Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
12. února 2018
Ryzlink vlašský. Odrůda, které se na Moravě daří a v níž u nás dříme potenciál zviditelnit se na vinařské mapě světa. První vlaštovka, pardon, velká ryba, v podobě Hermesu od Jary Galy, jenž dostal od Decanteru za ročník 2015 (až) neuvěřitelných 98 bodů, by tu byla. Takže ji přidáme do degustace. Naslepo, aby to bylo jen o smyslech. Tak to mám nejradši…
Ryzlink vlašský, byť by tomu mohl název napovídat, nemá s ryzlinkem (rýnským) v „rodinné konstelaci“ nic společného. Těží z vyšší kyseliny (ikdyž v porovnání s ryzlinkem až tak vysoká není), občas mu sluší i trocha botrytídy (ušlechtilá plíseň zvyšující koncentraci šťávy v hroznech „vysáváním“ vody) a zábavně zakulaceného těla. Toho se mu ale dostane pouze tehdy, redukuje-li vinař na vinici množství hroznů. Ryzlink vlašský má totiž tendenci plodit a při vyšší úrodě je „řídký“ a nezajímavý. Možná právě v téhle formulce tkví potíž, proč nejsme díky vlašákům ve světě známější…
Ale pojďme k vínům. Původní myšlenka byla srovnat pár mladých ryzlinků vlašských z Moravy. Od vinařů, kteří jej umějí, a které si (snad) ještě můžeme koupit. Do už tak relativně obsáhlé degustace přinesl kamarád další 4 lahve. Tři z Maďarska a jednu ze Slovenska (foto 1). Proč ne, říkám si, aspoň se něco dozvíme i v porovnání stylů…
Vína byla otevřena cca 6 hodin před degustací a ještě jednou vypichuji, že je chutnáme naslepo, tudíž nikdo netuší, co má aktuálně ve skleničce…
Tomáš Jilík, Ryzlink vlašský „Goldhamer“, 2015 (foto 2a)Vůně je středně intenzívní a plnější, vyvážená, minerálně-ovocná (žluté plody, hrušky), s tóny květů a náznakem medu. Chuť navazuje, přidává se lehká zemitost. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle střední až plnější, v projevu trochu přísnější, má delší perzistenci.
Figula, Sóskút, 2015 (foto 2b)Vůně je intenzívnější, středně plná, přímá a vyvážená, primárně ovocná (jablka, hrušky, dotek citrusů), s lehkou mineralitou. Chuť navazuje, mineralita je výraznější. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle plnější a kulatější, má delší až dlouhou perzistenci.
Tomáš Jilík, Ryzlink vlašský „Goldhamer“, 2016 (foto 3a)Vůně je intenzívní, poměrně plná a vyvážená, ovocná (jablka, hrušky), s tóny bílých květů a náznakem sladkosti. Chuť navazuje, ale není tak intenzívní jako vůně; postupně se přidávají citrusy. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle zpočátku plnější, ale postupně „řídne“, stejně jako chuťová intenzita. Perzistence je delší.
Domaine Hrabal, Ryzlink vlašský „Goldhamer“, 2015 (foto 3b)Vůně je plnější a intenzívnější, vyvážená, primárně ovocná (žlutá jablka, lehká hořčina jablečných jader), s náznakem propolisu. Chuť navazuje, přidávají se tóny citrusů. Víno je dobře postavené, krásně šťavnaté, v těle střední, s delší perzistencí. Zajímavé, ikdyž trochu řidší, než by mu slušelo.
Sómloi Vándor, Olaszrizling, 2015 (foto 4a)Vůně je plná a intenzívní, výrazná a lehce animální, minerálně-ovocná (jablka, rozinky, žluté plody), s dotekem medu a citelným sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plné, a má dlouhou perzistenci. Vyšší sud, ale velmi dobře udělané.
Mikrosvín, Ryzlink vlašský „Goldhamer“, 2015 (foto 4b)Vůně je elegantní, plná, intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (žluté plody, jablka, rozinky). Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Tohle mě baví.
