Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
12. března 2018
O odrůdě Dolcetto se říká, že téměř nemá potenciál zrání a je nejzajímavější tak do dvou až tří let od sklizně. Ta špičková, rozuměj z nejlepších poloh a „nejlepších rukou“, mají podle Jancis Robinson potenciál klidně 5 i více let. Vzhledem k charakteristice odrůdy to dává smysl, ale co se nevyzkouší, se neví. Takže seženu Dolcetta z let 2016 až 1993 a zkusím to sám…
Dolcetto je modrá odrůda, která se (téměř) exkluzívně pěstuje v italském regionu Piemonte. Dozrává časně, čímž je pro místní vinaře zajímavým doplňkem k odrůdám Barbera a Nebbiolo. Lidi si přijdou na své relativně brzy po sklizni a vinařství má část peněz a práce vložené do konkrétního ročníku zpět.
Dolcetto je zajímavá a oblíbená odrůda s poměrně širokým publikem obdivovatelů. Má nižší kyselinu (proto Dolce - sladký), vyšší taniny (aby bylo dříve pitelné, používají vinaři kratší maceraci) a spoustu antokyanů (barviv) ve slupce, které i přes kratší maceraci a fermentaci dávají tmavě rubínovou barvu, mnohdy s fialovými odlesky.
Dolcetto jsou proto obvykle snadno uchopitelné, relativně jemné a kulaté, primárně ovocné a aromatické. Nejvíce mu sluší podloží z bílých (vápenatých) jílů (na pravém břehu řeky Tanaro); naopak hlubší úrodnější půdy z něj dělají celkem nudnou „podívanou“.
To ale určitě není případ vín, která jsem nominoval do této degustace (foto 1)…
Claudio Alario, Dolcetto di Diano d´Alba "Sori Costa Fiore", DOCG, 2016 (foto 2a)Vůně je plnější, výrazná a vyvážená, primárně ovocná (černé třešně, peckovina, jemná citrusová linka), s lehkou mineralitou. Chuť na vůni navazuje, citrusová linka je citelnější. Víno je velmi dobře postavené, až překvapivě šťavnaté, vyvážené, má vyšší vyzrálé ovocné taniny, střední až plnější tělo, a delší perzistenci. Moc hezké plnější víno, výborné k relaxaci a zpříjemnění večera po pracovním dni nebo jako doprovod k jídlu.
Claudio Alario, Dolcetto di Diano d´Alba Superiore "Sori Pradurent", DOCG, 2013 (foto 2b)Vůně je plnější, poměrně intenzívní, vyvážená a elegantní, minerálně-ovocná (ostružiny, moruše, višně, jemná citrusová linka), s dotekem koření a tóny dubového sudu. Chuť na vůni navazuje, jde více do višní. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v projevu kulaté, má plnější tělo, citelné vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Parádní, elegantní a nazrálé Dolcetto z jedné z nejlepších poloh na Dolcetto v Piemontu.
Marcarini, Dolcetto d' Alba "Boschi di Berri", DOC, 2015 (foto 3a)Vůně je elegantní, vyvážená, středně plná a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), s dotekem dubového dřeva. Chuť na vůni navazuje, jen s ještě výraznější citrusovou linkou. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a přes svou mladost vyvážené, báječně se pije, má hladké vyzrálé ovocné taniny, přísnější projev, štíhlejší tělo, a delší až dlouhou perzistenci. Vynikající Dolcetto ze 150letých keřů z písčitého podloží dávajícím slanost. Úplně jiný styl než předešlé dvě. V těle štíhlejší, hodně šťavnaté a minerální. Víno pro zkušenější milovníky vína. Zatím hodně mladé, s potenciálem aspoň 5 let.
