Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
19. dubna 2016
Nedávno jsem navštívil vinařství Nepraš & Co. v Pavlově a byl doslova unešen jejich dvěma červenými víny. Svůj moravský původ nezapřou, což je chvályhodné, ale jejich komplexita je v našich luzích a hájích málo vídaná. Obě jsou čerstvě nalahvovaná, ale téměř devět let na malých sudech je znát. Slovo dalo slovo, a dnes se jim můžu věnovat trochu obšírněji…
U Neprašů (foto 1) se člověk cítí jako doma. Kromě příjemného prostředí může člověk čerpat ze studnice vinařských vědomostí protkanou jemným nadhledem a inteligentním humorem. To nejdůležitější jsou tu ale vína. První z nich je z odrůdy, která má na Moravě své místo a která umí i v našich podmínkách hodně potěšit. (Přestože obecně se tak příliš často neděje.)
Z mého pohledu již hodně povedená ambaláž dává tušit, že máme v ruce nevšední kousek (foto 2). Ne vždy to musí být pravidlem, tentokrát to ale sedí. Hrozny použité na jeho výrobu pocházejí z vinice Slunný vrch v Pavlově. Byly sklizeny v roce 2007 v kategorii pozdní sběr, ale nebyly zatříděny (proto zemské víno).
Víno spontánně kvasilo v otevřených kádích s pravidelným mestováním (rozbíjení a potápění matolinového klobouku). Po prokvašení a malolaktické fermentaci byl rmut zakryt speciální enofólií z důvodu zábrany dalšího kontaktu se vzduchem. Macerace po dokončení fermentace trvala dalších 40 dnů, čímž se podstatně zvýšil obsah elagotaninů s vysokým reduktivním potenciálem. Tím se snížila rovněž potřeba síry (volný SO2 pouze 8 mg/l). Víno bylo následně stočeno a po sedimentaci hrubých kalů v 500litrových sudech bylo cca 10 měsíců mícháno na jemných kalech v barikových sudech. Čiření vína proběhlo vaječným bílkem a v únoru 2016 bez filtrace nalahvováno. Ten životopis se mi líbí. Tak se na ten pinot pojďme podívat…
Vůně je svěží, čistá, typická a komplexní, nazrále ovocná (třešňový a jahodový kompot, jemná citrusová linka), s lehkou mineralitou, tóny čaje a výborně integrovaným sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře strukturované, šťavnaté a harmonické, má střední tělo, citelné hladké taniny, elegantní a přirozený průběh, a delší až dlouhou perzistenci. Má hodně zajímavý vývoj. Cca hodinu po otevření je připraveno k pití, následně se po dvou až třech hodinách troche stáhne a působí méně přístupně. Pil jsem jej ale i druhý den, a bylo stale ve výborné kondici.
***
Druhé víno je naopak z odrůdy, která je z mého pohledu na uchopení složitější a která obecně vyžaduje spojení s jinou odrůdou, která jí dá směr a tvar. Jedná se o Merlot, který jsem, popravdě, z Moravy nikdy nepil v kvalitě, že by to stálo za pár slov. A vlastně ani z majoritní většiny jiných vinařských zemí. Omlouvám se za opominutí pár výjimek typu Château Petrus. :-)
Etiketa je stejná jako na Pinotu, ale (Bordeaux) tvar lahve odpovídá odrůdě (foto 3). Vinifikace je rovněž hodně podobná té pinotovské, pouze macerace byla delší (cca 50 dnů) a víno bylo již po hrubém odkalení stočeno do tří bariků, z nichž byl jeden nový a dva dvouleté.
Od počátku je znát podobný rukopis jako u předešlého vína. Vůně je svěží, čistá a přirozená, mírně nazrálá, minerálně-ovocná (švestkový a třešňový kompot), s jemnými tóny čaje a parádně použitým sudem, který nepřebíjí odrůdovost. Chuť dokonale navazuje, přidává se citrusová minerální linka a medový podtón. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, vyvážené a harmonické, poměrně intenzívní, v těle plnější, má citelné vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Tohle je „majstrštyk“. Bez debat nejlepší Merlot z Moravy, který jsem pil. A ani ve světové konkurenci své třídy se neztratí. Moc se mi líbí hlavně minerální projev vápenatých štěrků, které mu dávají další rozměr.
Spolu s těmito dvěma modely jsem ochutnal také jedno (mladší) cuvée.
Hrozny pocházejí z viniční trati Sahara. Ambaláž podobná předešlým (foto 4), stejně jako přístup k vinifikaci. Stěžejní částí je chladná fermentace (max. 20 °C), a také delší macerace na rmutu a batonáž na jemných kalech.
Vůně je svěží, poměrně plná a intenzívní, rustikálně ovocná (směs tmavých lesních plodů), s tóny slaměnek, vlhkého listí a štychem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, až na mírně vyšší alkohol srovnané, v těle plnější, s citelnými ovocnými taniny a delší až dlouhou perzistencí s lehce hořčinkovým závěrem. Zajímavé víno syrově ovocného charakteru, typicky moravský styl. Určitě stojí za pozornost.
První dvě vína jsou výjimečná. Pinot patří ke špičce moravských modrých Ruland, Merlot jsem z Moravy lepší nepil. Moc se těším na sledování jejich dalšího vývoje. Cuvée Gravettien bude chtít ještě chvíli času na lahvi, ale již teď se jeví slibně. A pak že to na Moravě s červenými nejde. :-)
Netrpělivě očekávám nalahvování vín z ročníku 2015. Hlavně Vlašáku, panenského Rýňáku, Chardonnay a panenského Rosé…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.