V dobré společnosti pánů Richebourga a Chambertina

Nejsem zvláštním příznivcem velkých oslav, zvláště pak těch vlastních. Možná je důvodem i to, že pro oslavu života se hodí vlastně každý den v roce. :-) Přesto jsou některé dny svátečnější než jiné. Pro mě k nim určitě patří setkání s burgundskými Grand Cru víny z poloh Richebourg a Chambertin. A zrovna letos to (záměrně) vyšlo i na tu mou oslavu.

Vinice Richebourg (8 ha ve Vosne-Romanée) a Chambertin (15 ha v Gevrey-Chambertin) patří k nejlepším 10 terroir pro Pinot Noir. Obě (samozřejmě) leží v Burgundsku ve Francii a dávají expresivní, vyvážená, plná a skvěle strukturovaná vína s jemnou texturou a finesou, která je znakem několika málo vín na světě.

Obě vína vyžadují minimálně 15 let zrání na lahvi, aby plně vynikla jejich noblesní vrstevnatost. Doba jejich potenciálu je ale určitě jednou tak dlouhá. Aby se trochu „nadechla a uvolnila“, otevřel jsem je 25 hodin před začátkem degustace.

Jako „zavíňovací“ vzorek jsem vybral Pinot Noir „Gravettien“ 2007 od Radka Nepraše, o kterém jsem už psal. A znovu potvrzuji, že to víno je vynikající. Nejen že obstaralo báječný úvod, ale i po těch velkých burgundách se k němu dá vrátit. To je pro mě znakem nadstandardní (moravské) kvality.

Domaine Rossignol-Trapet, Chambertin, Grand Cru, 1999 (foto 2)
Ta plnost, provázanost, elegance a homogenita vůně člověka totálně pohltí. Mísí se v ní výrazná mineralita s červenými plody (třešně, maliny, švestky a jemná citrusová linka na pozadí), působí neskutečně sebevědomě a zároveň přístupně, naprosto plynule pak přechází do chuti. Víno má pevnou a přesnou strukturu, jeho šťavnatost je vpletena do chuťových vrstev, které tvoří homogenní a vybalancovaný projev podporovaný citelnými vyzrálými taniny. Velmi dlouhá perzistence jen potvrzuje výjimečnost tohoto vína.

Ročník 1999 patří k těm nejvyhlášenějším a v tomto víně potvrzuje obrovský potenciál zrání vín z Chambertin. I jako 17leté stojí na primárním ovoci a minimum terciálních tónů ukazuje na ještě hodně dlouhou cestu k vrcholu. Těším se za pár let.

Domaine Gros Frère et Sœur, Richebourg, Grand Cru, 2001 (foto 3)
Vůně je plná, homogenní a noblesní, jen trochu jemnější a méně expresívní než u Chambertinu. Je komplexní, vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, višně), nese v sobě ale zvláštní linku drcených slunečnicových semínek, která působí rušivě. Dost možná je důvodem složitější ročník 2001, ale popravdě jsem jej až dosud považoval za podceňovaný, protože všechna červená i bílá vína, která jsem z něj pil, byla v projevu hodně nadstandardní.

Chuť na vůni dokonale navazuje, bohužel včetně těch semínek. Postupem času jsou méně intenzívní, ale… Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, v těle plnější až plné, elegantní a aristokratické, s výraznými hladkými taniny a dlouhou perzistencí. Není tak koncentrované jako Chambertin, ale je radost jím potěšit smysly. Rád bych ochutnal jinou lahev ve stejném ročníku a zároveň v ročníku lepším (třeba 1999). Cena a dostupnost tohoto vína ale tento experiment činí krapet složitějším…

Závěr

Oběma vínům dominuje geniální komplexnost a dají se popsat jako koncert chutí a vůni prolnutých do smyslného celku. Hodně pravděpodobně je to díky ročníku, ale na závěr jsem si nechal skleničku Chambertinu, který mi prostě učaroval víc. Jinak mám ale vína od Domaine Gros Frère et Sœur rád, protože jsou taková jemnější a křehčí. Dost možná je to i relativně mladými keři, které nechal Bernard Gros při svých začátcích vyklučit a nasadit znovu.

A ještě jedna věc. Nechal jsem prázdné lahve jen tak stát a další den večer k nim přičichl. Je to pořád stejné. Stačí pár kapek na dně a z lahve se line vůně, jako by byla napůl plná. Tak mě napadá: Proč se vlastně nedělají parfémy s vůněmi burgundských Grand Cru? :-)

Autor článku: PLI