Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
28. ledna 2015
Když se řekne smaragd, vybaví se většině lidí zeleně zbarvený drahokam. Nám, kteří máme rádi víno, ale možná jako první naskočí představa plného moku z rakouského Wachau. A začneme se ptát: „Veltlín nebo Ryzlink?“, což jsou odrůdy v tomto kraji nejvíce zastoupené. Odrůd, které mohou být vinifikovány jako Smaragd, je ale víc. Jenže dostat se k nim není úplně snadné.
Proč má vlastně nejvyšší řada vín z Wachau název Smaragd? Je to proto, že polohy, na nichž rostou hrozny pro tato vína, jsou hodně kamenité a slouží jako „opalovací pláž“ pro místní zelené ještěrky. Aby ale vína dosáhla na tuto kategorii, musí splnit určitá kritéria. Těmi jsou kromě minimálního obsahu alkoholu (12,5 %) třeba maximální obsah zbytkového cukru (8 g/l), ročník sklizně uvedený na etiketě nebo termín, kdy nejdříve smí být víno uvedeno na trh (1. května roku následujícího po sklizni).
Zajímavé je, že nikde není uvedena restrikce v podobě povolených odrůd. A tak mohou být v této kategorii zařazena i vína dalších odrůd ve Wachau pěstovaných, tedy vedle Veltlínu a Ryzlinku také Chardonnay (do roku 1999 nazývané Feinburgunder), Neuburger (kříženec Červeného Veltlínu a Sylvánu), Gelber Muskateller, Pinot blanc, Traminer a Sauvignon blanc.
Popravdě, s těmito odrůdami ve Smaragdu jsem se ještě nesetkal a tak mi obrovskou radost udělala nečekaná návštěva kamarádů, kteří se čerstvě vrátili z Wachau a přivezli lahev Fienburgunderu (Chardonnay) Smaragd z polohy Steinriegl ve Weissenkirchenu od Weingut Prager v ročníku 1995.
Uvádí se, že vína ve Smaragdu mají potenciál zrání až 20 let. Přesně tolik je tomuto vínu, a tak jsem byl dvojnásob zvědavý, jaká poklad se v lahvi ukrývá. Zda ta sešlá etiketa bez možnosti zjistit z ní cokoli, a cákance bláta na lahvi budou kontrastovat s jejím obsahem.
Už první přivonění mě dostalo. Plná, výrazná, intenzívní a nazrálá minerálně-ovocná vůně čerstvých i kandovaných tropických plodů (mango, papája), citrusů (primárně mandarinky a grepy včetně kandované kůry), náznak medu a mléčného karamelu, dotek mintu. Vše spojené do jednoho elegantního celku. Chuť na vůni dokonale navazuje, přidává se citrusová hořčinka a citelná slanost, postupně přebírají vládu bílé grepy. Víno je výborně strukturované, v těle plnější, úžasně šťavnaté, harmonické a homogenní, s dlouhou perzistencí.
Jsem nadšený. Víno nejenže nejeví známky svého vrcholného stádia, ale díky struktuře a šťavnaté kyselince má ještě nějaký čas na svůj pomyslný vrchol před sebou. A líbí se mi i to, že je nefiltrované, což je báječně vidět na poslední fotce. Prostě „koncentrát“. Vlastně mě napadá jediný nedostatek, který se ale netýká samotného vína, jako spíš zbytečně úzkoprsého objemu lahve, která jej halí.
Obrovské překvapení, které stupňuje můj zájem o vína z Wachau. Miluju místní Veltlíny (aby ne, když jsou nejlepší na světě), Ryzlinky obecně preferuji spíše z jiných oblastí. Stejně jako Chardonnay. Ale tenhle Feinburgunder je opravdu fajnový.
Už se těším do Wachau, kde budu pátrat po dalších zástupcích místně méně zastoupených odrůd. A když Bůh dá…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.