Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
16. října 2017
Francie. Bordeaux. Pomerol. Château la Conseillante. Ta fialová záklopka jako by podprahově nastavila vnímání receptorů a člověk má najednou tendenci cítit fialky a vidět vše fialověji. :-) Pokud jste někdy absolvovali enPrimeurové degustace, tahle „úchylka“ se s vámi táhne dál. A to přesto, že ten „fialový“ dojem zráním vína postupně vyprchává…
Miluji vertikální degustace. A zvlášť ty, kde se zkoumají špičková vína, mezi něž teda Château la Conseillante rozhodně řadím. Střihnout si průřez výjimečných, klasických i horších ročníků z různých období a zjišťovat, kdy dává smysl čekat nebo naopak využít té nejlepší fáze zrání pro potěchu smyslů, je nejen úžasné, ale zároveň taky přínosné z pohledu (ne)čekání na lepší okamžik k užívání si…
Kdybyste náhodou nevěděli… 12 ha vinic z 18 různých parcel osázených cca z 80 % Merlotem a z 20 % Cabernetem Franc. 7000 keřů/ha, průměrné staří 35 let. Výnosnost 35 až 40 hl/ha. Vinifikace: 2 až 4 týdny na slupkách v betonových nádržích, kvašení při kontrolované teplotě, čiření vaječnými bílky, zrání 18 měsíců na baricích (50 až 80 % nových). Všechna vína otevřena ve stejný čas, 25 hodin před začátkem degustace…
Všechna spojuje plnější a poměrně intenzívní vůně, vyváženost a spojitost, ovocnost, jemná mineralita, pevná a přesná struktura, šťavnatost a dlouhá perzistence. V některých „detailech“ se ale liší…
Château la Conseillante, 2007 (foto 2a)Zpočátku spojité a „fialkové“, s ovocným profilem ostružin a švestek, středním tělem a středně plnými ne úplně dozrálými taniny, skvěle vyvážené. Postupně se začínají projevovat nedozrálé zelené tóny a víno ztrácí svou přítulnost. Má stále z čeho brát, ale delší kontakt se vzduchem vytahuje tóny, které, byť nejsou pro tento ročník netypické, mu nesluší. V aktuálním stavu mu stačí otevřít tři čtyři hodinky dopředu, karafu úplně nedoporučuji.
Château la Conseillante, 2006 (foto 2b)Na první přivonění působí nesměle, ale člověk během chvíle poznává, že před sebou žádného otloukánka nemá. K vůni jeřabin a švestek se rychle přidávají fialky, vlhké listí a jemná kořenitost, vše vzkvétá před očima. Plnější tělo a zatím trochu vystupující alkohol. To víno potřebuje zrát a aktuálně mu ani otevření více než 24 hodin před degustací nestačí k doladění formy. Nechte ležet…
Château la Conseillante, 2005 (foto 3a)Od vůně zavřené, ale tak plné, vrstevnaté a koncentrované, až se chce jásat. Přitom není nabušené, jen elegantní a vyvážené. Dominuje mu spojení tmavých plodů a švestek, výrazné vyzrálé ovocné taniny, harmonie a nenucenost, sebevědomí a aktuálně i jistý nezájem. Velké víno s velmi dlouhou perzistencí. Buď na něj několik (aspoň 10) let počkáš, nebo z něj moc nedostaneš…
Château la Conseillante, 2004 (foto 3b)Už ve vůni neskutečně podmanivé, hutné, spojité a vyvážené, ostružiny, švestky, fialky a dotek mléčného karamelu. V těle plné, harmonické, s výraznými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Největší překvapení degustace. Víno v neskutečné kondici, které si aktuálně naslepo nezadá s 2005 (se vším uvědoměním si rozdílnosti ročníků). Kdo ho máte a nečekáte na terciární tóny, ochutnejte. Jen jej otevřete den dopředu. Boží…
Château la Conseillante, 2003 (foto 4a)Od vůně plnější a intenzívnější, ale překvapivě působí chladněji nejen s přihlédnutím k deklarovanému ročníku, ale také vůči vínům z let 2005 a hlavně 2004. Jinak ostružiny a švestky, lékořice a dotek mintu, plus v chuti mléčná čokoláda, čajové tóny a citrusová linka. V těle plnější, až na lehce vyšší alkohol srovnané, s dlouhou perzistencí. Moc hezké. A ten nečekaně „chladnější“ profil mu hodně sluší.
Château la Conseillante, 1999 (foto 4b)Tak tady už je nazrálost znát… Vůně středně plná, ale poměrně intenzívní, čaj, třešně, švestky, jemná mineralita plus v chuti lehká hořčinka. V těle střední, lehce vyšší alkohol, trochu řidší v projevu, ale pořád neskutečně zábavné, s delší až dlouhou perzistencí. Pro milovníky vyzrálých Bordeaux začátek žní.
Tak to vypadá, že fialky zmizí po 13 letech… :-) Ale vážně. Ta vína jsou nádherná a projevy ročníků v nich obohacující. 2005 působí až nadpozemsky, naopak spoustu otázek vyvolává vrcholnou formu prezentující 2004 a taky relativně chladná 2003. Aktuálně bych sáhnul určitě po 1999, ta už lepší nebude. A taky 2004, která jako by prožívala babí léto. Se zbytkem bych počkal, protože čas jejich chuťovému orchestru jedině prospěje.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.