Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
20. května 2015
Druhá vína z châteaux v Bordeaux jsou podstatně levnější než vlajkové lodi vinařství. Hrozny, z nichž se vyrábějí, ale pocházejí ze stejných vinic. Je-li dobrý nebo dokonce výtečný ročník, jako třeba v případě 2005, je možné se dostat ke skvostům za solidní cenu. A tak jsem se podíval na to, jak „dvojky“ z tohoto ročníku zrají, a jak moc si s nimi vinaři vyhráli.
O druhých vínech velkých châteaux se říká, že by měla před otevřením strávit alespoň deset let zráním na lahvi. Nikde ale není zmínka, nakolik je potřeba tuto dobu prodloužit v případě, že pocházejí z výjimečného ročníku. A protože stejně nejvíc věřím vlastním receptorům, uvítal jsem možnost si to na desetiletých kouscích věhlasných vinařství vyzkoušet sám.
Les Fiefs de Lagrange, 2005 (Château Lagrange, St. Julien)Označit toto víno jako zavíňovací je poměrně troufalé, přesto je to ve společnosti dalších vín realitou. Je ale krásné, jemně nazrálé, stále ovocné (černý rybíz, ostružiny) s dotekem vanilky a jemné minerality. Velmi dobře postavené, šťavnaté, se středním tělem, výraznými vyzrálými taniny a delší perzistencí. Pěkné už teď, bude lepší.
Carillon de l’Angelus, 2005 (Château Angelus, St. Émilion)Šťavnaté, intenzívní, elegantní, syrově-ovocné (švestky, peckovina, moruše), jemná mineralita, ušlechtilé dřevo, náznak bylin. Pevná a přesná struktura, v těle plnější, srovnané, s hladkými výraznými taniny, dlouhou perzistencí a potenciálem k dalšímu zrání. Parádní víno, které pít teď je prostě škoda. Bude ještě o hodně zajímavější.
Le Petit Cheval, 2005 (Château Cheval Blanc, St. Émilion)Svěží, hutné, plné, minerálně-ovocné (ostružiny, višně, peckovina), s dotekem mléčného karamelu. Pevná a přesná struktura, hladké vyzrálé ovocné taniny, harmonické, s dlouhou perzistencí se švestkově-peckovinovou dochutí a obrovským potenciálem zrání. Trochu přístupnější než předešlé, ale zatím vše na syrovém ovoci. Pro dosažení komplexnosti vyžaduje čas.
La Dame de Montrose, 2005 (Château Cheval Blanc, St. Estèphe)Od vůně výrazné, šťavnaté, elegantní a intenzívní, syrově-ovocné (černý rybíz, ostružiny, borůvky), mléčná kultura, dotek mintu, parádní sud. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, srovnané a v těle plné, má výrazné vyzrálé ovocné taniny, dlouhou perzistenci a spoustu času na vrchol. Pro milovníky „ovocných“ vín je zábavné už teď, ale byla by škoda jej „obětovat“ už nyní.
Pagodes de Cos, 2005 (Château Cos d’Estournel, St. Estèphe)Svěží, plné, poměrně intenzívní, minerálně-ovocné (ostružiny), s dotekem mléčného karamelu, mintu a skvělým sudem. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, harmonické a v těle plné, má hladké citelné ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Platí o něm totéž, co o předešlém. Pitelné hned, fajnšmekři si (rádi) počkají.
Alter Ego, 2005 (Château Palmer, Margaux)Noblesní, šťavnaté, ve vůni jemně nasládlé, koncentrované, ovocné (ostružiny, švestky), s jemnou kořenitostí, dotekem mléčného karamelu a ušlechtilým dřevem. Má pevnou a přesnou strukturu, je elegantní, úžasně šťavnaté, harmonické, v těle plné, s citelnými hladkými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Wow. Velké víno. Přístupné už nyní, ale proč? Chtěl bych ho pít za 5, 10 a 15 let.
Pavillon Rouge, 2005 (Château Margaux, Margaux)Od vůně šťavnaté, strohé, minerálně-ovocné (ostružiny, švestky, třešně), ve vůni s tóny tisu, mléčného karamelu a dřeva. Je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté (vyšší kyselinka), v těle střední až plnější, působí syrově, má výrazné vyzrálé taniny a delší až dlouhou perzistenci. Tak tohle je za ty peníze zklamání. Má sice potenciál k dalšímu zrání, ale schází mu finesa. A jelikož to není mé první setkání s tímto vínem, mám takový dojem, jako by se na Margaux soustředili jen na první víno.
Carruades de Lafite, 2005 (Château Lafite-Rothschild, Pouillac)Šťavnaté, elegantní, spojité, minerálně-ovocné (ostružiny, moruše), s dotekem mintu, bylinek a báječným sudem. Má pevnou a přesnou strukturu, přes svou mladost působí harmonicky, v těle je plnější, s citelnými hladkými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Krásná práce, která potřebuje dozrát.
Les Forts de Latour, 2005 (Château Latour, Pouillac)Noblesa. Šťavnaté, elegantní a srovnané, minerálně-ovocné (černý rybíz, ostružiny, višně), s dotekem mintu, mléčného karamelu a ušlechtilého dřeva. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, zoufale mladé, a přesto krásné, harmonické, v těle plné, s citelnými hladkými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Tohle víno je hřích otevírat už teď. Naviděnou za 10 let.
Druhá vína z Bordeaux jsou (minimálně v lepších ročnících) báječná. Aktuálně je připraveno k užívání si pouze to první (Les Fiefs de Lagrange). Ostatní potřebují čas ke zrání. Přestože všechna vína byla skvělá, úplně nejvíc mě bavila dvě: Alter Ego a Les Forts de Latour. Největší zklamání v rámci ceny (už poněkolikáté) byl Pavillon Rouge.
Přesto je třeba říct, že tohle je v podstatě absolutní špička Bordeaux. Kromě Les Fiefs a Pavillon Rouge jsem všechna vína hodnotil více než 90ti body. A zajímavé je i to, že En Primeurové ceny všech vín na degustaci byly v roce 2006 necelých 12 a půl tisíce korun. Prostě obrovská porce muziky za ještě civilní cenu.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.