Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
10. října 2016
Když se řekne „portugalské víno“, člověk si asi hned vybaví portské. Ale jaká jsou klasická tichá vína? Jaké jsou jejich typické znaky? Jak se vyvíjejí v čase? Přiznávám, že se ke mně těch nazrálých moc nedostalo. A tak se mi vybavuje jen primární ovocnost, plnost až mohutnost, a vysoký alkohol. Nedávná degustace ale ukázala i jiné aspekty. A docela zajímavé.
Kromě mladých vín se na degustačním listu objevila nejen vína mladá (do 5 let), ale také nazrálá (do 10 let) a dokonce archivní (až do roku 1998). Šest červených a jedno bílé.
Anselmo Mendes, Vinho Verde „Contacto Alvarinho“, DOC, 2015 (foto 1a)Že Vinho Verde nemusí být jen víno na běžné denní popíjení nebo zalévání oběda či večeře, prokazuje Anselmo Mendes. V Portugalsku mu říkají mistr odrůdy Alvarinho a vyrábí vína s potenciálem zrání kolem 10 let. Toto víno je sice hodně mladé, ale strukturou, šťavnatostí a plností určitě překonává standardní nároky na tuto kategorii vín. Je aromatické, minerálně-ovocné (citrusy, meruňky), s typickou peckovinou, vyvážené, s delší perzistencí. Za cca tři stovky zajímavý nákup.
Quinta do Carmo, IGT Alentejano, 1999 (foto 1b)Klasická vínová záklopka s modrým a žlutým proužkem dává zřetelně najevo, že za vinařstvím stojí rodina Rothschildů (např. Chateaux Lafite a Mouton Rothschild). Víno tvoří z poloviny odrůda Aragonez a dále na třetiny Alicante Bouschet, Syrah a Cabernet Sauvignon. Je elegantní, hodně nazrálé, s terciálními tóny kompotu z červených plodů (třešně včetně peckoviny, jahody), čaje a vlhkého dřeva. Je velmi dobře postavené, šťavnaté, se středním tělem a citelnými vyzrálými taniny. V průběhu už je trošku plošší a má střední až delší perzistenci. Chuťově stále zábavné, ale již na sestupu ze slávy.
Dorna Velha Reserva, DOC Douro, 1998 (foto 2a)Velké víno z typických portugalských odrůd Touriga Nacional, Touriga Franca a Tinta Roriz (Tempranillo). Břidlicové podloží a průměrné stáří keřů kolem 25 let, fermentace v nerezu a následně 8 měsíců ve francouzském bariku. Víno je od vůně elegantní, vyvážené a homogenní, hodně minerální, postavené na červených plodech, s výraznou citrusovou linkou, tóny koření a sušených bylin. Má pevnou a přesnou strukturu, úžasnou šťavnatost, plnější tělo, hladké ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Krásné víno, které je teď akorát k pití, a které jsem si hodně užíval.
Marques de Borba Reserva, DOC Alentejo, 2000 (foto 2b)A pořád jdeme nahoru… Noblesní víno z odrůd Trincadeira, Aragonese, Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon bere dech. Dokonale harmonické, stále ovocné (červené plody, citelné třešně), s citelnou mineralitou, kořením a dotekem mintu. Má pevnou a přesnou strukturu, v těle plné, s výraznými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Tváří se mnohem mlaději, než kolik mu je a na svůj vrchol si ještě počká. Rád bych čekal s ním, ale k tomu už se asi nedostanu. Za mě vítěz večera.
Quinta Vale d’Aldeia, Xaino Selection, DOC Douro, 2012 (foto 3a)A jdeme k mladším. Tohle víno už jsem pil a hodně mě překvapilo zajímavou mineralitou a hlavně krásnou šťavnatostí. Cuvée odrůd Touriga Nacional, Touriga Franca a Tinta Amarela zraje 14 měsíců ve francouzských sudech a není filtrováno. Je velmi dobře postavené, syrově ovocné (černý rybíz, citrusová linka), s citelnými taniny, plnějším tělem a delší perzistencí. Za 350 korun dobrá muzika.
Francois Lurton, Beira, DOC Douro, 2008 (foto 3b)Další víno s francouzským podtextem. Jméno Lurton zná ve vinařském světě asi každý. A proto je pro mě tohle víno hodně rozpačité. Z cuvée z odrůd Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Sousao a Rufete totiž jde výrazná vůně alkoholu. Zpočátku bych dokonce naslepo mluvil o vodce. Postupně se ale víno uklidní a stane se přístupným. Je postaveno na tmavých plodech (borůvky, ostružiny, minerální citrusová linka), s tóny mléčné čokolády a ušlechtilého dřeva. Je velmi dobře strukturované, šťavnaté a v těle plnější, se striktním průběhem, citelnými vyzrálými taniny a delší perzistencí. Vůbec to není špatné, ale ten alkohol…
Alves de Sousa, Vale de Raposa, DOC Douro, 2008 (foto 4a)Toto víno je zajímavé tím, že je jednoodrůdové. Touriga Nacional je pro portugalce asi nejcennější a má původ na březích řeky Douro. Víno je syrově ovocné (tmavé plody), s jemnou mineralitou a příjemným sudem (rok na dvouletých francouzských baricích). Je velmi dobře postavené, šťavnaté a v těle plnější, má hladké vyzrálé taniny a delší perzistenci. Zatím působní dost mladě a vyžaduje čas na další vyzrávání.
Quinta Vale d’Aldeia, Quinta Grande Reserva, DOC Douro, 2011 (foto 4b)Už podle ambaláže je člověku jasné, že drží v ruce něco výjimečného. Lahev je natolik tlustostěnná a těžká, že skoro nepoznáte rozdíl mezi plnou a prázdnou lahví. :-) Víno je cuvée odrůd Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Sousao a Tinta Amarela, a zraje 18 měsíců na francouzských sudech. Od vůně působí noblesně, je intenzívní, syrově ovocné (černý rybíz, ostružiny, citrusová linka), s citelnou mineralitou a tóny ušlechtilého dřeva. Má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté a elegantní, v těle až plné plnější, s citelnými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Parádní víno, které si nemusí na nic hrát. Zatím mladé, ale s velkým potenciálem zrání. Škoda, že už v Česku není. Hodně by mě zajímalo, jaké bude za pár let.
Portugalsko je zemí, kde se dělají skvělá vína. I ta těžká, s vysokým alkoholem mohou mít strukturu, která jej unese (viz poslední víno, které ho má 15 %, ale v podstatě o něm nevíte). Zdobí je úžasně šťavnatá kyselina, citlivě použité sudy a výborná pitelnost. A navíc umějí báječně nazrávat…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.