14. května 2014

Bílá vína z Thermeregionu (Rakousko)

Thermenregion je vinařská oblast nacházející se jižně od Vídně, která se rozléhá až k Badenu na jihu a je ohraničená Burgenlandem na východě a Wienerwaldskými kopci od (severo)západu. Ty chrání celou oblast před chladnými vlivy a jsou hlavním důvodem vyšších regionálních teplot. Vinice byly v této oblasti vysázeny Římany již před více než dvěma tisíci lety. Vedle nich vystavěli Římané v městě Aquae (nynější lázeňské městečko Baden) také vodní lázně, které později daly této oblasti jméno.

Vyšší teplota společně s nízkým úhrnem srážek tvoří ideální podmínky pro pěstování bílých odrůd Rotgipfler (Červenošpičák) a Zierfandler, jejichž cuvée je typickým vínem z této oblasti. Z bílých odrůd se zde pěstuje ještě Chardonnay. Pro oblast jsou rovněž důležité modré odrůdy Portugieser (Modrý Portugal) a Pinot Noir (Rulandské Modré), které doplňují Saint-Laurent (Svatovavřinecké) a Zweigelt.

Jedná se o později dozrávající odrůdy, jimž teplé léto a delší suchý podzim vytvářejí společně s podložím od písčitých jílů až po kamenitější typy, jež dokážou akumulovat denní teplo a zároveň výborně odvádět vodu, ideální podmínky pro zrání. Místní vinaři je velmi rádi přirovnávají k těm burgundským. Názory na to, zda mají či nemají pravdu, se mohou různit. V každém případě dávají vzniknout vínům minerálním a charakterním, která dokážou potěšit chuťové pohárky nejen místních vínomilců.

Na degustaci v prostorách Royal Wine Clubu v Praze jsme měli možnost ochutnat několik bílých vín od různých vinařů, která už prošla výběrem na velké předváděcí akci ve Vídni. Jednalo se o pět vín z odrůdy Rotgipfler, jedno cuvée Rotgipfler-Zierfandler a pět Chardonnay.

Jaká vlastně místní bílá vína jsou?

Obecně mohu říct, že přesto, že se zde, stejně jako ve všech jiných vinařských regionech, kvalita různí, jsou místní vína čistá, charakterní a díky vlivu podloží příjemně minerální. Mísí se v nich šťavnatý ovocný projev se slaností, což činí víno zábavným a lákajícím k dalšímu ochutnání.

Rotgipfler je odrůdou, která má „jen“ střední kyselinku, ale jejím specifikem je plnost (tělo). Profilově mi připomíná Condrieu (odrůda Viognier ze severní Rhony). Rozsah ovocného spektra závisí na stáří vína a samozřejmě vinifikaci. Objevují se citrusy, meruňky i s peckovinou, u vyzrálejších tropické plody jako mango, papája nebo ananas, tóny medu, někdy dokonce pikantní kořenitost. Zajímavým prvkem u některých vín bývá, v případě výraznějšího použití sudu při zrání, nasládlost mléčného karamelu, která vytváří s minerální slaností zajímavý kontrast.

Odrůda Zierfandler se naopak projevuje jako přímá, někdy až striktní, a vínu poskytuje šťavnatou kyselinku. Trochu mi tím připomíná Chenin Blanc z Loiry. Je spíše neutrálnější, primárně do citrusových plodů. Tyto dvě odrůdy se svými vlastnostmi skvěle doplňují a po ochutnání je zřejmé, proč se jejich cuvée stalo typickým vínem této oblasti.

Myslím, že místní Chardonnay opravdu má s tím burgundským něco společného. Je to hlavně u mladších vín slaně-citrusový projev a přirozenost. Postupem zrání se však v té ovocné části začínají lišit. Zatímco burgundská stále stojí na citrusech, ke kterým se přidávají terciální tóny slaměnek, slámy, bylin a medu, Chardonnay z Thermenregionu vyzrávají trochu rychleji a inklinují k tropickému ovoci jako mango nebo fisalis. Moc rád bych tato vína někdy ochutnal třeba desetiletá.

Největším překvapením degustace byla na závěr dvě parádní Chardonnay z vinařství Alphart. První má označení „Teigelsteiner“, druhé „Reserve“, obě v ročníku 2012. Přirozená, velmi dobře strukturovaná vína s velkým potenciálem zrání, která si kvalitativně s těmi burgundskými (obdobné kategorie) v ničem nezadají.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.