Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
8. října 2014
Počet vinařství zastoupených na českém trhu neustále roste ruku v ruce se zájmem lidí o poznávání vína. V síti dovozců tentokrát uvízly dvě pěkné bílé rybky z Burgundska. Domaine la Soufrandise z Pouilly-Fuissé a Domaine Jean Louis Chavy z Puligny-Montrachet. Jaká jsou jejich vína z aktuálně dostupných ročníků, jsme vyzkoušeli na degustaci Royal Wine Clubu.
Vinařství se nachází v centru Pouilly v oblasti Maconnais a hospodaří na zhruba 6 ha. Stáří vinic je kolem 50 let, podloží s vyšším obsahem vápence vytváří ideální podmínky pro pěstování Chardonnay. Majitelé Françoise et Nicolas Melin pracují s úctou k půdě i okolní přírodě.
Rozloha vinic se může zdát poměrně malá. Výhodou ale je, že jednotlivé pozemky jsou rozmístěny na více polohách s různými mikroklimaty, což dává vinařství možnost namíchat výsledné víno podle vlastních představ. Přesně to se projevilo i v jejich vínech. Produkují pouze čtyři a každé je úplně jiné.
Macon-Fuissé „Le Ronte“, 2012 je „základní“ velmi dobře udělané víno, minerálně-ovocné (citrusy), s tóny bylinek a květinového medu, v těle mírně plnější, šťavnaté a srovnané, se střední až delší perzistencí. K pití je v podstatě hned, další rok či dva bude podobné, jen se ještě trochu více zharmonizuje.
Pouilly-Fuissé „Clos Marie“, 2012 je pro mě asi nejzábavnějším vínem z portfolia La Soufrandise. Sice má nejošklivější etiketu, ale ovocný profil bílých grepů, výrazná mineralita a dotek bylinek je opravdu zajímavý. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté, v těle plnější, srovnané, má delší perzistenci a potenciál zrání.
Pouilly-Fuissé „Vieilles Vignes“, 2012 je od vůně plnější, k citrusům a hruškovému kompotu se přidávají žluté plody včetně tropických a květinový med doprovázený jemnou mineralitou. V chuti jde až do pomerančů, je poměrně plné, dobře postavené a má delší perzistenci. Působí na mě ale poněkud „rozbředle“ a jsem zvědav, co s ním rok či dva na lahvi udělají.
Pouilly-Fuissé „Levrouté Velours d’automne“, 2007 je vínem úplně jiným. Je vyrobeno z přezrálých hroznů, které mu dávají projev tropických plodů, citrusů včetně kandovaných kůr, rozinek a medu, přitom vše na pozadí minerální slanosti. Víno je velmi dobře postavené, na kost suché, má výraznou kyselinku, plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci. V chuti působí oproti vůni vyloženě syrově, má větší potenciál zrání. Je to zvláštnost, která někoho hodně zaujme a jiného ponechá chladným.
Toto vinařství sídlí přímo v Puligny v Côtes de Beaune. J. L. Chavy vlastní téměř 7 ha vinic, stáří révy je od 20ti až do cca 45ti let. V roce 2003, po rozchodu a dohodě s bratrem Alainem, investoval Jean Louis do svého nového vinařství, včetně sklepa s kontrolovaným nastavením teploty, a začal dělat vína podle svého. Čistá, s vybalancovanou ovocností a mineralitou, a hlavně s umně použitým sudem, který podporuje, ale neruší.
Jean Louis vyrábí sedm vín. Bourgogne blanc, ke kterému jsme se bohužel nedostali, dvě Village a čtyři Premier Cru z různých poloh…
Puligny-Montrachet, 2012 je od vůně svěží, poměrně plné, čisté a přirozené, minerálně-ovocné (citrusy, žlutý meloun). Je velmi dobře postavené, přes svou mladost srovnané, a má delší až dlouhou perzistenci a potenciál zrání. Pěkné víno.
Puligny-Montrachet „Les Charmes“, 2012 je plnější, šťavnaté a harmonické, s ovocným profilem citrusů a žlutých plodů na minerálně slaném pozadí. Je zajímavé umně dávkovaným sudem, velmi dobrou strukturou, delší až dlouhou perzistencí a potenciálem zrání. Tohle mě hodně baví.
Puligny-Montrachet „Les Clavoillons“, 1er Cru, 2012 má propracovanou strukturu, je plné, minerální a ovocné (citrusy včetně kůry), přirozené, mladé a syrové, s dlouhou perzistencí a potenciálem zrání. Tady je potřeba počkat aspoň čtyři roky, než se trochu dopeče. Ale krása je to už teď.
Puligny-Montrachet „Les Champs-Gains“, 1er Cru, 2012 je v ovocně-minerálním profilu hodně podobné předešlému, není ale tolik plné, vlastně v těle spíše střední, elegantní, s výraznou šťavnatostí a slaností a delší až dlouhou perzistencí s citrusové-hořčinkovou dochutí. Je spíše pro milovníky elegance a jemnosti než plnosti a síly. Nechat zrát aspoň pět let.
Puligny-Montrachet „Les Perriéres“, 1er Cru, 2012 je ještě o kousek výše než dvě předchozí. Plné, šťavnaté, výrazně minerální, citrusové, s pevnou a přesnou strukturou, v těle plné, homogenní a přesto tak zoufale syrové, až je mi ho líto. Perfektní sud, dlouhá perzistence, obrovský potenciál. Koupit a nařídit si budík na přechutnání tak na rok 2022.
Puligny-Montrachet „Les Folatiéres“, 1er Cru, 2012 je od vůně krémové, méně striktní než předchozí, srovnané, s minerálně-ovocným projevem citrusů a žlutých plodů, s výborně použitým sudem. Má pevnou a přesnou strukturu, je hodně šťavnaté a v těle plné, komplexní, s dlouhou perzistencí i potenciálem zrání. K ochutnání lze využít zvonění budíku u „Les Perriéres“.
Musím říct, že z těchto dvou vinařství mám opravdu radost. S víny La Soufrandise se dá začít experimentovat už teď, při delším provzdušnění v karafě je lze dostat do stádia, kdy už budou zajímavá. Na druhou stranu s nimi není naspěch, protože v chládku sklepa se budou jen zlepšovat.
Vína J. L. Chavyho jsou určitě o ligu či dvě výše a čas ke zrání potřebují. Jenže… víte, jak je to s kvalitními víny z Burgundska. Buď koupíte nabízený ročník hned, nebo už nikdy. Zeptejte se v RWC...
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.