Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
20. března 2015
Jednou z oblíbených českých destinací nejen na zimní lyžování je Livigno, lyžařský areál ležící kousek od hranic se Švýcarskem. Doby nákupu skvělých vín za neskutečné bezcelní ceny jsou už asi pryč, přesto je tu spousta atrakcí k užívání. Jednou z nich je i horský restaurant Costaccia, stojící kousek od horní stanice vleku Carosello 3000 v nadmořské výšce 2360 metrů.
Restaurace je umístěna v prvním patře horské chaty Costaccia. V dolní části chaty je situován bar a rychlé občerstvení, ta pravá gastronomie ale začíná až nahoře v patře. Do Livigna jezdím poměrně často a nikdy si nenechám ujít příležitost se zde naobědvat. A není to jen kvůli dechberoucímu výhledu z terasy restaurace. Interiér je zařízen v klasickém horském, rustikálním stylu, proskleným oknem je však možné sledovat práci v kuchyni, hlavně grilování masa, které zde výtečně připravují.
Co pamatuji, minimálně 12 let se tu obsluha, tedy hlavní aktéři, nemění. Tvoří sehraný tým, který si i v pekelném tempu najde příležitost zavtipkovat a pobavit hosty. Jsou neformální a u stolujících slaví úspěch.
Skvělé těstoviny (např. maccheroni dello chef), úžasné grilované maso, doporučuji Bistecca ala Fiorentina (velký kus masa) nebo jehněčí kotletky. Nezapomenutelné jsou dezerty, zejména „desserte speciale“, které posouvají zdejší kuchyni do vyšší gastronomické třídy. Při skutečnosti, že se jedná o restauraci určenou převážně pro lyžaře, je to až k neuvěření.
Samostatnou kapitolou jsou předkrmy, složené z místních surovin – sýrů a salámů, které jsou perfektní a zajímavě naaranžované.
Podávají se hlavně italská vína, převážně místní, z Lombardie. I domácí víno v karafě je dobře pitelné a jídlo bez problému doprovodí za cenu, která je nižší (půl litru) než sklenice domácího ledového čaje. Na požádání vám domácí víno naservírují i do odpovídajících sklenic, při zakoupení lahve je to samozřejmost.
Přátelské, až domácí prostředí, vždy zde vládne pohoda, a i přes polední shon nikdy nechybí úsměvy. Při návštěvě Livigna byste tuto restauraci neměli minout, jde o jednu z nejlepších ve městě. Dostat se tam lze pouze lanovkou, ale za tu trochu úsilí to určitě stojí. Doporučuji.
Těstoviny: 6 až 10 EURMasa/Hlavní chody: 12 až 29 EURDezerty: 6 až 8,5 EUR
Domácí víno (1/2 l): 5 EURVíno v lahvi: od 15 EUR
Hodnocení: *** (ze 4 možných)
Autor článku: JFK
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.