Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
18. ledna 2016
Psychologie vína? Co to znamená? Copak má víno emoce? Ano, z určitého úhlu pohledu se to může jevit poněkud záhadně, ale zkusme na chvíli připustit, že má. Je to přece živý organizmus, který se stejně jako ten lidský neustále vyvíjí. A když žije člověk v podmínkách, které vnímá jako složité, nedokáže se většinou uvolnit a vyjádřit svou skutečnou podstatu…
Takže co je to vlastně psychologie? Význam tohoto slova vychází z řeckého psyché, neboli duše či ducha, a logia, tedy vědy nebo výzkumu. Je to vlastně nauka o chování a vztazích, které se snaží popsat, vysvětlit a také předvídat. Aby to neznělo příliš sofistikovaně, raději si to ukážeme na příkladech.
Představte si sami sebe jako žáka základní školy, řekněme čtrnáctiletého. Máte výborné fyzické předpoklady a jste držitelem školního rekordu v běhu na sto metrů. Běžně běháte na této trati časy kolem dvanácti vteřin. V rámci experimentu „Škola v přírodě“ vás ve tři ráno vzbudí s úkolem, že máte co nejrychleji zaběhnout „stovku“. Oblečete si tepláky, nazujete tenisky a vyrazíte na trať. Výsledný čas… 14,5 vteřiny. Jak je to možné?
Pojďme dále… Sportovní trenéři vám předpovídají velkou budoucnost. Máte potenciál běhat stometrovou trať na hranici 10 sekund. Když budete poctivě trénovat a nebudete mít zdravotní potíže. Potřebujete dostat prostor pro zlepšování se a dobré podmínky pro relaxaci. Předpokládaná doba potřebná pro váš vývoj k těmto výkonům je 5 až 6 let. Hmm.
A teď zpět k vínu. Protože někteří už možná tuší. Víno je totiž v těchto ohledech úplně stejné. Možná bych dokonce řekl více ženské, protože my muži máme občas tendence potlačovat své emoce a udržet si „nadhled“. To víno neumí. A popravdě… mně se to líbí. Protože když se v tom naučíme číst, změnou podmínek uděláme z ospalé kočky kočku přítulnou. Samozřejmě mluvím pořád o víně. :-)
Určitě existují také vína, která jsou udělaná tak, že jim už nic nepomůže. Jsou jako kůň, kterého člověk natolik zničil, že ztratil víru ve vše. Můžeme ho buď nechat dožít nebo utratit. Pracovat se s ním už nedá. Majoritní většina vín se ale dá „naladit“ tak, že budou změnou podmínek (výrazně) lepší, než když je jen otevřeme, nalejeme do sklenice a vypijeme.
Pro to, abychom víno připravili a aby nám ze sebe nabídlo to nejlepší, čeho je aktuálně schopno, máme tři základní nástroje:
ad 1. Proč otevřít víno dříve?Proč vlastně chutná víno jinak čerstvě po otevření a jinak třeba za hodinu nebo za pět (nebo dva dny)? Důvodem je to, že látky v něm obsažené reagují se vzduchem (oxidace). Rychlost této reakce je úměrná velikosti plochy vína (proto se víno v karafě „otevírá“ rychleji) a také teplotě okolí.
Vlastně je to v „lidské řeči“ náš příběh čtrnáctiletého školáka, který po násilném probuzení není schopen se ke svému nejlepšímu výkonu ani přiblížit. Protože napůl spí. Stejně jako právě otevřené víno.
A pak je tu ta druhá dimenze. Potenciál. Otevřít víno s potenciálem vývoje 20 let po čtyřech letech a chtít si jej užít je podobné, jako očekávat od 14letého školáka „stovku“ za 10 sekund. Ale o potenciálu raději až někdy jindy.
ad 2. Jak s tím souvisí teplota?Teplota je mocná čarodějka. Stačí si představit, jak plavete ve vodě, která má 8 stupňů a ve vodě, která má stupňů 30. V prvním případě mrznete a ve druhém po chvilce plavání nemůžete dýchat. Ani jedna z teplot vás nepodporuje v dosažení vašeho nejlepšího výkonu. A ano, každý člověk má tu optimální teplotu pro sebe jinou. Stejně tak i víno.
ad 3. Vážně jsou tvar a velikost sklenice důležité?Ano. A moc. Představte si našeho školáka, kdyby běžel tu stovku v gumákách. Nebo sami sebe, jak plavete v obleku…
I víno potřebuje prostor, který mu bude tak akorát. Vyplní jej svou vůní, ale neztratí se v něm. Střih skleničky by měl přesně demonstrovat jeho styl. Pak se víno uvolní a začne být přirozené. Takové jaké je a jaké jej chceme pít.
Pokud přemýšlíte nad touto otázkou, možná si říkáte: „Jenže těch vín je tolik. Každé bude potřebovat jiné podmínky. Ale jaké?“. Na jednu stranu máte pravdu. Stylů vín je docela dost. Stejně jako lidských povah. Ale platí na ně stále stejný klíč. Vstřícnost a otevřená mysl. A taky pár základních pravidel, která vám cestu k poznávání vín usnadní. Inspiraci i návod najdete v eBooku Třináctá komnata vína.
Chcete-li si psychologii vína vyzkoušet v praxi, přijďte na některou z degustací, které na tato témata pořádám. Na vínech různých typů porovnáte, jak se totéž víno ve změněných podmínkách prezentuje jinak. Jak víno za tisíc korun při špatné přípravě pošlete do kategorie třetinové ceny a naopak za třístovkové víno budete ochotni utratit dvojnásobek…
Začínáme již od 25. ledna.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.