Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
21. února 2017
V Toskánsku jsem byl už několikrát, ale u představení nových ročníků vín z různých oblastí mi v kolonce „navštíveno“ fajfčička stále chyběla. Takže když se letos brána možného poznání otevřela, nebylo nad čím váhat. Poznat různé styly vín v rámci regionu, a navíc z několika najednou, je nejlepší zkušeností a zjištěním, o čem to vlastně je…
Anteprime Toscane trvá více než týden a v jednotlivých městech jsou představována nová vína daných regionů, která jsou uvolňována na trh. Postupně tak můžete navštívit:
Já začal až v San Gimignanu s Vernacciou, ale po letošních zkušenostech si první tři akce připisuji na „wanted list“.
Itálie je známá především díky červeným vínům a pojmy jako Barolo, Barbaresco, Brunello, Vino Nobile, Chianti nebo Amarone zná asi každý. Je tu ale spousta bílých odrůd, které (nejen) Italové milují a hojně pijí převážně jako gastronomický doprovod. Proto mě zajímalo, jaké styly místní Vernaccia nabízí.
Hned u vstupu je jasné, že věhlas Vernacii nedosahuje věhlasu Brunella (foto 1). Celá akce má poklidný průběh, v místnostech je dost prostoru (foto 2) a nikdo nikam nespěchá. Musím říct, že mě obecná kvalita vín překvapila, a že za posledních 5 let udělali vinaři obrovský pokrok.
Co mě ale těší nejvíce, je, že jsme našli dvě tři vinařství, které stojí za to přivézt do Čech. A jedno z nich je můj obrovský favorit. Doufám, že vám jej budu moci v následujících měsících představit…
Akce probíhala ve Fortezza di Montepulciano (foto 3) a vzhledem k jejímu novinářskému charakteru byla docela poklidná (foto 4). Pro popovídání si s vinaři o Vino Nobile ročníku 2014 a Riservě 2013 tak bylo dost prostoru.
Vino Nobile je hodně zajímavé víno, které umí zahrát spoustu muziky za akceptovatelný peníz. Stylů je tolik, že si milovník šťavnatého tanického červeného určitě vybere. Účastnila se i velká jména jako Avignonesi, Boscarelli či Poliziano, trochu zamrzela neúčast Innocenti.
Hodně mě zaujala vína vinařství Palazo Vecchio (a hlavně jeho „Terra Rosa“ 2013), na které si musím trochu posvítit, a také povídaní s Dariem Capelli, majitelem 6 ha organického vinařství Il Macchione na téma baleni vín do alobalu na slepé degustace nebo používání kovových kapslí. Kdybych měl vybrat jedno víno, které bych chtěl daný večer pít, bylo by to Vino Nobile di Montepulciano „Mulinvecchio“ z vinařství Contucci. Vynikající záležitost!
Nejzajímavější překvapení nás ale čekalo mimo hlavní sál. Na dny následující je totiž naplánováno otevření renovovaného baru a vinotéky. V podzemí se našly historické „nádoby“ a „amfory“ vytesané přímo do půdy, a aby si je lidé mohli běžně prohlížet, rozhodli se udělat tu skleněnou podlahu (foto 5). Myslím, že je to super nápad a vypadá to úžasně. Když k tomu připočtu, že si za Euro můžete jako návštěvník poručit malý vzorek Vino Nobile, je to reklama jako hrom. Mít za „pár korun” možnost poznat třeba 20 vín z jedné oblasti by mohlo být pobídkou i pro moravské vine bary.
Největšímu zájmu se samozřejmě těší Benvenuto Brunello, o čemž svědčí dvě plné „haly“ vystavovatelů a návštěvníků (foto 6 a 7). 134 vinařství představujících svá Brunello z ročníku 2012, Riservu 2011 a Rosso 2015, popř. také San’t Antimo či Moscadello di Montalcino.
Musím říct, že jsem opravdu nadšený. Ne že by všechna vinařství udělala tak skvělá vína, že bych nemohl spát, ale přístup vinařů je prostě úžasný. Neříkají vám, co máte cítit a proč vína dělají tak, jak je dělají. Ale v okamžiku, kdy projevíte zájem, odpoví na všechny vaše dotazy. A nenarazil jsem na nikoho, kdo by měl tendenci fabulovat.
Co mě tu zaujalo nejvíc? Určitě špička Brunello, tedy:
Vynikající ale byla i další vína, třeba z Le Macchiole, parádní Il Pino se štychem mízy, elegantní a feminní Piancornello, organické Sassodisole s klasickým projevem, Sesti a jeho špičkové Brunello di Montalcino Riserva „Phenomena“ 2011, další organické vinařství Tassi di Franci Franca s pouhými 5 ha vinic, bavilo mě povídání a přístup Alessandra Rossi, který udělal svůj první ročník Brunello 2012 (na toho jsem hodně zvědavý) a v neposlední řadě Brunello od Castello di Velona, které budu zkoumat blížeji.
Když to shrnu, byly to úžasné dny plné milých setkání, ponaučení a zkušeností. Co bylo oproti jiným „výletům“ osvěžující, je jeden volný den, kdy jsme vyrazili k moři do Bolgheri. Sice jsme byli překvapeni, jak klidné je město během těchto dní, ale to ticho a zelená vůně jara v kombinaci s jemnou slaností vzduchu byly jako balzám. Stejně jako oběd v restauraci s výhledem na moře.
Tak (snad) příští rok. A určitě minimálně od Chianti…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.