Tomáš Jilík, Ryzlink vlašský „Železná“, 2016 (foto 5a)Vůně je poměrně plná, středně intenzívní a srovnaná, minerálně-ovocná (jablka, hrušky). Chuť dokonale navazuje, ale působí ridčeji. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, v těle střední až plnější, a delší až dlouhou perzistencí. Zábavné víno.
Domaine Hrabal, Ryzlink vlašský „Železná“, 2016 (foto 5b)Vůně je plná, intenzívní a vyvážená, s tóny medu a žlutých plodů (meruňky), působí nasládle. Chuť přesně navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a lehce nasládlé, harmonické, v těle plnější až plné, má delší perzistenci. Pěkné, baví.
Köfejtö, „Nagy-Sómloi“ Olaszrizling, 2015 (foto 6a)Vůně je plná a intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (meruňky, peckovina), s tóny medu, mléčného karamelu, minerální slanosti a ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje, sud je ještě více dominantní. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle plnější až plné, chuťově nabušené; má delší až dlouhou perzistenci.
Tomáš Jilík, Ryzlink vlašský „Železná“, 2015 (foto 6b)Vůně je středně plná, intenzívnější a srovnaná, hodně minerální, ovocná (citrusy), s tóny oříšků; působí spíše jako cuvée ryzlinku a sauvignonu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, chuťově poměrně intenzívní, v těle střední, s delší perzistencí.
Volařík, Ryzlink vlašský „Železná“, 2013 (foto 7a)Vůně je nazrálá, výrazná, plná, intenzívní a srovnaná, minerálně-ovocná (přezrálé broskve, meruňky, tropické plody), s citelnou sladkostí. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, i přes vyšší cukr harmonické, v těle plnější až plné, s dlouhou perzistencí. Jasně nejnazrálejší víno degustace a úsměvy na tvářích „porotců“.
Nepraš & Co., Ryzlink vlašský „Spodenberg“, 2015 (foto 7b)Vůně je plnější a intenzívnější, vyvážená, minerálně-ovocná (žluté plody, meruňky, jablka). Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, má elegantní projev, plnější tělo a dlouhou perzistenci. Ano!
Gala, Ryzlink vlašský „Hermes“, 2015 (foto 8a)Vůně je plná a intenzívní, výrazná, velmi dobře vrstvená a vyvážená, minerálně-ovocná (meruňky, lehce citrusy), s jemnou kořenitostí a dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a báječně vyvážené, v těle plnější, s elegantním hladkým průběhem a dlouhou perzistencí. Parádní představení. Chápu, proč jím byla komise unešená…
Štefan Kasnyík, Organic Ryzlink vlašský „Exclusive“, 2015 (foto 8b)Vůně je plnější a poměrně intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (pomerančová kůra, citrusy), s výraznými tóny čaje. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, syrově elegantní, v těle plnější, s citelnými taniny a dlouhou perzistencí. Krásné mladé víno.
Moc hezká a hlavně zábavná degustace, která potvrdila to, co jsem psal na začátku: Vlašáky nám prostě jdou. Obohacení o vína z Maďarska bylo taky super. Maďaři umí, byť mají ta vína stylově trochu jiná. A více používají sudy. Oranžový slovenský vlašák byl nakonec mimo program, projevem se sem moc nehodil. I tak jsme si ho užili.
A jak dopadlo hlasování? Každý za sebe vybral podle svého gusta tři nejlepší vína a já jim přiřadil za první místo 3 body, za druhé dva a za třetí jeden. Výsledek? 19 bodů pro Volaříka (ta nazrálost lidem učarovala), 17 pro Mikros, 15 pro Jaru Galu (můj vítěz) a 12 pro Radka Nepraše. Za zmínku stojí ještě 9 bodů pro Železnou Mirka Hrabala, další vína bodovala méně, což ale neznamená, že by za to nestála. Prostě velká konkurence. Doporučit je lze s přihlédnutím k oblíbenému stylu prakticky všechna…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.