Domenico Clerico, Dolcetto „Visadì“, DOP, 2014 (foto 3b)Vůně je plná, intenzívní, vyvážená a elegantní, ovocná (třešně, jemná citrusová linka). Chuť na vůni navazuje, je ale mnohem přísnější. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle střední až plnější, má výrazné, ne úplně vyzrálé taniny a delší perzistenci. Na poměrně složitý ročník velmi dobrý výsledek…
A jdeme na vína, která by teoreticky měla být za hranou nebo dokonce v pásmu klinické smrti…
Domenico Clerico, Dolcetto „Visadì“, DOC, 2007 (foto 4a)Vůně je plnější, nazrálá, poměrně intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), s tóny lékořice. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plnější, má výrazné vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Tak to ano! 10 let pro Dolcetto od Clerica, mistra Barolo, je naprosto v pohodě.
Domenico Clerico, Dolcetto „Visadì“, DOC, 2001 (foto 4b)Vůně je plná, intenzívní, výrazná a nazrálá, ovocná (starý třešňový kompot, peckovina), s tóny zemitosti, kávy a lékořice. Chuť navazuje, přidávají se čajové tóny. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a harmonické, v těle plnější, má citelné hladké ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Parádní vyvážené víno, které prostě člověka baví pít… A pomáhá mu i skvělý ročník (RP 96).
Domenico Clerico, Dolcetto „Visadì“, DOC, 2000 (foto 5a)Vůně je plná, intenzívní a vyvážená směsice žampionů, čajů, starých kompotů z červených plodů, vlhkého podzimního listí, jeřabin, zemitosti a vlhkého dřeva. Chuť na vůni navazuje, jde ale spíš do čajů. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, má stále citelné vyzrálé taniny a delší perzistenci. Tento kousek je už spíš pro vinné úchyly. Hodně podzimních tónů, ale stále s perfektní stavbou těla a délkou.
Domenico Clerico, Dolcetto „Visadì“, DOC, 1998 (foto 5b)Vůně je plnější, intenzívnější, vyvážená a elegantní směsice čajů, medu, vlhkého dřeva, mandlí, koření, rozinek, mintu a dotekem cutrusů na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plnější, s komplexním projevem a provázanými chuťovými vrstvami, s citelnými hladkými taniny a dlouhou perzistencí. Neskutečný kousek! Takto vypadá odměna za čekání na lahev. A to i tehdy, když musíte kvůli depotu deci vylít…
Domenico Clerico, Dolcetto d´Alba, DOC, 1995 (foto 6a)Vůně je plnější, intenzívnější, nazrálá a vyvážená směs čaje a mandlí na pozadí kompotu z červených plodů s ozvláštňující citrusovou linkou. Chuť navazuje, citrusová linkja je podstatně výraznější. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, elegantní, štíhlejší a kompaktní, s přímějším průběhem, hladkými taniny a delší až dlouhou perzistencí. Možná takhle nějak bude časem vypadat Dolcetto od Marcarini (viz výše) ze 150letých keřů…
Domenico Clerico, Dolcetto d´Alba, DOC, 1993 (foto 6b)Vůně je plnější, nazrálá a poměrně intenzívní, s tóny kávoviny, mandlí, tabákových listů, vlhkého spadaného listí a ovocnosti červených plodů a citrusovou linkou na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, neskutečně šťavnaté a harmonické, v těle plnější, má stále citelné zemitě-ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Pokud takto vypadá smrt (nebo aspoň krásné a důstojné stáří), nemáme se čeho bát…
Tak jo. První čtyři vína z let 2016 až 2013 jsou rozhodně fajn a až na Marcarini při troše přípravy pitelná hned (první tři vína dováží VinoDoc, čtvrté Braňo Chovan). Opravdová komplexnost ale přichází až s ročníky 2007 a 2001. Mluvíme tedy o Dolcetto starém 11 až 17 let! Ano, od super producenta a ve špičkových ročnících.
Dál je to evidentně závislé (kromě ročníku) i na skladování. Po těch 15ti letech se to totiž láme a milovníci primárních ovocných chutí „začnou trpět“. Naopak „vinařští úchyláci“ mají žně. Tu komplexnost, prolnutost jednotlivých složek a terciární spojitost nelze ničím nahradit, a nedá se to ani nijak uspěchat. A tak symbolicky pozvedám číši s mým vítězným Dolcetto 1998 a připíjím na smysly nás všech.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.