Vinařská legenda J. P. Moueix a jeho vína v Praze

14. prosince 2016 proběhne v Salonu Bellevue v Praze unikátní večer ve společnosti vín od skutečné vinařské legendy z oblasti Pomerol v Bordeaux, Jeana Pierra Moueixe. Ikonická vína v čele s Château Trotanoy, Belair Monange a La Fleur Petrus představí exportní ředitel Stephane Laborie. Vína doprovodí šestichodové menu Zdeňka Mareše a Jaroslava Finkouse.

Výjimečný terroir Pomerolu, který je znám svým písčito-jílovitým podložím, je ideální k pěstování odrůd Merlot a Cabernet Franc. Vína mají zvláštní minerální charakter a jsou ovocná, s hebkými taniny a střední kyselinkou. Pro svou svůdnost jsou vyhledávaným a vysoce ceněným artiklem.

Jméno Château Petrus asi není třeba představovat, ale je potřeba zmínit fakt, že kvalita pomerolských vín je obecně velmi vysoká a návštěva některého z místních zámků je báječným zážitkem (foto 1: Château La Fleur Petrus).

Degustace

Degustace pěti vzorků proběhne v 18 hodin v Galerii vín v Passage Millenium (V Celnici 10, Praha 1). Na programu budou:

  • Château Barrail du Blanc, Grand Cru Saint-Emilion, 2012
  • Château Chantalouette, AOC Pomerol, 2012
  • Château La Grave à Pomerol, AOC Pomerol, 2010
  • Château Latour à Pomerol, AOC Pomerol, 2007
  • Château Certan de May, AOC, Pomerol 2006

Menu Pomerol

Večerní šestichodové menu (foto 2) připraví Zdeněk Mareš a Jaroslav Finkous. Akce navazuje na předchozí degustaci a začíná ve 20 hodin v Salonu Bellevue v Passage Millenium (6. patro), V Celnici 10, Praha 1. Těšit se můžete na:

Champagne Louis Roederer, 2008
Losos z naší udírny, kaviár Sturia, crème fraîche

***

Château Belair, St. Emilion 1er Grand Cru Classé, 2000
Terina z telecího brzlíku, šalotková marmeláda

***

Château Belair Monange, St. Emilion 1er Grand Cru Classé, 2009 (foto 3a)
Humr na červeném víně s celerovými kuličkami

***

Château La Fleur Pétrus, AOC Pomerol, 2005 & 2008
Srnčí Wellington, gratinovaná řepa, cherry omáčka

***

ChâteauTrotanoy, AOC Pomerol, 1999 (foto 3b)
Fromage * Francouzské sýry

***

Château Guiraud, 1er Cru Classé Sauternes, 1997
Ostružinové parfait na perníkové sušence, kávový doutník

 

Cena celého večera je 4.900 Kč.

Rezervace na diana@merlot.cz nebo na slamova@merlot.cz.
Více informací najdete na www.merlot.cz.

Autor článku: PLI