1. prosince 2014

Kloster Eberbach: Kde víno roste už skoro 900 let

Kloster Eberbach je původně cisterciácký klášter, který byl založen v roce 1136. Velmi brzy se stal jedním z nejaktivnějších v Německu, s čímž souvisí i první výsadba vinic, z nichž některé údajně pocházejí již z této doby. Budova kláštera je magická a často přitahuje pozornost. V letech 1985 a 86 se v jeho prostorách natáčel film na motivy knihy Umberta Eca Jméno růže.

Samotný klášter je dnes majetkem spolkové země Hesensko a slouží jako sklepení pro archívní skvosty. Je citlivě zrekonstruován a obklopen pěstěným parkem lákajícím hosty k procházce nebo návštěvě místní restaurace. Minout nemůžete ani vinotéku nabízející k ochutnání produkty vinic, které patří k těm nejlepším ryzlinkovým v Porýní. Jména jako Steinberg, Gehrn, Berg Rotland či Baiken určitě rozproudí krev v žilách každého milovníka ryzlinku.

V Assmanhausenu zase leží legendární vinice Höllenberg, z níž pochází velmi zajímavý Spätburgubder (Pinot Noir). Nemá takový potenciál jako pinoty z Burgundska, ale do cca tří čtyř let věku je to víno, které dokáže vytvořit příjemnou atmosféru.

Na degustaci Riesling & Co. jsme tentokrát chutnali jen ryzlinky, přesto byl program hodně nabitý. Nový název „Crescentia“ u vín ročníku 2012 souvisí se zařazením do tří kvalitativních řad, které je dáno VDP.

Nejvyšší řada nese označení “Cabinetkeller“ a zahrnuje suchá vína z vinic Großes Gewächs a dále ušlechtilá sladká nebo botrytická Auslese a vyšší.

Následuje „Crescentia“, pod níž spadají vína z vinic, jež nejsou zařazeny jako Großes Gewächs, nebo mladá vína z Großes Gewächs, která ještě nedosáhla požadované komplexity. Označení Kabinett nebo Spätlese na etiketě značí vína polosuchá, Qualitätswein pak suchá.

Základní kvalitativní řada má označení „Gutsweine“. Hrozny musí pocházet z uvedené oblasti, na etiketě se uvádí pouze odrůda.

Ve čtyřech setech jsme ve více ročnících ochutnali vína pocházející z různých vinic:

  • Riesling QbA trocken 2012
  • Rauenthaler Baiken Riesling Trocken „Crescentia“ (Kabinett) 2012
  • Rauenthaler Baiken Riesling Trocken Kabinett 2011
  • Rauenthaler Baiken Riesling Trocken Kabinett 2010
  • Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken „Crescentia“ (Spätlese) 2012
  • Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese Trocken 2011
  • Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese Trocken 2008
  • Rauenthaler Gehrn Riesling Trocken „Crescentia“ (Spätlese) 2012
  • Rauenthaler Gehrn Riesling Spätlese Trocken 2010
  • Steinberger Riesling Kabinett "Crescentia" 2012
  • Steinberger Riesling Spätlese "Crescentia" 2009

Z degustovaných vín mě hodně oslovilo hned to první, tedy Riesling QbA trocken 2012. Čisté, přirozené a doslova slinosbíhavé víno, minerálně-ovocné (citrusy, jablka), poměrně plné, harmonické, s dlouhou perzistencí. Navíc s vynikajícím poměrem kvality a ceny.

Baiken a Gehrn se mi nejvíce líbily v ročníku 2010, který jim dává plnost, komplexnost a harmonii. Parádní byly všechny tři ročníky Berg Rottland. Obzvlášť mezi nimi vyniká ročník 2008. Plné, nazrálé, elegantní víno, výborně strukturované, šťavnaté a komplexní, v těle plné, dokonale harmonické, s minerálně-ovocným profilem citrusů, žlutých plodů a rozinek s dotekem mléčného karamelu a dlouhou perzistencí se slaně-grepovou dochutí.

Poslední dvě vína ze Steinbergu jsou kapitolou sama pro sebe. Kdo má rád místní styl sladších plných vín s nízkým alkoholem, hodně si užije. Jak Kabinett 2012, tak i Spätlese 2009 jsou vína, která vás potěší i v případě, že na sladká příliš nejste.

Závěr

Obecně mám raději vína suchá, ale jsou-li opravdu vyvážená, nějaký gram cukru navíc se prostě „ztratí“. Vína z Kloster Eberbach patří k mým oblíbeným. Jejich Gehrn mi sedí asi nejvíc, Berg Rottland mu úspěšně šlape na paty. Celé portfolium je ale hodně vyvážené, o čemž svědčí už základní Riesling QbA trocken.

A sladší Steinberger? Netvrdím, že vypijete celou lahev, ale ta chuť, plnost, hloubka a všeobecná harmonie ovocné sladkosti, minerální slanosti, šťavnaté kyselinky a citrusové hořkosti vás prostě dostane. Stejně jako se to stalo mně.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.