměrně intenzívní, elegantní a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), se zajímavou nasládlostí medu a mléčného karamelu, tóny mintu a dotekem sudu. Chuť navazuje, přidávají se čaje a červený rybíz. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a elegantní, v těle střední (štíhlé), s citelnými hladkými ovocnými taniny a delší perzistencí. Parádní záležitost a velké překvapení. Krásně vyvážené nazrálé víno v báječné formě.

Springer, Pinot Noir, v. z h., 2000 (foto 7a)
Vůně je plnější a intenzívnější, minerálně-ovocná (třešně, jahody), s tóny bramborových klíčků, zemitosti, kořenitosti a lehké uzenosti. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, lehce nasládlé, v těle střední, má citelné ovocné taniny a delší perzistenci. Je znát, že to bývalo parádní víno, ale čas nezastavíme a tak už teď poměrně rychle padá, objevují se zeleninové tóny a víno jde chuťově do hořka. Kdo jej stále máte, vypijte hned, ideálně ve 4 až 7 lidech, ať si jej ještě užijete.

Vinařství Hrdina, Frankovka Barrique, p.s., 2000 (foto 7b)
Vůně je plná až hutná, středně intenzívní, hladká a vyvážená, ovocná (černý rybíz včetně listů), s tóny kávy, čaje a dřeva. Chuť navazuje, přidávají se švestky, citrusová linka a výrazná kořenitost. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, na svůj věk působí až nezvykle mladě a ovocně, má střední tělo, hladké citelné vyzrálé taniny a delší až dlouhou perzistenci. No, tak to je další hodně pozitivní překvapení, které by se i dnes krásně popíjelo…

Závěr

Zajímavá degustace s nejedním překvapením… V bílých beru jako pozitivní projev suché Pálavy 1999 a hlavně parádní stav polosladkého Sauvignonu od Maděřiče. Hodně mě mrzí korek v Ryzlinku z Mělníka. Ale co už člověk nadělá. A přemýšlím nad polosuchým výběrem z hroznů od Spielbergu se 14,1 % alkoholu… Hmm.

Ještě zábavnější byla červená část degustace. Ani jeden propadák, stále solidní Pinot od Springera a hlavně dvě velká překvapení: André 2001 od Ilčíka a Frankovka 2000 od Hrdiny. To jsou vína, která se s radostí dají pít a která i po těch letech ukazují pomyslnou špičku ledovce…

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.