Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
22. dubna 2014
Vinařství Clos Triguedina bylo založeno již roku 1830 rodinou Baldès a má dlouhou historii a vývoj – od poznávání vlivu terroir, přes zkoušení nejvhodnějších vinařských postupů, až po vášnivý a emotivní přístup ke konečnému obsahu lahví.
Nachází se v centrální oblasti regionu Cahors (jihovýchodně-východně od Bordeaux) na březích řeky Lot a rozkládá se na 65 hektarech převážně křemičito-jílovitém a vápenito-jílovitém podloží. Primárními odrůdami jsou zde Malbec (z apelačního zákona jej musí být ve výsledném víně minimálně 70 %), Merlot a Tannat.
Jean-Luc Baldès připravuje ze svých hroznů vína v několika kvalitativních schůdcích. Tím nejvýše hodnoceným je „New Black Wine“, dále pak „Probus“, tradiční Clos Triguedina a Le Petit Clos.
Specialitami jsou pak Innovative Vins de Lune (Měsíční vína): Le Sec du Clos, Le Rosé du Clos and the Moelleux du Clos a hodně vysoko hodnocená řada Trilogie, do které patří tři vína z rozdílných parcel, která mají za cíl věrohodně prezentovat terroir, z nějž pocházejí hrozny. Jedná se o Les Galets, Au Coin du Bois a Petites Caillets, všechny s roční produkcí pouhých 3000 lahví.
Na degustaci v Praze jsem měl možnost ochutnat tradiční Clos Triguedina, Probus i The new black wine vždy ve třech ročnících (2010, 2009, a 2008), a také vína z Trilogie: Au Coin du Bois a Petites Cailles v ročníku 2009. Pojďme se na ně podívat blíže.
Clos Triguedina (hrozny vysázené na cca 50ha) je cuvée odrůd Malbec (80 %), Merlot (17 %) a Tannat (3 %). Ke klasickému projevu odrůdy Malbec (tmavé plody) se přidává švestkovo-třešňové pozadí dané Merlotem. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, podpořené jemnou mineralitou a velmi dobře integrovaným sudem, a má delší perzistenci.
Skvělý ročník 2010 se zatím projevuje poněkud nepřesvědčivě, má sice čistý, syrově ovocný profil, ale trochu plnější tělo by mu rozhodně pomohlo. Ročníky 2009 a 2008 naopak nabírají na komplexnosti, začínají se projevovat tóny nazrávání (sušené byliny, kompotová šťáva), v těle jsou plnější a srovnanější.
Probus (10 ha) je již 100% Malbec, který je oproti klasickému (rustikálnímu) projevu odrůdy z této oblasti připraven moderněji. Má krémový projev tmavých plodů s dotekem mléčného karamelu, daného použitím nových dubových sudů. Víno je elegantní a přes výrazné taniny přístupné již v této rané fázi zrání.
Ročník 2010 nenechává u tohoto vína svou výjimečností nikoho na pochybách. Víno je elegantní, plné a srovnané, s dlouhou ovocně-minerální perzistencí. Velmi podobně se projevuje i ročník 2008, přidává se komplexnost daná delším ležením na lahvi. Ročník 2009 se aktuálně nachází ve vývojové fázi, kdy působí zavřeněji, a hlavně taniny jsou v dochuti poměrně vysušující. V každém případě se jedná o víno s velkým potenciálem ke zrání.
The new black wine (1,3 ha) je rovněž 100 % Malbec a jak už z jeho hodně nefrancouzského názvu vyplývá, dělá si světové ambice. Víno působí opravdu noblesně a komplexně, je plné, harmonické, se skvěle integrovaným, novým kvalitním dubovým sudem (18 měsíců – 100 % vína).
Ročník 2010 je ukázkou kvality ročníku i práce vinaře, a dává to plnými hrstmi najevo. Je to temné víno postavené na tmavých plodech (primárně ostružinách), podpořené mineralitou a lékořicí. Ročníky 2009 a 2008 (ten se projevuje jako mladé Bordeaux) sice nejsou tak výstavní, přesto nenechají svou kvalitou nikoho na pochybách. Přidávají komplexnost nazrávání (koření, bylinky - jitrocel, slaměnky), strukturu a dlouhou dochuť. I zde se u ročníku 2009 projevuje fáze přechodné zavřenosti.
Víno Au Coin du Bois je stejně jako Petites Cailles jednoparcelová záležitost. Jedná se rovněž o 100% Malbec, ale jsou to tak trochu jiná vína. Elegantní až noblesní, velmi šťavnatá, s (na Malbec) nezvykle hladkými, přesto citelnými taniny. Obě vína jsem degustoval v ročníku 2009, který se u předešlých vín projevoval jako zavřený. U těchto dvou vzorků to neplatí. Jsou přístupná, se šťavnatou citrusovou linkou na pozadí tmavých plodů a mineralitou, která je hlavně u Petites Cailles až návyková, a připomíná mnohem slavnější apelace ze Severní Rhony.
Vinařství Clos Triguedina je zcela určitě hodné zájmu vínomilců. Jejich vína jsou velmi kvalitní, připravená spíše moderním způsobem oslovující širší spektrum konzumentů, kteří nemusejí čekat s otevřením lahve dlouhá léta (jako u klasicky připravených Malbeců). Vína z řad The new black wine a Trilogie pak jednoznačně zaujmou i zkušené degustátory.
P.S.: Všechna vína byla před degustací otevřena asi 9 hodin dopředu, neodlévána, nekarafována. Po ochutnání zbytku Clos Triguedina 2009 druhý den po obědě musím říct, že se jeho stav znatelně posunul v pozitivním směru. Víno je naprosto homogenní a je radostí jej poznat i v této podobě.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.