4. října 2017

Roman Fabig 2016: Pět podob duše a jeden velkej

Tak tomu se říká potence. :-) Z loňských dvou Romanových duší (SOUL) je jich najednou pět a k tomu ještě BIG. Zajímavá slovní hříčka s příjmením možná může zavánět trochu velikášstvím, v našich luzích a hájích ne vždy úplně pozitivně přijímaným (ach ten obecný charakter), ale co když je to opravdu něco většího? Mně to dává smysl. Parcelovky, cuvée, BIG…

Loňský článek o dvou Romanových sauvignonech ročníku 2015 jsem končil slovy „Těším se na vína z ročníku 2016, která podle zpráv z vinařství mohou přinést ještě zajímavější překvapení…“. Je tady. Když jsem je chutnal ještě z tanků, byl jsem hodně spokojený. Těšil jsem se na jejich finální podobu na lahvi a zároveň byl zvědavý, jak velký vliv na ně bude mít filtrace a stabilizace. Tak se na ně pojďme podívat, je jich skoro jako ve školce (foto 1).

Fabig, Sauvignon blanc, 2016 (foto 2a)
Vůně je výrazná, intenzívní a plnější, ovocná (citrusy, limetková kůra, citrónová tráva) s jemnou mineralitou. Chuť navazuje, přidává se citrusová hořčinka a postupně angrešt. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí.

Víno je z hroznů z více poloh, působí otevřeně a snadno uchopitelně pro širší publikum. Chuťově výrazné a vyvážené, k větší tělnatosti mu pomáhá 4,9 g/l cukru, který zároveň vyvažuje vyšší kyselinku (8,2 g/l), alkohol je na 13 %. Víno tím získává na potenciálu pro zrání, což při jeho kvalitách bude asi nepodstatné, protože se vypije HNED. Cena na vinařství je 295 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Růženy“, 2016 (foto 2b)
Vůně je intenzívnější, střední až plnější, ovocná (angrešt, zelené listy, pomelo), s jemnou mineralitou. Chuť navazuje, přidává se citrusová hořčinka a citelný angrešt. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a vyvážené, v těle střední až plnější, s delší až dlouhou perzistencí.

Víno z hroznů z „Růžen“ (v Hustopečích po levé straně dálnice směrem na Bratislavu) je podstaně jemnější než předešlé, a více „zelené“. Je ale kompaktnější, ne tolik „ztřeštěné“. Kyselinka stejná (8,2 g/l), cukr 3,4 g/l, alkohol 12,5 %. Vše v rovnováze. Cena na vinařství je 325 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Na Výsluní“, 2016 (foto 3a)
Vůně je středně plná i intenzívní, jemná a elegantní, ovocná (bílý meloun, bílé broskve, citrusová linka), s tóny bílých květů a jemnou mineralitou. Chuť navazuje, jde více do citrusů. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a harmonické, v těle plnější, syrové, ale spojité, s delší až dlouhou perzistencí.

Hrozny z parcely „Na výsluní“ (strana Hustopečí směrem na Šakvice) je ještě jemnější, se štychem květů. Vysokou kyselinku (8,7, g/l) vyvažuje cukr (6 g/l), což by se mohlo zdát až moc. Výsledek ale působí přirozeně a ani 13 % alkoholu nikde nevyčnívá. Moc hezké víno, jen prostě potřebuje trochu času na „vyspění“. Cena na vinařství je 325 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Stará hora“, 2016 (foto 3b)
Vůně je středně intenzívní, střední až plnější, vyvážená, jemná, ovocná (physalis, pomelo), s lehkou mineralitou. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle plnější, se zajímavou elegancí a zároveň silou, má dlouhou perzistenci.

U pozemků „Stará hora“ (směr k rozhledně) jsem si nikdy nemyslel, že by mohly dát tak zajímavé víno. Vlastně mě dokonale pozitivně zaskočilo. Má nejméně sauvignonovský profil, přesto anebo právě proto mě z dosud popsaných přitahuje nejvíc. Kyselinka 8,6 g/l, cukr 4,5, g/l a alkohol 13 % mu sluší bezvadně. Není to víno pro každého, vyžaduje trochu zkušenosti a zároveň nadhledu. Cena na vinařství je 325 Kč.

Fabig, Sauvignon blanc „Sahara“, 2016 (foto 4a)
Vůně je intenzívnější, plnější, elegantní až podmanivá, taková “teplejší” než ostatní, minerálně-ovocná (citrusy, lehce do meruněk), s citelnou slaností. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a harmonické, v těle plnější, s výbornou pitelností, kdy po polknutí doušku máte hned chuť na další; má delší až dlouhou perzistenci s osvěžující citrusovou hořčinkou v dochuti.

Na tohle víno jsem byl hodně zvědavý, protože už v tanku se mi jevilo nejdál. „Sahara“ je nejteplejší vinice na Pálavském kopci a tohle víno mě baví moc. Je z nakoupených hroznů, a svým profilem je jiné. Zajímavé. Obohacující. Kyselinka 7,9 g/l, cukr 4,1 g/l a alkohol 13 % mu padnou jako ulité a dělají z něj vyladěný orchestr, který ovšem potřebuje minimálně půl roku až rok na přirozené dotažení detailů na lahvi. Cena na vinařství je 325 Kč.

Fabig, „BIG“ Sauvignon blanc, 2016 (foto 4b)
Vůně je středně intenzívní, plnější, vrstvená a hodně zajímavá, spojení minerální slanosti, ovocnosti (meruňky, citrusy) s pozadím ušlechtilého dřeva, vlhké slámy a mandlí. Chuť navazuje, přidávají se tropické plody, bílé grepy a slanost. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté, v těle plnější, zatím totálně syrové (vyžaduje čas na harmonizaci), a má dlouhou perzistenci.

To víno je jako malé dítě. Dítě rodičů, kteří už něco dokázali, a dá se očekávat, že jablko nepadne daleko od stromu. Teď je ale tak syrové, že pít jej je prostě vražda. Měl jsem ho otevřené 4 dny, zatím prostě nedává. Přitom ten potenciál zrání je tak zřejmý. Sud nepřebíjí charakteristiku odrůdy a to je základ. Kyselinky 7,9 g/l, cukr 3,7 g/l i alkohol 13 % + Romanova práce naplňují veškerý předpoklad pro BIG víno. Snad o tom budu moct za pár let napsat potvrzující reportáž. Cena na vinařství je 485 Kč.

Závěr

Mám z těch vín radost. Stejně jako z toho, že Roman potvrdil (a pro mě překonal) loňská očekávání. Stabilita kvality vín je totiž atributem, který u nás ještě pořád není samozřejmostí.

Pokud vás oslovuje odrůda Sauvignon blanc, pak Romanova vína ochutnejte. Protože jeho cesta vede správným směrem. A říkám to přesto, že zpracovávat je v jejich aktuální syrové podobě (s vysokými kyselinami) po dobu několika dní, byla docela práce. Ale za pár měsíců, byť jejich potenciál je několik let… No, jak si to celé sedne, bude to potěšení.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.